Sport
20.03.2023. 15:51
Zoran Šećerov

Srbin koji menja pravila

"Srpsko čudovište": Kako je Nikola Jokić dao novu dimenziju NBA ligi

Nikola Jokić 20.3.2023.
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Kad košarkaški svet priča i piše o Nikoli Jokiću, koriste se isključivo birane reči. Sve druge koje to nisu, misli se na reči, neprimerene su naprosto zato jer verodostojno ne opisuju magiju košarkaša koji NBA terenima unazad nekoliko sezona gospodari veštinom, snagom, suptilnošću i intelektom. Dakle, neverovatnim osobinama uramljenim u okvir suvog talenta.

Njegova igra u NBA odavno osvaja srca ljubitelja košarke, a svaka nova utakmica, uz pregršt strasti, donosi i neki novi rekord. U onoj protiv Bruklina, njegov Denver je izgubio, ali je uprkos svemu Nikola Jokić, popularni Džoker, uradio ono što decenijama nije niko u NBA.

Na cifru od 35 poena (pogodio je 13 od 23 šuta iz igre) dodao je još 20 skokova i čak 11 asistencija. Tim učinkom je i ušao u istoriju. Kako i zašto?

Tako i zato što niko u poslednjih 40 godina osim srpskog centra nije dva puta odigrao utakmicu u kojoj je imao 35+ poena, 20+ skokova i 10+ asistencija. Jokić je sada na drugom mestu u istoriji NBA po ovakvom učinku. Poziciju deli sa Eldžinom Bejlorom, jednim od najvećih legendi LA Lejkersa (preminuo 21. marta 2021). Prvi je slavni i u mnogo čemu nenadmašni Vilt Čejmberlen sa 11 takvih mečeva.

Činjenica je da su neki Jokićevi statistički parametri sa parketa u sferi fantazije. Svi znaju da je između ostalog uradio ono što mnogi drugi u istoriji NBA košarke nisu. Konkretno, u samo jednoj sezoni uspeo je da upiše 2000 poena, 1000 skokova i 500 asistencija. Ili da je prvi NBA igrač koji je imao najmanje 400 poena, 200 skokova i 100 asistencija u jednom mesecu. Pre njega isto je uspelo slavnom Karimu Abdulu Džabaru, ali u martu daleke 1976. Da bi neke stvari bile jasnije, srpski as je rođen 1995.

U januaru 2022. Jokić je postao jedini igrač u istoriji NBA koji je ostvario 5000 skokova i 3000 asistencija u svojih prvih 500 NBA utakmica. Svojevrstan kuriozitet svakako je i podatak da je u istom mesecu imao i dva tripl-dabla za manje od 24 časa. Prvi protiv Lejkersa, a drugi u duelu sa Jutom.

"Kad sprinta po terenu, Jokić izgleda smotano. Kad šutira, niste sigurni da li je uopšte skočio jer između đonova i parketa jedva može da stane list papira. Drugi se možda brže kreću po terenu, ali je u glavi Jokić uvek korak ispred. Odigra pas tamo gde njegovi saigrači još nisu, ali će biti u sledećem trenu. Dodaje u pravcu u kojem ne gleda, kroz noge protivnika ili iza leđa“, uveravao je svoje čitaoce pišući o Jokiću Timo Blomberg, novinar nemačkog "Cajta“.
 

Njegov američki kolega Korbin Smit takođe s puno poštovanja, ali i iskrenog divljenja ukazuje na posebnost "džinovskog srpskog čudovišta“.

"Gledati ga kako se ističe je kao da je marsovski lovac na ljude došao na Zemlju, pročitao jednu ili dve knjige koje su opisivale košarku, a da je nikada nije gledao, transformisao se u veliko, čvrsto telo i potom dominirao, iz noći u noć, sa potpunim razumevanjem ’stvarnosti’ i skoro nikakvim razumevanjem ’košarke’ kakvu su ljudi igrali poslednjih četrdesetak godina.“
 

Jokić je odavno prva zvezda Denver Nagetsa, ali je istovremeno i jedan od simbola NBA košarke generalno.

"Njegova veština i njegova vizija su toliko neverovatne da zahtevaju da Nagetsi igraju gotovo svaki posed preko njega, pretvarajući relativno neatletskog, prizemnog centra u motor za totalni napad, za razliku od bilo koga ko je ikada igrao igru pre njega“, uverava Korbin Smit.

Nadahnuto pisanje američkog kolege Smita nudi više od slike koju s vremena na vreme gledate uz utisak da Jokić u NBA igra po nekim svojim pravilima.

"U Jokićevim rukama i nogama, košarka se iz noći u noć pretvara u nešto potpuno drugačije i čudno. Dramatični blok koji štedi igru, ličeći na šamar krilom džinovskog pingvina. Okreti se dešavaju usporeno i završavaju se sa stopalima pričvršćenim za pod. Jedini konvencionalni moderni aspekt njegove igre jeste njegov šut za tri poena.“

Nikola Jokić 20.3.2023.
Izvor: EPA / CAROLINE BREHMAN

"Jokić je kompletan igrač, na svakoj utakmici pokazuje da je lider u pravom smislu. Neverovatan je način na koji pogađa, skače, asistira. Igra sjajno, zabavan je za gledanje i sve to deluje kao igra za njega. Uživa da se takmiči na tom nivou i to je upravo lepota košarke, da sve što radite na treninzima i što drugi ne mogu da vide postane vidljivo kada kročite na teren.“

Ovo su reči Tonija Kukoča koji je i te kako osetio težinu igranja u NBA, ali i košarkašku magiju mnogih asova iz najbolje lige na svetu. Proslavljeni as Čikaga osvrnuo se i na još jednu vrednost srpskog košarkaša.

"Čini mi se da su drugi igrači bolji pored njega i uspevaju da ga prate. Jokić nije najbrži na svetu, nije fizički najspremniji, ali njegova vizija na terenu i to što vidi sekundu ili dve pre svih ostalih ga čini čudesnim igračem.“

Jokić je Amerikance oborio s nogu kada je na pitanje zašto više voli da asistira nego sam da pogodi koš, odgovorio:

"To je trenutak kada dva igrača činim srećnim. Sebe zbog asistencije i još više onog koji postigne koš.“

Uprkos istini da kao košarkaš ima i mane, on igra savršenu košarku. Moglo bi se zapravo reći da je srpski as darovao svojom čarolijom novu dimenziju NBA ligi rušeći usput tradicionalna pravila američke košarke.

"Da bi dominirao u ovom svetu, gde košarkaši zakucavaju preko automobila i saigrača, on mora da igra drukčije nego što je uobičajeno“, objasnio je novinar Timo Blomberg čiji hvalospevi o Jokiću naprosto prijaju svakom znalcu ove igre.

"NBA još nije videla centra poput Jokića koji uglavnom sam organizuje igru i tokom utakmice, ponekad i tokom istog napada, preuzima razne uloge u ofanzivi. On je igrač kakvog nikad nije bilo, ali koji dolazi iz duge košarkaške tradicije. Uspešna priča Nikole Jokića bazira se na filozofiji čiji koreni nisu u SAD, nego u bivšoj Jugoslaviji.“

"Poseban je, autentičan, nesvakidašnji košarkaški as. Takođe je i košarkaš koji dokazuje da je moguće igrati lepu košarku a da se mnogo ne skače“, pričao je još pre nekoliko godina srpski trener Željko Lukajić, znan po tome što ne izgovara velike reči o malim igračima.

Džamal Mari, saigrač srpskog košarkaša, tvrdi za Jokića da sve ono što radi na terenu "radi maestralno“.

"ema ničega što on ne može da uradi. On poentira, dodaje, vodi loptu. Ponekad i skače“, dopunjuje priču Mari uz malo šale u kojoj ima puno istine.

Jokić je izrastao ne samo u jednog od najboljih igrača koji je svet NBA košarke imao, već i u košarkaša sa posebnim karakteristikama. Svaka njegova nova sezona bolja je od prethodne. Već odavno je centralna ličnost ekipe, istinska klupska zvezda na kojoj se, definitivno, gradi budućnost Denvera kao franšize. Polako na površinu isplivavaju i neki drugi detalji dugoročne klupske percepcije. Trener Malon u Jokiću vidi igrača koji Denver u doglednoj budućnosti može odvesti do pozicije na kojoj nikada kao klub nije bio. Ono što je za stratega Denvera bitno jeste istina da uprkos tome što uveliko piše istoriju NBA lige Jokić još nije pokazao šta sve može.

"Onda, uzima loptu i petlja, dribla niz teren, sve dok momak kojeg je blokirao pokušava da shvati šta se dešava oko njega. Zatim, bez ikakvog razloga, osim moći čiste besmislice koja mu teče kroz vene, baci pas bez gledanja igraču koji je kampovao ispod koša, tačno gde treba. Tri događaja, koja bi samo on pomislio da uradi, dešavaju se jedan za drugim, u savršenom, neprekidnom nizu.“
 

"Nikola Jokić je uspeo ispotprosečan tim da dogura do prvog mesta Zapada, a ovaj podatak dodatno pokazuje koliko je čudo to što je izveo“, uverava Erik Gordon, NBA as.

Trener Majk Melon ima i neobično objašnjenje zašto je Jokić takav kakav jeste.

"On je rastao s loptom u rukama kao bucmasti plej i zato danas tako suvereno njom vlada iako igra na poziciji centra.“

Siniša Savović, prvi Jokićev trener, otkriva dobitnu kombinaciju sjajnog Somborca.

"Uspeo je u i najjačoj ligi sveta na pravi način da spoji talenat sa lucidnošću.“

Savović takođe naglašava da postoje i druge stvari koje Jokića čine različitim od drugih na košarkaškom terenu.

"On ima telo centra, šut beka, inteligenciju plejmejkera. Tu je i ta čudesna lucidnost. On gleda u jednom pravcu, ali loptu šalje na sasvim drugu stranu jer vidi tačno gde se ko nalazi. Zato su njegove asistencije toliko atraktivne. Njegova moć je i to što je odavno shvatio da je u igri pravo rešenje traženje rešenja. Krasi ga i hrabrost, on nema nikakav respekt prema protivniku bez obzira na ime. Pri tome igra opušteno i sve to deluje tako lagano, vojvođanski nestvarno smireno.“
 

"Mnogo je zabavno igrati s njim. Voli da dodaje loptu i ne zanima ga ko postiže koševe, već samo pobeda tima. Sjajan je saigrač“, mišljenje je iskusnog i dokazanog NBA asa Keneta Farida.

Organizator igre Nagetsa Džamir Nelson još pre dve godine nije štedeo komplimente kada je govorio o Srbinu.

"Mislim da je Jokić najbolji asistent među visokim igračima svih vremena. Mlad je, na početku karijere i čeka ga toliko toga. Konstantan je, postaje lider i igrač na koga se oslanja ceo tim.“

Nikola Jokić 20.3.2023.
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Neke od najlepših rečenica na adresu Nikole Jokića uputio je i NBA trener Frank Vogel. Impresioniran onim što je video, jednom prilikom je izgovorio:

"Jokić igra savršenu košarku. On kreira taj element prostranstva u napadu sa kojim je veoma, veoma teško izboriti se.“

Kad se Nikola Jokić 2015. prvi put pojavio na treningu Denver Nagetsa, znalo se za njegovu ljubav prema ćevapima i "koka-koli“. Kondicioni trener Nagetsa bio je van sebe.

"Dolazim na prvi trening, gledam, svi kucaju ovako, kucaju onako, brzi, lete... Au, bokte, gde sam ovo došao? Idem ja možda kući. Možda sam se uplašio, ali sam shvatio da imam vremena da naučim, ojačam, da budem možda i brži. Moram ih usporiti, ne mogu s njima, jako su brzi. Bolje neka oni igraju u mom ritmu. To mi je ostalo iz Mege, da ja igram kako meni odgovara, a ne kako oni hoće“, pričao je Jokić prisećajući se prvog dana u Denveru.

Samo šest godina kasnije već je bio "Srbin koji menja pravila“, odnosno igrač koji je svojom magijom ne samo postao kandidat za MVP nagradu, već i košarkaš zarad kojeg će se NBA ubuduće više morati da prilagođava njemu nego on njoj. Iz tog vremena vredi se prisetiti i ovog citata.

"Danas Jokić makar izgleda kao profesionalni sportista. Ali ako ga postavite pored Janisa Adetokumba, koji je bio MVP u prethodne dve sezone, teško je poverovati da se njih dvojica bave istim sportom. Adetokumbu trebaju tri koraka od centra do koša i mogao bi da, umesto na terenu, bude na snimanju nekog Marvelovog filma, a Jokić pre izgleda kao neko ko sa kesom čipsa leškari pred televizorom“, pisao je Timo Blomberg, novinar "Cajta“.

Za sva vremena ostaće upisano da je Nikola Jokić u julu 2015. potpisao ugovor sa Nagetsima, ali i da je samo šest meseci kasnije napravio podvig tako što je u pobedi svog tima nad Torontom ostvario učinak od 27 poena i 14 skokova. Bio je to trenutak za prvi veliki aplauz.

Već u februaru 2016. bio je i učesnik Ol-star vikenda na kome je u utakmici "zvezda u usponu” (igrači iz prve i druge sezone u NBA) postigao 12 poena uz osam skokova i četiri asistencije. U svojoj prvoj sezoni odigrao je 80 utakmica za Denver, od čega je 55 puta bio starter. U proseku je postizao 10 poena, uz sedam skokova, 2,4 asistencije, kao i jednu ukradenu loptu za 21,7 minuta po meču.

Biran je takođe i u najbolju petorku rukija uz Karl-Entonija Taunsa, Kristapsa Porzingisa, Devina Bukera i Džahila Okafora.

Igru sa NBA rekordima i statističkim bravurama započinje u sezoni 2016/17. Tada je zabeležio i prvi tripl-dabl u NBA karijeri (20 poena, 13 skokova i 11 asistencija za 32 minuta na parketu protiv Milvokija). Dogodilo se to 3. februara 2017. Sedam dana kasnije ostvario je rekord karijere sa 40 poena u pobedi nad Njujorkom u Medison skver gardenu. Statističari su tada konstatovali da je on posle magičnog Peđe Stojakovića zapravo drugi srpski igrač u istoriji NBA koji je postigao 40 ili više poena na jednom meču.

Opet u februaru, ali 14. dana meseca, Jokić je protiv Golden stejta zabeležio drugi tripl-dabl u karijeri – 17 poena, 21 skok (rekord karijere) i 12 asistencija. Treći je ostvario 28. februara, a stoti, zahvaljujući kome je i definitivno svrstan u red besmrtnih NBA zvezda, 28. februara 2023.

U pobedi Denvera u gostima protiv Hjustona od 133:112 postigao je 14 poena uz 11 skokova i 10 asistencija i tako postao tek šesti igrač sa najmanje 100 tripl-dablova u karijeri. Izveštači su te večeri podsetili i da je to ujedno osmi tripl-dabl srpskog reprezentativca u poslednjih 11 mečeva i ukupno 24. u sezoni (u međuvremenu je zabeležio još dva, ukupno 102), uz napomenu da njegov tim nije neporažen u tim situacijama. Nagetsi u tom trenutku nisu doživeli poraz u poslednjih 28 mečeva u kojima je Jokić zabeležio tripl-dabl, što je rekord NBA lige.

Jokić se istovremeno pridružio se i Oskaru Robertsonu i Raselu Vestbruku kao tek treći igrač u istoriji NBA koji je tripl-dabl prosek imao u tri meseca uzastopno – decembru, januaru i februaru.

Ono što srpskog asa čini uspešnijim od mnogih jeste i podatak da trenutno zauzima šestu poziciju na večnoj listi po broju tripl-dablova.

Lebrona Džejmsa na 5. mestu sa 106 i Džejsona Kida na 4. mestu sa 107 srpski reprezentativac mogao bi da prestigne do kraja sezone. One na prva tri mesta možda nekom drugom prilikom ili možda i nikad – Rasel Vestbruk sa 198, Oskar Robertson 181 i Medžik Džonson sa 138. Na kraju, bez obzira na to šta se dogodi, Jokić zbog svega neće biti preterao srećan, a još manje tužan. Takav je.

Somborac je u istoriju NBA lige ušao i kao igrač koji je najbrže postigao tripl-dabl. Pre pet godina, 15. februara 2018. godine, u trijumfu njegovog Denvera nad Milvokijem 134:123, Džoker je to učinio već minut i 54 sekunde pre kraja druge četvrtine. Tripl-dabl je dakle postigao za 14 minuta i 33 sekunde, čime je nadmašio dotadašnji rekord košarkaša Sirakjuz Nešnelsa Džima Takera, koji je 1955. godine taj podvig ostvario za 17 minuta u igri.

Jokić je u mnogo čemu atipičan. Zbog svega i intrigantan za američke medije.

"Da li ste znali da je Jokić džokej? Vrhunac trka konja kao sporta dogodio se u Americi početkom 20. veka. Ništa što ova osoba živi, igra, radi se ne čita kao normalno u modernom svetu. On je čudo, bez presedana, najčudniji košarkaški velikan u istoriji igre, ’sui generis’ sportista, čije samo postojanje sugeriše da tek treba da vidimo evoluciju koju igra može da pretrpi u budućnosti. Bog ga blagoslovio i sve nas koji uživamo u njegovoj svetlosti“, napisano je u jednom tekstu.
 

Amerikanci takođe tvrde i da priče o Jokićevom ranijem životu i karijeri, bar iz njihovog ugla, nemaju smisla, kao i da u mladosti nije igrao za veliki klub kao što je to činila većina evropskih košarkaša koji su stigli u NBA.

Gilbert Arenas, slavno ime košarke i dugogodišnji NBA igrač, iskreni je poštovalac lika i dela Nikole Jokića. U jednom potkastu ispričao da postoji kategorija u kojoj je Nikola Jokić odmah iza "njegovog letećeg visočanstva“, najboljeg košarkaša svih vremena. Reč je o poziciji sa koje su izabrani na draftu, odnosno da su Džordan i Jokić najbolje "krađe“ u istoriji lige!

"Jokić je najbolji pik sa drafta još od Majkla Džordana iz 1984. godine. Bolji je od Lebrona, gledamo po brojevima. Lebron je bio 1. pik na draftu, pa mora da igra kao da je prvi pik na draftu. Džordan je bio treći pik na draftu i zato je još veće sve ono što je radio. A Jokić? Nikola je iz druge runde, sa 47. pozicije na draftu, i zapravo igra kao da je prvi pik“, objasnio je svoj stav Arenas.

Jednog dana NBA košarka pamtiće Jokića ne samo kao apsolutno karakterističnog, drugačijeg i neponovljivog asa, već i kao košarkaša koji je vlasnik mnogih košarkaških alata koji mu omogućavaju da igra maltene savršenu košarku, posebno u ofanzivi. Saigrači tvrde da ima lepljivu ruku i sposobnost da vas uhvati nespremne fintom šuta ili driblingom kada je okrenut leđima jer, kako kažu, radi mnogo okreta i sličnih stvari. I njegov koeficijent inteligencije je daleko iznad mnogih drugih.

"Braća su potpuno istetovirana. Obojica izgledaju kao serijske ubice. Ali, oni su jako dobri i fini momci kada ih upoznaš. Sa druge strane, ja nisam u tom fazonu. Čini mi se da je to novost, kada vidiš igrača u NBA bez tetovaže. To može da bude moja fora“, pričao je jednom prilikom Nikola Jokić potvrđujući i na ovaj način da on u mnogo čemu nije ono što drugi jesu.

Janis Adetokumbo, Stefen Kari, Lebron Džejms, Stiv Neš, Tim Dankan, Majkl Džordan, Medžik Džonson, Mozes Melon i Karim Abdul Džabar i Nikola Jokić. Svi oni su iz udžbenika istorije NBA lige kao košarkaši kojima je pošlo za rukom da dva puta prigrabe MVP priznanja. Srpski as je na pragu da to učini i treći put zaredom. Pogled unazad otkriva da su to uspeli samo velikani Bil Rasel (1961–1963), Vilt Čejmberlen (1966–1968) i Leri Bird (1984–1986). Kada su oni harali NBA parketima Jokić nije bio ni rođen.

Danas je Somborac u poziciji da treći put zaredom uzme MVP trofej koji od ove sezone nosi ime legendarnog Majkla Džordana. Mnogo je onih koji kažu da je trofej apsolutno zaslužio. Drugi to osporavaju i prednost daju centru Filadelfije Džoelu Embidu.

Možda će na kraju Jokić i uspeti, kao što je u ovom trenutku sasvim moguće, a možda i neće. Ali, ono što je apsolutno sigurno jeste da će Jokić i dalje igrati košarku s lakoćom i osmehom na licu. Čak i onda kada je umoran.

"Umor i bol, modrice, sve je to deo posla i kroz to mora da se bori i da se igra. Pogotovo je to slučaj u važnim mečevima. Ja sam takav, volim da igram dok sam zdrav, a svi mi kažu da bi trebalo da propustim neki meč. Razmisliću o tome“, rekao je jednom prilikom na konferenciji za medije, naravno uz osmeh, Nikola Jokić.

On u NBA košarci definitivno ima drugu misiju. Odavno je prepoznatljiv kao neko ko je na terenu, ali i van njega, u svemu svoj. Takođe je i sve više centar koji otvara neki potpuno novi put generacijama centara koji će na ovoj poziciji igrati posle njega.

Njegova košarka je zapravo umetnost. Nepredvidivost mu je donela epitet tvorca idealne sopstvene dramaturgije u igri koju baš on s lakoćom uz harmonične i skladne pokrete pretvara u spektakl.

Baš to je ono po čemu će ga NBA košarka pamtiti za sva buduća vremena. On NBA košarci uz statistički fascinantne pokazatelje nudi i novi stil. To mogu samo odabrani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jokić dobio Džordana (VIDEO)
1

Zaslužena nagrada

15.12.2022. 14:16

Jokić dobio Džordana (VIDEO)

MVP NBA lige primio je zasluženu nagradu - prvi "Trofej Majkl Džordan".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve