Scena
27.04.2023. 16:50
Promo

Izdavačka kuća Booka

Preporuka za čitanje

čitanje, knjiga, priroda
Izvor: Shutterstock

Dva veoma zanimljiva izdanja vas čekaju u knjižarama - za uživanje tokom ovog proleća.

Izdavačka kuća Booka u aprilu je objavila roman "Najskrovitiji spomen ljudi“ za koji je senegalski pisac Mohamed Mbugar Sar 2022. godine dobio Gonkurovu nagradu.

Sar, najmlađi dobitnik prestižne francuske književne nagrade, asinhronom i nelinearnom naracijom, umetanjem priče u priču, intertekstualnošću i poigravanjem stilovima ispreda priču o piscu u potrazi za piscem.

Glavni narator, mladi senegalski pisac Dijegan Latir Faj 2018. pronalazi kopiju knjige zagonetnog sunarodnika T. Š. Elimana koja je osamdeset godina ranije objavljena u Francuskoj. Tadašnji književni establišment Elimana je prvobitno obasuo hvalospevima i proglasio „crnim Remboom“ da bi ga nedugo potom optužio za plagijat, posle čega je knjiga povučena a on nestao bez traga. Faj, fasciniran knjigom, postaje opsednut time šta se dogodilo s nestalim piscem i kreće u razrešavanje književne misterije.

Tokom potrage, autor Mohamed Mbugar Sar preispituje složeno nasleđe kolonijalizma, rasizam zapadnih književnih krugova, ali i promišlja o književnosti i njenoj ulozi, njenom odnosu prema politici i angažovanosti, kao i poziciji pisca u današnjem svetu.

"Najskrovitiji spomen ljudi“ s francuskog je preveo Goran Kostrović, a korice za knjigu dizajnirao je Jakov Jakovljević.

1
Izvor: Promo

Francuski Mond (Le Monde) ističe da „"mpresivna ambicija i zadivljujuća narativna energija ovog romana nose sve pred sobom“, dok Ekspres (L'Express) ocenjuje da je reč o "dragulju umešnosti koji očarava, nosi i prati“.

Takođe, Booka je krajem marta objavila i zbirku izabranih kolumni Mire Furlan "Totalna rasprodaja“, koje je proslavljena glumica početkom milenijuma pisala za splitski Feral tribjun.

Slavna glumica je kroz lični objektiv opisivala stvarnost u svim njenim detaljima, pa i onim najneprijatnijim, jasno sagledavajući rasulo savremenog sveta, kako u Americi, gde je od 1991. živela i radila, tako i na ovim prostorima.

Od vlastitih, često vrlo privatnih i intimnih životnih situacija, Furlan spisateljski umešno uspeva da dođe do važnih univerzalnih tema.

Bilo da pripoveda o sebi ili o svojoj generaciji, o emigrantima, Holivudu ili prijateljima glumcima, Mira Furlan besprekorno pogađa srž problema. Pored pronicljivih uvida, ona u duhovitim i britkim komentarima dozvoljava sebi i da ne razume stvarnost takvu kakva jeste i da se zgražava nad njom.

1
Izvor: Promo

"Danas i ideje postoje samo ako se mogu rasprodati, i ništa više nema vrednost ukoliko nije na prodaju. Ja ne volim takav svet, u njemu nisam odrasla i on je za mene nov i u njemu se ne snalazim“, izjavila je Furlan 2010. godine.

Furlan je "Totalnom rasprodajom“ potvrdila spisateljski dar kojim emocije prenosi podjednako snažno kao što je to činila na pozornici i filmu, ostavivši pronicljivo, ironično i moćno svedočanstvo o svetu, aktuelno i danas, gotovo dve decenije kasnije.

Dizajn korica za Bookino izdanje zbirke izabranih kolumni Mire Furlan uradila je Tamara Tasić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini
Miljenko Jergović

Intervju

19.03.2022. 06:05

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini

Bosanskohercegovački i hrvatski pisac Miljenko Jergović bio je gost Beograda nakon što je objavljena njegova nova knjiga "Trojica za Kartal – Sarajevski Marlboro remastered“, koju je u Srbiji objavila izdavačka kuća "Booka“. Reč je o starim temama i motivima koji su sada obrađeni u sasvim novim pričama. Odakle potreba za tim?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve