Scena
04.01.2022. 18:05
Tanjug

Beogradska filharmonija

Svirajte na "kućnom orkestru" i osvojite nagrade

muzika, note
Izvor: Shutterstock

Nakon dva tradicionalna novogodišnja koncerta, Beogradska filharmonija pripremila je svojoj publici dva poklona za prve dane 2022. godine - filharmonijski novogodišnji izazov i onlajn premijeru "Fantastične filharmonije".

Filharmonijski novogodišnji izazov je zabava koju je ova institucija uvela prošle godine, kada je publiku pozvala da u kućnoj atmosferi "diriguje" svojim orkestrom.

Ovogodišnji izazov pripremljen je u saradnji sa perkusionistom Aleksandrom Radulovićem, koji je od kućnih predmeta napravio muzičke instrumente i sa svojom porodicom odsvirao kompoziciju "Šećerna vila" Petra Iljiča Čajkovskog.

Radulovićev video objavljen je na društvenim mrežama Filharmonije i time je publika pozvana da od kućnih predmeta napravi instrumente, iskoristi ih za sviranje bilo kojih melodija i svoje video snimke pošalje ovoj instituciji do 10. januara.

Kako najavljuju organizatori, najkreativnije i najzanimljivije radove očekuju vredne nagrade i iznenađenja.

Kao poklon najmlađim ljubiteljima muzike, Filharmonija će 8. januara na svom jutjub kanalu održati onlajn premijeru "Fantastične filharmonije", koju je njihov orkestar izveo prošle jeseni na koncertima za decu.

Uz pomoć reditelja Nikole Zavišića, Filharmonija je priredila digitalnu verziju ovog programa sa željom da što više mališana uživa u muzičkoj literaturi inspirisanoj bajkama.

Publiku kroz muzičke bajke vode osmogodišnja glumica Anđelija Stajkić i filharmoničarka Slavica Perić, a repertoar čine poznate kompozicije, poput "Krcka Oraščića", "Čarobne frule", “Bumbarovog leta", i mnogih drugih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku
Ričard Klejderman

Ekskluzivni intervju

17.12.2021. 07:05

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku

Ukoliko i niste ljubitelj klasične muzike, sigurno ste čuli najmanje jednu kompoziciju u izvođenju Ričarda Klejdermana, "Baladu za Adelinu“, na primer, koja je prodata u 28 miliona kopija u 38 zemalja sveta. I mnoge druge kompozicije, pre svega rok i pop koje je svirao u duhu klasične muzike, postale su toliko popularne da je plavokosi muzičar ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji pijanista na svetu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve