Scena
10.12.2022. 19:05
Lena Munitlak

Novo na Netflix - u

Serija koja pogađa usred Srede

Serija Sreda, sreda, netflix
Izvor: Shutterstock

Kada je reč o novim filmovima i serijama, sve češće se suočavamo sa velikim brojem nastavaka starih i voljenih priča. Ovakve projekte publika često relativno mlako prima jer ne mogu da opravdaju očekivanja.

Čini se da je "Sreda“, ipak, uspela da nađe zlatnu sredinu između nostalgije i novog svežeg duha koji odražava odrastanje u modernom vremenu. Brojke odražavaju ovaj opšti utisak jer je serija nakon premijere prevazišla prethodne rekorde gledanosti sadržaja na engleskom jeziku, ostavivši iza sebe prethodnu sezonu serije "Stranger Things“.

Zbog ovog uspeha, čini se da je druga sezona zagarantovana, a verovatno i sezone nakon toga.

Priča zaranja duboko u um naizgled bezosećajne, ali intelektualno oštre heroine Srede Adams dok pokušava da reši misteriozne incidente koji se dešavaju u njenoj novoj školi, "Nevermore Academy“. Tokom serije Sreda se suočava sa iskušenjima i raznim neprijateljima i primorana je da donosi teške odluke o tome kome da veruje, a koga da izbegava dok rešava misterije koje su se dogodile na akademiji.

Pored Srede, u seriji je prisutan širok spektar likova sa tako raznolikim ličnostima da je gotovo nemoguće ne osećati naklonost prema njima i zavoleti njihovu međusobnu dinamiku. Serija nudi odličan tempo, zbog kojeg se u određenim trenucima javlja sumnja u to šta je stvarno, a šta ne.

Sreda je, kao i u prethodnim verzijama priče o porodici Adams, čudna i ne uklapa se lako u okruženja, pa tako biva izbačena iz stare škole, nakon čega je roditelji Gomez (Luis Guzman) i Mortiša (Ketrin Zita-Džons) šalju u "Nevermore Academy“, mesto na kome su se oni sami upoznali i zaljubili.

Sredi u početku to ne godi jer se oseća kao da živi u senci roditelja, a posebno majke, koja je u svoje vreme uspela da i u školi za "čudake“ bude jedna od najpopularnijih devojaka. Povrh toga, biva smeštena u staru sobu svoje majke, a cimerka joj je vukodlak Enid (Ema Majers), koja ima potpuno drugačiji pogled na svet i za razliku od Srede obožava vedre boje.

Ipak, pored svih razlika, njih dve ubrzo postaju najbolje drugarice, u pravom stilu filmova i priča o odrastanju. Uz pomoć ljudi oko sebe, kako starih tako i novih prijatelja, Sreda se upušta u rešavanje misterije niza ubistava koja su se dogodila u obližnjem gradu.

Preokreti i tajanstvenost koja prati seriju čine je fenomenalnom, a putanja razvoja lika mlade Srede je gotovo pa neviđena do sada na ekranima. Na kraju serije gledaoci zaista imaju osećaj da su prošli kroz emocionalni rolerkoster zajedno sa glavnom junakinjom, gledajući je kako odrasta malo-pomalo kroz svaku epizodu.

Serija takođe nudi zadivljujuću fotografiju koristeći tamne i sive tonove koji na poseban način grade svet pun misterija koji je tako dobro poznat i u vezi sa prethodnim ostvarenjima o porodici Adams. Pored toga, tim za specijalne efekte je zaista odradio odličan posao, posebno kada je reč o liku Stvar (bestelesnoj ruci), koji je sastavni deo priče o porodici Adams od najranijih adaptacija.

Ono što definitivno nosi seriju jeste odličan nastup glavne glumice Džene Ortege koja igra Sredu. U poslednjih nekoliko godina Ortega je važila za novu mladu nadu industrije, glumeći u drugoj sezoni serije "You“, novom izdanju filma "Scream“, ali se čini da je uloga Srede njoj legla kao kec na deset.

Ortegina interpretacija stoične i pomalo morbidne glavne junakinje ove serije je baš i razlog zašto je serija postala toliki hit u kome mnogi uživaju. Ortega se ulozi posvetila potpuno, a govori se da je ponovo snimala scene u kojima nije bila zadovoljna svojim nastupom. Sredu iz prethodnih izdanja "Porodice Adams“ znamo kao devojčicu koja gotovo ne trepće i uliva strah čak i odraslima van svoje porodice.

Osim toga, Džena Ortega je sama osmislila ples u jednoj od scena serije, a taj ples se brzinom svetlosti proširio na Tiktoku, što ujedno predstavlja i najveću meru uspeha i uticaja neke serije.

"Sreda“ stvara savršeno pravu ravnotežu između naizgled hladnog neemotivnog karaktera glavne junakinje i realnosti njene ranjive prirode i mladosti, koja daje seriji određenu dozu realnosti i otvara vrata za izuzetno vickaste i dopadljive momente. Istovremeno, Ortega je Sredu uspela da predstavi na način koji gledaoce tera da navijaju za nju, udahnuvši humani i pristupačan aspekt junakinji koja je dugo doživljavana isključivo kao hladna i kao "čudakinja“.

Ova serija je "Netflix-u“ otvorila vrata za ostvarivanje potpuno nove hit franšize i za oživljavanje dugo voljene priče o ovoj čudnoj porodici. Buduće sezone trebalo bi da prošire i predstave nam samu porodicu Adams, koja je u ovom inicijalnom izdanju priče o Sredi imala samo nekoliko epizodnih pojavljivanja.

Uvek je zanimljivo videti na koji način se adaptiraju poznati klasici, a ova serija pokazala se kao odlična kombinacija starog i novog. Elementima koji jasno upućuju na prethodne verzije "Porodice Adams“, iskombinovanih sa modernim pogledom i stavljanjem u centar harizmatične i beskrajno zanimljive Srede, ova serija predstavlja pravo uživanje za gledanje, a posebno onima koji su franšizu voleli i ranije. Serija je savršena za bindžovanje po ovim kišnim danima.

"Sreda“ nudi neverovatnu priču koja odgovara mlađoj i starijoj publici. Komedijom koja će vas ostaviti bez daha od smeha i trenucima neizvesnosti zbog kojih ćete sedeti na ivici kauča, "Sreda“ je poslastica za svakoga ko je gleda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve