Scena
23.11.2021. 22:05
Tanjug

Trg Republike

''Velike ljubavi Srba i Mađara": Izložba koju ne treba propustiti

Izložba Srbi i Mađari
Izvor: Beoinfo

Na Trgu Republike u Beogradu danas je otvorena izložba "Velike ljubavi poznatih Srba i Mađara", koja kroz pet ljubavnih priča pokazuje koliko su bile jake veze srpskog i mađarskog naroda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je ta izložba prilika da upoznamo našu zajedničku istoriju jer su, kako je istakao, srpska i mađarska istorija toliko povezane da možemo puno da naučimo iz njih.

Izložba Srbi i Mađari
Izvor: Beoinfo

Sa ponosom je najavio da će u narednom periodu jedna od ulica u Beogradu poneti ime po jednoj od junakinja ove izložbe, kneginji Juliji Hunjadi.

"Ovo je prilika da se podsetimo prošlosti, da vidimo da smo imali zajedničku prošlost i da tako gledamo u budućnost. Mi zaista imamo dobru saradnju, živimo jedni sa drugima u ovom delu Evrope, pomažemo jedni druge i na taj način napredujemo", rekao je Vesić i zahvalio Savezu vojvođanskih Mađara koji je inicirao ovu izložbu.

Izložbu je organizovao beogradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara, a predsednik tog odbora Nebojša Marjanović kaže da je prvobitno plan bio da ova izložba bude deo manifestacije "Noć muzeja".

"Kada smo čuli da će tema te manifestacije biti ljubav, došli smo na ideju da napravimo zanimljivu priču sastavljenu od više priča koje bi obuhvatale i onaj deo naše istorije koji je vezan za romantičan period, to jest koji bi govorio o ljubavima, a ne bi se bavio samo okvirom politike", rekao je Marjanović.

Izložba Srbi i Mađari
Izvor: Beoinfo

Ali, dodao je, zbog situacije sa korona virusom izložbu nisu mogli da organizuju tako, pa su tražili drugi način.

"Zahvaljujući Gradu Beogradu, posebno zameniku gradonačelnika, uspeli smo da vrlo brzo i efikasno ovu izložbu pripremimo", rekao je Marjanović i zahvalio Gradu Beogradu i ostalima koji su pomogli u pripremi i realizaciji ove izložbe.

Otvaranju izložbe su, između ostalog, prisustvovali gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor.

Izložba Srbi i Mađari
Izvor: Beoinfo

Izložbom su na pet panoa predstavljene romantične i bračne veze srpskog kralja Dragutina i Katarine Arpadović, kralja Milutina i Jelisavete Arpadović, Kneza Mihaila Obrenovića i Julije Hunjadi, kralja Bele Drugog i srpske princeze Jelene, kao i Jovana Dučića i jedne od ugarskih grofica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jelena Njegomir svojoj majci Merimi: "Ne brini, mama"
Merima Njegomir, 23. 11. 2021.

Komemoracija

23.11.2021. 15:46

Jelena Njegomir svojoj majci Merimi: "Ne brini, mama"

Komemoracija povodom smrti pevačice narodne muzike Merime Njegomir (1953-2021) održana je u prisustvu članova porodice, brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca u Radio Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve