Scena
02.03.2023. 23:00
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Drvodeljina alhemija

Pauolo Koeljo
Izvor: Shutterstock

Paulo Koeljo smatra se najuticajnijim savremenim piscem. Njegova dela prodata su širom sveta u tiražu više od 320 miliona primeraka, objavljena u 170 zemalja i prevedena na više od 88 jezika.

Paulo Koeljo rođen je u Rio de Žaneiru 1947. godine. Vodio je izuzetno zanimljiv život. U mladosti pobunjenik, protiv društvenih konvencija, antištreber, antijunak, hipik, tekstopisac brazilskih pop zvezda, uključujući i Elisa Reginu i Raula Seišasa, pisao je o svom autentičnom životnom iskustvu, što su njegovi čitaoci osetili srčanom čakrom, bliskošću, ne promenljivom i hladnom pameću.

Kratko je radio kao novinar. Proučavao je magiju i okultizam od svoje 25. godine. Pošto je pešice prešao put dug 830 km na hodočašću do Santjago de Kompostela, napisao je 1986. godine roman "Dnevnik jednog čarobnjaka“, u tri navrata je u svojoj adolescenciji boravio u duševnoj bolnici, o čemu je takođe napisao knjigu "Veronika je odlučila da umre“.

Njegovo remek-delo, svima poznato, kojim je ovaj Brazilac stekao planetarnu slavu – "Alhemičar“, važi i za najprevođenije, zbog čega je ušao u "Ginisovu knjigu rekorda“.

Ostala dela ovog hitmejkera su "Dnevnik jednog čarobnjaka“, "Brida“, "Preljuba“, "Veronika je odlučila da umre“, "Jedanaest minuta“, "Alef“, "Peta gora“ i "Rukopis otkriven u Akri“. Svesna sam da bi neko drugi sačinio drugačiji izbor, verovatno i ja, nekog drugog božjeg dana.

Dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada. Izabran je za člana Brazilske književne akademije 2002. godine, a od 2007. godine je ambasador mira Ujedinjenih nacija.

Izuzev velike čitanosti, Paulo Koeljo je autor koga najviše ljudi prati na društvenim mrežama, tako na Fejsbuku ima fascinantnih gotovo 31 milion pratilaca, na Twitteru 15,5 miliona pratilaca, nešto manje od dalaj-lame, a na Instagramu 2,3 miliona.

Nakon njegovog romana "Hipi“ iz 2018, Koeljo piše zen-roman "Strelac“.

Tecuja živi mirno u zabačenom selu i svi ga znaju kao drvodelju dok ga ne pronađe stranac, strelac, koji ga je dugo tražio da bi ga izazvao na dvoboj. Pridošlica zapravo želi njegovu titulu najboljeg strelca.

Tecuja prihvata izazov i brani svoju legendarnu titulu. Na povratku u selo, dečaku koji je svemu svedočio drži 13 jezgrovitih i dragocenih lekcija iz kodeksa vrhunskog zanata.

Knjiga je nevelika, minimalistička, kao zbirka kratkih izreka, bogato ilustrovana, pročita se za sat vremena. Čak možda podseća na inspirativnu i trendsetersku slikovnicu za odrasle u skladu sa limitima modernog doba i globalnom krizom čitanja, koja više ne važi samo za čitaoce, već i za proslavljene izdavače.

Međutim, reči u kratkom romanu "Strelac“, koji je kraći i od "Malog princa“ i evergrin hita "Dobro drvo“, utisnute su poput grafike, ne zaboravljaju se odmah, stvorene su da traju, mudre i promišljene, kao da je u pitanju sveta knjiga, drevni rukopis, tradicija koja se prenosi od iskona s kolena na koleno, s učitelja na učenika, od usta do usta.

Kada je razotkriven, i pre nego što se to imenovanje desilo, učitelj je pronašao svog učenika. Ili obrnuto. Daje mu velike životne lekcije, mnogo dublje od tajni zanata – o streli, strelcu, tobolcu, letu strele ka meti. Radi se o zakonima univerzuma, spajanju suprotnosti koje to nisu. Učitelj i njegov učenik su jedno, možda je učenik zapravo učitelj, neka njegova osobina ili nesvesna potreba.

Tecuja svog učenika uvodi u drevne misterije, a lekcije cenjenog zanata postaju silovita inicijacija koja vodi u prosvetljenje.

Paulo Koeljo: "Strelac“, prevodilac: Dunja Lozuk; ilustrator: Eva Eler; izdavač: "Laguna“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad lososi polete
knjiga

Preporuka za čitanje

15.02.2023. 23:10

Kad lososi polete

Dejvid Van rođen je 1966. godine na Aleutskim ostrvima, a detinjstvo je proveo u Kečikanu, na Aljasci. Dvanaest godina nijedan agent nije želeo da ponudi izdavačima njegovu knjigu "Legenda o samoubistvu“. A kada je konačno objavljena, osvojila je jedanaest međunarodnih nagrada i njen pisac stekao je svetsku slavu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve