Scena
06.04.2022. 21:15
Beta

Odobrena sredstva

Uskoro obnova Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu

kosančićev venac, biblioteka
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo kulture i informisanja odbrilo je sredstva za javni konkurs za arhitektonsko rešenje obnove zgrade Narodne biblioteke srušene 6. aprila 1941. godine u nemačkom bombardovanju Beograda, izjavio je upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

"Školjka zgrade bi bila onakva kakva je bila pre 6. aprila 1941. Unutra bismo imali Memorijalni centar sa zidom sećanja koji bi pričao priču o jednom od najvećih kulturcida u Drugom svetskom ratu", rekao je Pištalo novinarima na lokalitetu srušene biblioteke na Kosančićevom vencu.
 

Prema njegovim rečima, na tom mestu je izgorelo pola miliona knjiga koje su odražavale iskutvo na prostoru od Venecije do Konstantinopolja, nestalo oko 1.500 rukopisnih knjiga od 12. do 17. veka, stare štampane knjige, pojedinačne biblioteke, katalogizacija i periodika.

Objasnio je i da je biblioteka bila napravljena na mestu vile iz rimskog perioda, kao i da bi se u podrumu nove zgrade, u staklu, videli rimski temelji Beograda.

Najavio je i da će se u novoj zgradi restaurirati stare knjige, uglavnom crkvene, kao i da bi na mesečnom nivou u Biblioteci mogli da se predstavljaju beogradski legati.

Pištalo je dodao da ne može da precizira vremenski okvir, ni za arhitektonsko rešenje, niti za konačnu obnovu zgrade Narodne biblioteke.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije najavio je da će uskoro započeti ciklus "Pisac u Biblioteci, Večeri na Kosančiću", u kojoj će se najugledniji pisci obraćati publici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ima samo 8 godina i hit knjigu (FOTO) (VIDEO)
Dete, dečak, knjige za decu

Već je na listi čekanja

03.02.2022. 07:05

Ima samo 8 godina i hit knjigu (FOTO) (VIDEO)

Na listi čekanja za iznajmljivanje jedne knjige iz biblioteke trenutno je 55 osoba. Koji naslov je privukao toliku pažnju? Verovatno niste čuli za ovo delo, jer ga je napisao osmogodišnji Dilon Helbig iz američke države Ajdaho.
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve