Scena
29.07.2022. 12:10
Beta

Avgust

Šta nam donosi prvi festival pirotskog ćilima

ćilim, pirotski ćilim
Izvor: Shutterstock

Direktorka Galerije "Čedomir Krstić" u Pirotu, Radmila Vlatković, izjavila je agenciji Beta da će prvi festival pirotskog ćilima biti održan od 18. do 28. avgusta.

"Najpre će u dvorištu Istorijskog arhiva biti izložba dvadesetak primeraka ćilima koji se čuvaju u fondu Muzeja Ponišavlja", rekla je Vlatković.

U Galeriji će pirotske tkalje tokom trajanja Festivala na tkačkoj radionici prezentovati izradu ćilima po kome je Pirot poznat i van granica zemlje.

"Dva razboja će biti u prostorijama Galerije i posetioci će moći da vide kako nastaju čuvene šare ćlima. To je ujedno još jedan pokušaj da se ovaj umetnički zanat sačuva od zaborava", rekla je Vlatkovićeva.
 

Na trgu u centru grada će biti organizovana izložba fotografija o ćilimu a biće organizovana i Likovna radionica za decu pod nazivom "Moj ćilim" koji vodi akademski umetnik Vladimir Dončev.

Festival organizuju Galerija, Muzej Ponišavlja i Istorijski arhiv pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Pirotski ćilim je prvi pirotski brend koji od 2003. godine ima oznaku za zaštićenim geografskim poreklom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ćilim iz Srbije kao nijedan drugi
ćilim, tkanje

Staparski ćilim

22.09.2021. 18:05

Ćilim iz Srbije kao nijedan drugi

Stari zanati nose ogromni potencijal, a mere podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pomažu zanatlijama, rekla je ministarka Tatjana Matić prilikom obilaska Sedme tkačku kolonije koja se održava u selu Staparu u Somboru i kojom se odaje priznanje staparskom ćilimu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve