Scena
07.10.2021. 09:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Roman kao priručnik za Tinder

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Marije Stupar: "Tender", izdavač: Rende

Drugi roman Marije Stupar, buduće stanovnice mediteranskog žala, nakon zapaženog prvenca „A naročito Petra“ ukazuje na to da će se ona, diplomirani arhitekta, možda baviti pisanjem, kao svojom glavnom profesijom. Ili će nastaviti da se uporedo s urbanom književnošću bavi dizajnom enterijera, kopirajtingom i prevođenjem.

U godini jubileja izdavačke kuće „Rende“ objavljen je roman „Tender“ koji na opušten, ali i ironičan način govori o poznanstvima sklopljenim posredstvom društvenih mreža. Glavna heroina je Vera, četrdesetogodišnjakinja, srećno razvedena, samohrana majka koja ima ćerku tinejdžerku i za koju, po mišljenju društvenog okruženja, život treba da prestane, a ne da započne. Za takvu ženu se kolokvijalno kaže da je polovnjača, baba-devojka, i da nema šta da traži u socijalnom životu zajednice. Tako je barem bilo opšte mišljenje pre dve-tri decenije.

Karma jedne ulice

Preporuka za čitanje

Čitanje, knjiga 24.8.2021.

Preporuka za čitanje

25.09.2021. 13:10

Karma jedne ulice

Vera je lektor. Majka joj je profesorka engleskog u penziji, a otac veštak za italijanski, ima dva brata, jedan od njih je gej, dvanaestogodišnju ćerku i bivšeg muža. Odrasla je u urbanoj, liberalnoj porodici, radi posao koji voli, standard joj je koliko-toliko normalan, mada nema velike prohteve. Novca, osim za puko preživljavanje, mora biti za knjige, putovanja i kablovsku. Stanuje u dvosobnom stanu sa svojom pubertetlijkom.

Ipak, Vera se nije naučena rodila. Kao pripadnik generacije rođene sedamdesetih godina prošlog veka, za nju je uvođenje fiksnog telefona bilo čudo nad čudima. Nije pluskvamperfekat, mada nije ni aorist vreme kad su se poruke mobilnim telefonima mogle razmenjivati samo sa osobama koje su pretplatnici iste mreže. A gledaj ovo sad. Ljudi žive više u aplikacijama, onlajn, ulogovani, nego u realitetu.

Njen guru u magiju aplikacije Tinder, ataše za Tinder kako joj sama tepa, jeste mlađa prijateljica koja joj pokazuje potrebne alate i brzinski je edukuje kako da napravi svoj profil na toj mreži za upoznavanje partnera, te kako da onlajn dejting pretvori u prvi sastanak u 3D realnosti, prateći je od prvih uspravnih koraka u virtuelnoj potrazi za srodnom dušom do spojeva loših i uspelih.

Pojmovi kao selfi, onlajn dejting, ONS, superlajk, maksimalni radijus koji Tinder na lokalnom nivou pokriva da bi mogao da spoji ljude koji su blizu, a ne beznadežno daleko, što onemogućava realan susret i smanjuje efikasnost ove platforme, lako se usvajaju, u šta se i sami, čitajući ovu knjigu-priručnik, možete uveriti.

Vera se brzo adaptirala i kretala bez prepreka u potrazi za gospodinom pravim, ako takav uopšte postoji. Njena poznanstva bila su i divna i strašna, ćorci, promašaji i pogoci pravo u srce, iskustva domaća i internacionalna, prijatna i neprijatna, dosadna i uzbudljiva, ništa drugačija nego u stvarnosti.

Roman govori o društvenim mrežama, na globalnom nivou, koje obrću stvari i proširuju horizonte, i njihovom uticaju na promenu sveta, kulture, civilizacije, a naročito pojedinaca koji bi, da nema ovakve vrste komunikacije, bili prepušteni psihološkom beznađu i usamljenosti.

Era interneta omogućila nam je da budemo u svakodnevnoj komunikaciji sa bliskim ljudima koji žive na drugom kraju sveta, bilo da su rođaci, prijatelji ili ljubavnici u pitanju. Ono što je u realnoj eri, pre virtuelne, bilo nezamislivo, sada se podrazumeva.

U svom traganju za ljubavlju, tenderu na Tinderu, raspisanom konkursu, Vera je putovala do susednih gradova, ali i Švajcarske, Grčke, Italije, dokučivši istinu preslikanu iz kultnog romana Paola Koelja „Alhemičar“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sajam knjiga: Vest o otkazivanju nije zvanična
Sajam knjiga

Znaće se u četvrtak

06.10.2021. 15:11

Sajam knjiga: Vest o otkazivanju nije zvanična

"Sa profesionalne i kolegijalne strane, ne vidim razlog da izdavači izlaze u medije pre sednice Odbora Sajma knjiga koji je merodavan organ da donese odluku o otkazivanju manifestacije", kaže gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, povodom nezvanične vesti da je otkazan Sajam knjiga u Beogradu, koji je trebalo da se održi od 24. do 31. oktobra.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
20°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve