Scena
08.07.2021. 22:40
Tanjug/R.E.

Zubin Mehta

Šarmantni maestro: Drago mi je što sam opet u Beogradu

zubin mehta
Izvor: TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

"Hvala lepo, dobar dan", rekao je na srpskom jeziku maestro Mehta, otvarajući konferenciju za novinare u Beogradu, a onda je na engleskom šaljivo dodao: "To je sav moj repertoar".

Nakon četiri godine od prethodnog koncerta koji je imao u Beogradu, proslavljeni dirigent Zubin Mehta (85) je u susretu sa medijima svoj najavio jubilarni, 10. nastup sa Beogradskom filharmonijom u subotu, 10. jula u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

"Jako mi je drago da imam priliku da nastupam ovde nakon velikog broja otkazivanja. Danas prepodne smo imali probu i zaista orkestar filharmonije divno svira, moram priznati, na nivou najviših standarda, što važi i za soliste. Kod Bramsa ima dosta solo deonica, i veoma sam zadovoljan kako zvuče", istakao je indijski dirigent Mehta, muzički direktor Izraelske i filharmonije Los Anđelesa.
 

Prisećao se Mehta kako je prvi put stigao u tadašnju Jugoslaviju 1958. godine, kao student na razmeni sa kolegom Borislavom Paščerom, koji je otišao u Beč, a on je došao u Beograd. Evocirao je uspomene da je doputovao vozom iz Liverpula, u januaru te godine, i odlazio je do lokacije Jugokoncerta, koji je bio zatvoren, tako da je čekao sve vreme u taksiju da se otvori.

Prvi koncert u Beogradu održao je 4. novembra 1958. u Kolarčevoj zadužbini sa Beogradskom filharmonijom.

"Ovde sam se zaista divno proveo, orkestar je bio jako fin prema meni. Kao mladi dirigent uvek dobijete priliku da vas pozovu jednom, ali baš i drugi put, to je već malo teže", rekao je Mehta.

Koncert gde su na repertoaru bile kompozicije Kloda Debisija, Sezara Franka, Hektora Berlioza, imao je pristojan uspeh, i onda je tadašnji direktor Jugokoncerta organizovao turneju za Mehtu duž cele bivše Jugoslavije, gde je održao koncerte u većim gradovima - Skoplje, Sarajevo, Ljubljana.

Program za svoj 10. koncert sa BF je odabrao sam Mehta, u dogovoru sa direktorom Filharmonije Ivanom Tasovcem, a napomenuo je da je prvo bio plan da se izvede Betovenova "Pastoralna simfonija" i Šeherezada" kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova. Shvatio je, međutim, da ovde nisu nikada izvodili velikog Bramsa, tako da je želeo da promeni repertoar, pa će ovog puta, na program biti "Pastoralna simfonija" Betovena i "Prva simfonija" Johanesa Bramsa.

Izbijanje pandemije virusa kovid-19 je teško podneo kao i svi ostali umetnici sveta. Otkrio je da je i sam bio bolestan, ali da je sada sve u redu.

Naglasio je kako drugu godinu zaredom nije radio, jer je korona sve zaustavila, tako da su mu otkazane dve evropske turneje sa Berlinskom filharmonijom.

U junu 2020. sa Florentinskim orkestrom imao je prvi koncert u Italiji za manji broj publike, a pre dva dana je održao poslednji koncert u sezoni za gotovo prepunu salu.

Mehta kaže da veoma voli izvornu srpsku hranu koje se jako uželeo, a požalio se da u hotelu u kome odseda nema tih specijaliteta. Zato jedva čeka da ga direktor Tasovac izvede u neki lep restoran gde će dobiti hranu koju želi, sa osmehom i vidno raspoložen Mehta je zaključio druženje sa medijima.

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije biće direktno emitovan na Drugom programu Radio - televizije Srbije, a sve karte su rasprodate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bajagin koncert u julu
Bajaga

Fanovi - spremite se!

20.05.2021. 14:05

Bajagin koncert u julu

Ako 18. jula budete imali negativan tekst na virus korona, a volite muziku koju sviraju Bajaga i Instruktori, dobro došli na koncert na Tašu, najavio je muzičar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve