Scena
23.11.2022. 11:35
R.E.

Posle kraće bolesti

Preminuo Milovan Mića Danojlić

knjiga
Izvor: Shutterstock

Književnik, pesnik i član Srpske akademije nauka i umetnosti, Milovan Mića Danojlić, preminuo je u Francuskoj posle kraće bolesti, objavila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Danojlić, rođen u Ivanovcima kod Ljiga, 3. jul 1937, je preminuo u Poatjeu (Francuska), u 85. godini, a bio je jedan od naših najplodnijih i najuspešnijih pisca, jedan od naših najbudnijih mislilaca, saopštava SANU

Diplomirao je 1973. godine na Odseku za romanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu (Grupa za francuski jezik i književnost). Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima "Borba” i "Politika”, u nedeljnicima NIN i "Pečat” i brojnim književnim časopisima. Od 1984. godine živeo je u Francuskoj, gde je u dva navrata radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu.

1
Izvor: SANU

Pročitajte intervju koji je Milovan Danojlić dao za "Ekspres": BRISEL I EU SU OBMANA

Danojlić je objavio više od 70 knjiga, među kojima su poezija, proza i esejistika. Poseban doprinos dao je srpskoj poeziji za decu. Priredio je i preveo veliki broj knjiga za decu, a prevodio je i dela Šekspira, Bodlera, Brodskog, Siorana, Aragona, Paunda, Jejtsa, Joneska, Klodela.

Za inostranog člana SANU izabran 2000, za dopisnog 2015, a za njenog redovnog člana 2018. godine. Bio je predsednik Srpske književne zadruge (od 2013) i osnivač i član Upravnog odbora Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat” u Beogradu. Pod okriljem "Adligata” od 2009. godine nalazi se njegov legat.   

Milovan Danojlić je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su: Zmajeva nagrada; NIN-ova nagrada; Oktobarska nagrada grada Beograda; Nagrada SANU iz Fonda Branka Ćopića; Nagrada Zadužbine Desanke Maksimović; Književna nagrada „Neven“; Vitalova nagrada; Nagrada "Bora Stanković“; Disova nagrada; Žička hrisovulja; Izviickpa Njegoševa; Nagrada "Rade Drainac“; Nagrada "Isidora Sekulić“, Orden Svetog Save i druge.

Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke krajem 1989.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beogradski sajam knjiga posetilo više od 163 hiljade ljudi
1

Da li ste i vi bili?

31.10.2022. 14:54

Beogradski sajam knjiga posetilo više od 163 hiljade ljudi

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga je održan od 23. do 30. oktobra, a tokom nedelju dana trajanja ga je posetilo 163.616 ljudi, saopštio je Beogradski sajam.
Close
Vremenska prognoza
snow
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve