Scena
26.04.2023. 21:30
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Upoznajte "Strankinju"

razvod, deca, dete
Izvor: Shutterstock

Klaudija Durastanti italijanska je književnica i prevoditeljka. Rođena je 1984. godine u Njujorku, u porodici italijanskih iseljenika, u kojoj su oba roditelja potpuno gluva. Kao devojčica se vratila u Italiju, gde se školovala u Bazilikati. Diplomirala je antropologiju u Rimu, a usavršavala se u Londonu.

Prvi roman "Un giorno verrò a lanciare i sassi alla tua finestra“, za koji je dobila niz nagrada, objavila je 2010. godine. "Strankinja“, njen četvrti roman, bio je u najužem izboru za nagradu "Strega“.

Pisala je za časopise "Granta“, "Bomb“ i "Los Angeles Review of Books“, a s engleskog na italijanski jezik prevela je dela F. Skota Ficdžeralda, Nikolasa Batlera, Emili Vit, Džošue Koena i drugih. Trenutno živi u Rimu.

Klaudija Durastanti je roman "Strankinja“ pisala na osnovu ličnog iskustva i uloga koje su joj se nametale od dolaska na ovaj svet. Ona je ćerka gluvonemih roditelja te je misterija kako je naučila maternji jezik i toliko ga zavolela da su joj pisanje i prevođenje postali profesija.

"Strankinja“ je višeznačna odrednica. Ona i brat stranci su svojim roditeljima jer, za razliku od njih gluvonemih, u svetu tišine koji kao da obitava na dnu okeana, čuju i govore. Roditelji i deca su legura dva sveta čiji je zajednički imenitelj znakovni jezik i životni prostor koji dele.

Takođe, na društvenoj lestvici, "Strankinja“ je siromašna, iako njen brat nosi brendiranu marku patika, ona ima sedamdeset originalnih "barbika“ i jednom godišnje leti u Njujork.

Strankinja je i u Americi, kao članica italijanske emigrantske zajednice, u kojoj starije žene ne govore engleski. Šta velika italijanska kolonija iseljenika dobija od Amerike? Kako žive deca roditelja koji nemaju ni dana radnog staža?

Vratiti se u Italiju bilo je roditeljima heroine romana "Strankinja“ kao ponovo izaći na sunce. Iz ledenog i senovitog podruma zemlje dembelije. I mada se u zavičaju ništa epohalno ili ekonomski isplativo nije desilo, sve je bilo lakše – i siromaštvo i oskudica i stalne pozajmice novca.

Don Kihot iz MUP-a

Preporuka za čitanje

Policija

Preporuka za čitanje

05.04.2023. 23:00

Don Kihot iz MUP-a

Majka glavne junakinje je dominantna ličnost, iako hendikepirana. Njena harizma je nesporna. Ona vodi svoju ćerku u duge šetnje, zajedno sa svojom decom gleda festival "Sanremo“ iz godine u godinu, iako ništa ne čuje, čak ni ritam ne oseća. Pije i drsko se ponaša. Takvoj su personi braća za svaki rođendan kupovali vokmen, u vreme njene adolescencije, iako su znali da je gluva. Ponavljali su ovaj ritual kao mantru porodičnog opstanka, uprkos svim burama i jadima života.

Konačno, u Bazilikati, na jugu Italije, vidimo devojčicu koja kupuje u prodavnici na veresiju, upisujući se u svesku dužnika. Takođe, primećuje da deo socijalne pomoći koju primaju siromašni završava u porodicama srednje klase.

Siromaštvo s kraja XX i početkom XXI veka nije toliko očajno i beznadežno kao ranijih vekova. Više između društvenih klasa ne postoje neosvojive zidine, neprobojne poput pancira i oklopa. Veze su sada transparentnije i moguće je prelaziti iz bogatstva u oskudicu, u oba smera, kao na najmodernijem auto-putu. Siromaštvo više ne liči na indijske dalite, na dnu indijske kaste. Otud je junakinja Durastantijeve na studijama antropologije u Londonu prešla na udobniju stolicu srednje klase.

Pojmovi daleko i blizu, strano i familijarno, autsajder i insajder posejani su među bližnjima, u našim precima i genetici. A koliko poznajemo sebe i svoje najmilije filozofsko je pitanje kojim je Durastantijeva zaokupljena.

 

Klaudija Durastanti: "Strankinja“; prevodilac: Mirjana Ognjanović; izdavač: "Booka“. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Skakavac, hodočasnik, Odisej
Knjiga, knjige

Preporuka za čitanje

23.03.2023. 23:40

Skakavac, hodočasnik, Odisej

Rođen kao Kurt Vonegat Mlađi 1922. godine u Indijanapolisu, bio je američki pisac. U karijeri dugoj više od pedeset godina objavio je četrnaest romana, tri zbirke kratkih priča, pet drama i pet publicističkih dela. Pohađao je Univerzitet Kornel do januara 1943. kad je otišao u američku vojsku. Nemci su ga zarobili tokom Ardenske ofanzive krajem Drugog svetskog rata. Interniran je u Drezden i preživeo je savezničko bombardovanje.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
12°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve