Scena
26.12.2021. 15:14
Tanjug

Manekenka

Preminula Tamara Bakić

Sveća
Izvor: Shutterstock

Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih manekenki Tamara Bakić preminula je u Beogradu.

Tamara Bakić rođena je 1934. godine u Somboru, a odrasla je u velikoj porodici u kojoj se znao red i na tome je, kako je govorila, oduvek bila zahvalna.

Kako prenose Novosti, najlepše uspomene iz detinjstva vezivale su je za Njanju, baku koja ih je okupljala za slavu Svetog Nikolu, za praznike Božić i Uskrs, a najružnije za mađarski logor u Bačkoj Palanci. Po izlasku iz logora, porodica Bakić se preselila u Beograd, gde su dočekali oslobođenje.

Karijeru je započela krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina. Prvi put je nastupila 1958. godina na Sajmu mode. U to vreme, tim poslom su se najčešće bavile studentkinje u svojim dvadesetim godinama i njime se bavile jednu do dve godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Bakic (@bakic_tamara)

Tamara je još tada imala ideju da manekenski posao podigne na viši nivo, da on postane ozbiljna profesija kojoj bi se devojke posvetile na duže staze uz bolji honorar, staž, ugled i poštovanje.

Ona je 1960-ih zadivila svetske kreatore i fotografe. Na modnoj pisti je bila neprikosnovena pune tri decenije, a do kraja života sve veće modne manifestacije kod nas nisu mogle da prođu bez njenog savetovanja.

Kako prenose mediji, vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Igor Todorović: Moda je švedski sto za kojim se mnogi prejedu
Igor Todorović

Intervju

26.11.2021. 07:05

Igor Todorović: Moda je švedski sto za kojim se mnogi prejedu

Tekstilna industrija u Srbiji gotovo da i ne postoji, ali nas to ne sprečava da ipak imamo "Beogradsku nedelju mode“, "Srpsku nedelju mode“, ranije i "Fashion Selection“, dakle najmanje tri velike modne manifestacije koje uvek imaju brojne revije, publiku, medijsku pažnju. Kako to objasniti?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve