Scena
12.10.2022. 13:10
R.E.

Zanimljivo

Zašto je Beograd bio presudan za čuvenog Pavarotija

pavaroti, 12. 10. 2022.
Izvor: EPA / ANATOLY MALTSEV

Lučano Pavaroti je jedan od onih operskih pevača za kojeg znaju čak i osobe koji ne slušaju klasičnu muziku. Uredno ošišana brada, oko vrata uvek ešarpa, u ruci maramica, a glas… nezaboravan.

Njegova karijera tenora trajala je skoro 50 godina - debitovao je 1961. u Ređo Emiliji, kada je počeo i počeo i da pobeđuje na raznim internacionalnim muzičkim takmičenjima. Svetska operska scena brzo je postala njegova, ali je prvi nastup van Italije, onaj najvažniji, imao… pogađate gde?

U Beogradu!

U Narodnom pozorištu, 1961. godine, Lučano Pavaroti je pevao u operi “Travijata”, Đuzepea Verdija.  Posle su usledila gostovanja u Amsterdamu, Beču, Cirihu, milanskoj Skali… Ljubiteljima opere nije trebalo dugo da shvate da je nova operska zvezda rođena, ali je šira javnost Pavarotija otkrila zahvaljujući Svetskom prvenstvu u fudbalu u Italiji 1990. godine, kada je Pavaroti, zajedno sa Hoseom Karerasom i Plasidom Domingom osnovao pevački trio “Tri tenora”. Ostalo je istorija…

Međutim, postoje neki detalji iz njegovog života, koje možda niste znali. Na primer, pre nego što je postao operski pevač, dve godine je radio kao učitelj. Takođe, mnogo je voleo fudbal i želeo je da postane golman.

Muzici se ozbiljnije posvetio kada je imao 19 godina – učio je pevanje kod Ariga Pola, tenora iz Modene, koji je bio toliko oduševljen talentom svog učenika da mu je ponudio podučavanje bez novčane naknade.

Zanimljivo je da dirigent Ričard Boning tvrdi kako Pavaroti, zapravo, nikada nije naučio da čita muziku, ali to nije smetalo da bude prozvan “Kraljem visokog Ce”. Njegov nastup u njujorškoj Metropoliten operi 17. februara 1972. godine, ušao je u istoriju opere nakon što je Pavaroti otpevao, bez napora, devet visokih C u ariji opere "Kći puka” Gaetana Donicetija. Tada je oborio rekord u podizanju zavese – čak 17 puta je publika tražila da se vrati!

Pavaroti je prodao više od 100 miliona ploča, a prvi snimak "Tri tenora" postao je najprodavaniji album klasične muzike svih vremena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plasido Domingo na Tašmajdanu: Spektakl! (VIDEO, FOTO)
PLASIDO DOMINGO , 8. 9. 2021.

Veče koje se pamti

09.09.2021. 00:35

Plasido Domingo na Tašmajdanu: Spektakl! (VIDEO, FOTO)

Čak i ako niste ljubitelj opere trebalo je u sredu uveče da budete na Tašu: da vidite šta znači imati eksplozivnu energiju i posle 60 godina na sceni, ali i kako devojčica od samo devet godina može publiku da ostavi bez reči. I to nije sve. Koncert Plasida Dominga u Beogradu bio je spektakularan po mnogo čemu. Jedan od glavnih utisaka je i prepun Taš - do poslednjeg mesta, kao da se radi o nekoj rok ili folk zvezdi, a ne o koncertu povodom zatvaranja BELEF-a.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve