Sport
23.06.2023. 17:10
Zoran Šećerov

Kvalifikacije za EURO

Remi kao poraz

Bulgaria v Serbia: Group E - UEFA EURO 2024 Qualifying Round
Izvor: Getty Images Europe / Srdjan Stevanovic

Sasvim je moguće da je tamo negde uoči kvalifikacija srpski selektor Dragan Stojković Piksi možda i izjavio kako jedino što ne voli jeste da gleda šampionat Evrope na TV. Posle prve dve runde, pobeđeni su Litvanija i Crna Gora, nacija je poverovala da selektor tako zaista i misli. I on i njegovi izabranici.

Dve utakmice i dve pobede podsetile su na kvalifikacioni ciklus iz 2000. godine kada je reprezentacija sa ovdašnjih prostora pokušavala, na kraju je i uspela, da se domogne šampionata kontinenta u Belgiji i Holandiji. Tada su u prve tri utakmice zabeležene tri pobede. Istorija se, međutim, nije ponovila i pored na argumentima zasnovanog ubeđenja većine da je tako nešto moralo da se dogodi.

U trećoj utakmici, uprkos činjenici da je cela Srbija očekivala sigurnu pobedu "orlova“, takođe i fudbalska Evropa plus kladioničari, Srbija nije pobedila. Na pitanje zašto odgovor bi mogao da se svede na reči zato što smo igrali nerešeno (izgubili). I ovo, ma koliko nosilo u sebi elemente paradoksa, zapravo i nije ništa drugo osim potvrda da je jedini ispravan pogled na fudbal, bar ovaj naš, mora biti ironično suzdržan.

"Kako je moglo da se završi, ovo je veliki bod za nas", izjavio je dečački iskreno neposredno posle meča srpski selektor.

I jeste, složiće se nacija sa Piksijem, da je taj bod osvojen uz dosta sreće veliki kao kuća. Čak i veći. Zato, ako je pameti, a verovati je da je ima, na svim drugim mestima, osim u tabeli grupe, Srbija ovaj remi mora da proglasi porazom.

"Neko nas je doveo u poziciju da se posle svega prevrćemo preko glave od sreće jer smo u poslednjem minutu izborili remi protiv rivala koji se ne može pohvaliti kvalitetom. Užas s primesom zablude oročene besmislom“, izgovara fudbalski as i trener Ivan Golac.

I Vlado Čapljić, nekadašnji reprezentativac, upozorava da se mora ako ništa menjati pristup igri u utakmicama koje dolaze.

"U nastavku kvalifikacija čekaju nas rivali slični Bugarima. Dakle, sastavi objektivno manje vredni od našeg. Baš zato moramo se uozbiljiti. Ovo što se dogodilo u Razgradu našu selekciju obavezuje da u nastavku kvalifikacija sa svakim rivalom mora odigrati maksimalno ozbiljno. Bugari su, videli smo, mladi, željni dokazivanja. Trčali su, ali uprkos svemu nisu ekipa za ozbiljan nivo takmičenja. Na drugoj strani je istina koja nam se obila o glavu. I takvi kakvi jesu, pokazalo se da mogu i te kako da te ugroze posebno ako ti nisi na željenom nivou. Ako u ovakvoj konkurenciji ne budemo prvi ili drugi u grupi, onda se postavlja i pitanje šta smo radili na SP-u."

"Srbiji je u Razgradu nedostajala igra, golgeter. Ušli su u utakmicu sa i te kako vidljivom dozom potcenjivanja protivnika i ubeđenjem da će lako da dobiju utakmicu. To se ’orlovima’ na kraju i osvetilo. Remi je veliki uspeh Bugara i još veći neuspeh Srbije", uverava Ljupko Petrović koji odlično poznaje prilike u obe zemlje jer je kao trener radio i u Bugarskoj i u Srbiji.

Tamo negde u oktobru 2022. fudbalska Srbija bila je više nego srećna kad je saznala rivale u kvalifikacijama za EŠ. Bile su to reprezentacije Litvanije, Crne Gore, Bugarske i Mađarske. Takođe je saznala da će voljom žreba, za razliku od ostalih, igrati u grupi sa samo pet timova od kojih dva najbolja viziraju pasoš za EŠ u Nemačkoj 2024.

Izabranicima Dragana Stojkovića Piksija naruku je išao i raspored. Litvanija u Beogradu, Crna Gora u Podgorici, zatim termin za prijateljski meč (Srbija ga je iskoristila da odmeri snage sa Jordanom), onda Bugarska u Razgradu... Na redu su Mađari (prvi meč 7. septembra), revanši sa Litvancima i Crnom Gorom. Srbija će ponovo biti slobodna u devetom kolu. Dan za slavlje trebalo bi da se dogodi u Beogradu kada se u poslednjoj utakmici kvalifikacija Srbija sastaje sa Bugarima. Biće to u novembru 2023. godine. Završni turnir prvenstva Evrope na programu je od 14. juna do 24. jula 2024. Da li će i tada, naravno ukoliko se kvalifikuju, srpski reprezentativci biti "van forme“, čime danas (21. juna 2023) selektor pravda očajno izdanje i let "orlova" iznad ambisa u Bugarskoj.

Pre nekoliko dana, u tom čudesnom Beču na obalama plavog Dunava, pisali su srpski mediji, Srbija je "izbegla blamažu“ uprkos pobedi od 3:2 nad fudbalski malim miševima u dresovima reprezentacije Jordana. U Razgradu, gradu na reci Beli lom, doživela je fudbalski brodolom. Šta bi bilo, pita se posle svega Srbija, da su Piksijevi izabranici morali da u oba junska termina, hvala žrebu i bogu što nisu, igraju dva, a ne samo jedan kvalifikacioni meč?

"Mnogo toga je u fudbalu koji danas gledamo obesmišljeno. Čak i ove kvalifikacije za tako veliko takmičenje. Na EŠ sada ide ko hoće, čak 24 reprezentacije, biće i onih koji to nisu hteli, ali im se sve to dogodilo. Na kraju u završnici dobijamo jednu dosadnu fudbalsku priču lišenu kvaliteta i svega onoga što fudbal čini zanimljivim“, uverava Ivan Golac.

Činjenica je, ali bez želje da se amnestira očajna igra i generalno pristup reprezentativnim obavezama, da je Srbija imala kadrovskih problema pred duel sa Jordanom i Bugarskom. Videlo se, pogotovo u prilikama kada treba postići gol, da "orlovima“ i te kako nedostaju golgeteri tipa Mitrovića, Vlahovića i Jovića. Pitanje je, međutim, i da su bili tu da li bi i kakav učinak imali jer je Piksijev orkestar u oba meča bio više nego raštimovan. I bled poput limuna. Ni jeftina retorika tipa da je meč došao u nevreme, na kraju naporne sezone i u momentima kad su noge reprezentativaca napunjene olovom, ne može i ne sme da bude amnestija za reprezentaciju koja kao generacija ima zadatak da profiliše budućnost najomiljenije igre na geografskom prostoru u svetu fudbala prepoznatljivom i po tome što je uistinu neiscrpan izvor talenata.

"Bitno je da nismo izgubili i da i dalje imamo mesto na tabeli koje nas vodi na EP. Bilo je dosta grešaka koje moramo da ispravimo. Propusta je bilo u defanzivi, takođe nismo bili dovoljno smireni u završnici. Kako se odvijala utakmica, moramo da budemo zadovoljni bodom“, sumirao je utiske posle meča reprezentativac Darko Lazović kome je pošlo za rukom da u 96.minutu, bolje ikad nego nikad, smesti loptu u mrežu Bugara i Srbiji obezbedi bod.

Nije na Darku ni da hvali, još manje da kritikuje. Takođe ni da analizira igru tima. Protiv Bugara koji pojma nemaju, kako je to slikovito objasnio bivši fudbaler Rade Bogdanović, niko nije bio na visini zadatka. Škripa je odzvanjala u svim linijama tima. Rupe u odbrani, očajna i bezidejna improvizacija na sredini, završnica bez šanse i šuta na gol...

"Može da bude špic ko hoće, ali ako on, Mitrović ili Vlahović, u poslednjem slučaju Jovanović i Joveljić, nema pored sebe saigrače koji će mu doturiti loptu, onda od njih slaba vajda. Utakmicu, dobrim pasom i pravovremenim proigravanjem, rešavaju igrači tipa Tadića i Milinković Savića“, uverava profesor Miodrag Radanović.

Ruku na srce, uprkos pobedama, ni one prve dve utakmice u kvalifikacijama nisu bile, iz ugla kvaliteta igre, bogzna šta. Više su ličile na malograđansku idilu, a najmanje na priču o tome da se korak po korak i sa torbama prepunim nacionalnog naboja ostvaruje san na dugom putovanju da Srbija ponovo bude fudbalska vrednost i konačno zaigra na prvenstvu Evrope.

Sa ovakvim pristupom sasvim je moguće da Srbija ne stigne do Nemačke, uprkos velikim očekivanjima i fantastičnom žrebu.

"Najveći problem srpske reprezentacije je što ne napreduje“, izjavio je bez grama griže saveti Rade Bogdanović pred TV auditorijumom odmah nakon utakmice u Bugarskoj.

Moguće i da je u pravu. Nije jedini koji veruje da je Piksi Stojković, kome je superego s vremena na vreme dvojnik, potrošio sve mudrosti iz svoje kućne radionice i da se sada igra njegove reprezentacije lako čita. Pokazala je to, na neki način, i utakmica sa Bugarima. Naš čovek a njihov selektor je očigledno i te kako dobro prostudirao vrednosti srpskog tima s namerom da ga zaustavi, a naš, misli se na selektora, nije definisao, utisak je, njihove slabe tačke da bi se Bugari pobedili. Pije vodu i ona priča da se Bugari nisu dobro branili, već da su se branili sa puno igrača.

I to je razumljivo jer su protiv sebe imali sastav fudbalera koji igraju u i te kako velikim klubovima. Konkretno: Torino, Fiorentina, Sevilja, Salcburg, PAOK, Juventus, Hetafe, Fulam, Lacio, Ajaks i LA Galaksi.

Od 11 igrača šestorica nose dres timova "lige petice“. Uz to, jedan je igrao za tim koji je osvojio ovogodišnju Ligu Evrope, drugi je bio sastavu koji je igrao finale Kupa konferencija… Bugari i svi ostali u grupi se ovako "vrednom robom“ ne mogu pohvaliti.

Ivan Golac, međutim, sve nabrojano naziva zamagljenom slikom.

"To jesu igrači koji igraju u Evropi. Ali, gde igraju. Niko od njih nije lider u svojim ekipama. I šta se onda događa? Ono što je vidljivo s kilometra, a to je da ni naša reprezentacija nema lidera. Kad nema lidera, nema ni igre.“

Golac naglašava i da je za srpsku reprezentaciju strašno ukoliko zavisi od konkretno Aleksandra Mitrovića.

"Ako je tako, a čini se da jeste, onda smo mi u velikom problemu. Ili što je još gore, živimo u zabludi o sopstvenoj veličini. Kako reprezentacije kao celine tako i pojedinaca u njoj.“

"Bez zle namere moram da ukažem na istinu da srpska reprezentacija nije tim koji ima prepoznatljivu igru, koncepciju. Nije to samo moje mišljenje, javnost takođe uverava da Srbija u sistemu koji igra teško može napraviti vredan rezultat. Piksi o ovome mora ozbiljno da razmisli", uveren je profesor Radanović.

Meč sa Bugarima Ivan Golac ne zove utakmicom. I onaj prijateljski sa Jordanom je doživeo kao odmeravanje snaga u kome bi pre u neki svoj tim uzeo momke iz protivničkog sastava, nego neke iz postave "orlova“.

"Izgledam sebi neozbiljno kad mi novinari traže da prokomentarišem neke stvari. Kako komentarisati igru jednog tima, makar to bila i tvoja reprezentacija, ukoliko se prvi udarac na gol protivnika dogodi u 44. minutu. Šta znači posed lopte? Ako imaš posed, onda moraš da imaš i rezultat, moraš da vodiš 3:0. Besomučno dodavanje na svojoj polovini terena je besmislica. Ima tu i drugih nesuvislih stvari. Protiv Bugara je bilo više nego vidljivo nerazumevanje na sredini i da ne nabrajam dalje. Poražavajuće je koliko je bilo pogrešnih proigravanja, loših i nedopustivo nepreciznih dodavanja.“

I Stanislav Karasi igru naše reprezentacije u Razgradu je doživeo kao katastrofu. Emotivno, kao i uvek, govori kako je to bila slaba igra omeđena očajnom saradnjom s potvrdom da je i te kako vidljivo da Srbija kao reprezentacija nema pravac kojim ide.

"Ako selektor priča da će u svakoj utakmici igrati napadački, a onda se dogodi da njegov tim za 96 minuta dva puta šutne loptu na gol protivnika, onda ta priča o igri za gol više ne pije vodu. Takođe ni ona da u reprezentaciji imamo kvalitet. Novinari vrlo često preterano hvale igre naših reprezentativaca koji nose dres inostranih klubova. Ponekad nisu daleko od istine. Suština je, međutim, da svi oni tamo negde igraju fudbal u potpuno drugom ambijentu, sa boljima od sebe. Kad dođu u nacionalni tim, priča je druga.“

Selektor, i sam svestan da se reprezentacija obrukala, svoje momke pokušava da zaštiti nezgodnim terminom utakmice, pričom o kraju sezone i sličnim nebulozama. Sav taj filozofski vokabular nije ništa drugo osim jeftin pokušaj da se nacija uveri da postoji ono što ne postoji.

"Svi su ovaj krug kvalifikacija dočekali u istom terminu, ali ne i nespremni. Ako si profesionalac, ukoliko srcem braniš boje nacionalnog tima, onda za ovakva iskušenja moraš da budeš spreman. Loš termin nije i ne sme da bude opravdanje za bledo izdanje“, kategoričan je profesor Radanović.

Ovaj stručnjak uzima za primer Hrvate. Prethodno konstatuje da Piksi Stojković već dve godine igra sa istim igračima, a onda prstom upire i u sastav koji je hrvatski selektor Dalić izveo u završnici Lige nacija.

"Ubacio je dva nova štopera, ali nije promenio sistem igre. I sve je funkcionisalo kako treba. Mi taj koncept igre nemamo, nemamo sistem. Naši igrači sa dvadeset i nešto godina su umorni, Modrić je sa punih 38 odigrao dve utakmice od po 120 minuta i nije bio umoran. Kako je to moguće.“

Činjenica je da u ove dve godine Piksi koristi usluge istih igrača. Istina je i to da boljih nema, baš kao i to da ima i onih koji, sasvim je moguće, ne zaslužuju mesto u najboljoj selekciji. Moguće je da ne bi bili gde jesu da sve više do izražaja ne dolaze pritisci iz okruženja reprezentacije. Ali to je priča koja zaslužuje mnogo dublju analizu i relevantne dokaze.

"Utakmice sa Jordanom i Bugarskom su i definitivno potvrdile da ukoliko nam nedostaje samo jedan od igrača javlja se problem. Joveljić i Jovanović jesu talentovani momci, ali još nisu šraf u mašini ne zbog kvaliteta koji nije sporan, već zbog nedostatka utakmica u najboljem timu“, uverava Vlado Čapljić.

Septembar nije daleko. Možda će utakmica sa Mađarima sve izrečeno "baciti niz reku“ ili bar dati odgovor koliko u duelu s jednim ozbiljnim rivalom u ovom trenutku zaista vredimo. Srbija od kako je samostalna nikada nije igrala na šampionatu kontinenta. U Nemačku 2024, sasvim je izvesno, sigurno ide jer vredi mnogo više od konkurenata koji slično priželjkuju. Ali, sve ovo moraće da dokaže i na terenu. Lopta je čudna igračka. Kad je spustite na teren, prepuštate je na milost i nemilost i onima koji znaju šta bi s njom, ali i onima koji bi želeli puno toga da dostignu gurajući je u pravom smeru.

"Nama je junak meča u Beču bio golman, nama je saveznik u Razgradu bila sreća. Sve to zajedno bilo je tužno gledati“, kazuje Ivan Golac.

Piksi je kao selektor sjajno startovao. Doneo je u reprezentaciju nov duh i naterao naciju da slavi njegovo ime uz nagoveštaj da Srbiji na reprezentativnom planu pristižu bolji dani. U sve se uklopio i odlazak na SP. U Kataru je možda moglo i bolje i više, ali ponekad, posebno u fudbalu, želje često prevazilaze mogućnosti.

Činjenica je, međutim, da od utakmice sa Portugalcima Piksijev tim, podsećaju stručnjaci, još nije odigrao utakmicu, uprkos nekim pobedama koje bi potvrdile da su Piksi i njegovi izabranici novo sunce srpskog fudbala koje se upravo rađa.

Srpska fudbalska javnost je zahtevna, hvali čak i preko mere kad se dogode uspesi, ali i kritikuje, opet često preko mere, kad se dogode loše stvari. Sada se događaju ove druge. Krivicu moraju da podele i selektor i igrači ako ni zbog čega drugog a ono zato što su izneverili očekivanja. Nije malo onih koji tvrde da u reprezentaciji nema više one dobre atmosfere koja se rasplamsala u trenutku kad je Piksi preuzeo selektorsku palicu. Piksi je sve svoje fore i fazone navodno potrošio. Ili možda je to greška zbog koje se i ne prihvata istina da ni bogovi nisu savršeni, a Piksi je, kad je fudbal u pitanju, ipak jedan od njih.

I on i njegovi izabranici deo su nesrećnog fudbalskog ambijenta koji uprkos naporima nikako da se oporavi od hronične bolesti prisutne decenijama unazad. U trenutku kada se reprezentacija bori za odlazak na Evropsko prvenstvo, kada pet srpskih klubova izlazi na evropsku scenu, kada se fudbalska infrastruktura ulepšava novim i savremenim objektima, na površinu opet i po ko zna koji put izlaze stvari nedostojne fudbala i ozbiljne fudbalske organizacije. Neke i kao dokaz (ne)znanja onih koji generišu tokove srpskog fudbala. Ovog puta sve je počelo čini se ishitrenom odlukom Disciplinske komisije FSS-a da se Kolubara kazni oduzimanjem devet bodova čime je klub iz Lazarevca i praktično izbačen iz "Mocart bet“ Superlige. U međuvremenu Lazarevčani su podneli žalbu Sudu za sport u Lozani (KAS) koji je doneo "privremenu meru da se odluka FSS-a stavlja van snage dok se ne donese konačna odluka 21. jula“.

"KAS je do konačne odluke 21. jula stavio odluku FSS-a van snage. Sve je vraćeno u prvobitno stanje, Kolubara ostaje superligaš, u šta mi nismo nikad ni sumnjali. Zahvaljujući našem advokatskom timu, došli smo do pravde. Od prvog dana smo pričali da ne postoji nijedan dokaz da je Kolubara umešana u nečasne radnje“, objasnio je neobjašnjivo predsednik Kolubare Dragiša Urošević. 

I šta sad? Na potezu je FS Srbije koji pred sobom nema mnogo vremena jer KAS konačnu odluku donosi 21. jula, a baš tog dana bi trebalo da startuje i nova sezona "Mocart bet“ Superlige. Takođe, i ona u Prvoj ligi Srbije. Ništa ne bi bilo sporno da žrebanje parova za mečeve Super i Prve lige nije zakazano za 23. jun, dakle mesec dana ranije.

Javnost nagađa. Postoji mogućnost da Superliga bude proširena, što Kolubara posle svega i traži. Takođe, tu je mogućnost i da se Superliga uveća na 18 klubova, što bi omogućilo završnicu po već postojećim pravilima, ali sa osam klubova u plej-ofu i 10 u plej-autu. U tom slučaju javnim konkursom bi se tražio novi superligaš, onaj osamnaesti, a to će biti klub koji ponudi garanciju da može da ispuni sve ono što Statut FSS-a u ovakvim situacijama zahteva.

Protivnici ove ideje su oni koji na sve gledaju iz ugla sporta. Tvrde da se ovim načinom "izbora“ osamnaestog superligaša narušavaju pravila fer-pleja i favorizuju ekipe koje plasman u viši rang nisu ostvarile na zelenom polju, već administrativnim odlukama. Ova priča je u fudbalskoj Srbiji već viđena. Ista "kuhinja“ priča i priču da se ovim proširenjem najelitnijeg ranga još više razvodnjava ionako razvodnjen kvalitet klupskog fudbala u Srbiji. Još kad se tome doda da će to doneti i pomeranja u rangovima ispod Superlige… Ali, to nije sve jer ima još puno stvari koje muče srpski fudbal što nije nikakvo čudo jer je ovo priča u kojoj nesposobni poseduju tu sposobnost da onesposobe sposobne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dijana Petrović Đorđević: "Sve u životu ima veze sa matematikom i fudbalom"
Dijana Petrović Đorđević, print, privatna arhiva

INTERVJU

22.06.2023. 17:10

Dijana Petrović Đorđević: "Sve u životu ima veze sa matematikom i fudbalom"

O njoj i njenom radu se malo zna. Njeni prirodni darovi zaslužuju apsolutno poštovanje. Poseduje snagu i originalnost kombinovanja, živost i budnost inteligencije i memorije, brzinu asocijacije. Za familiju i prijatelje je uspešna kćerka, vredna i uzorna majka, a za fudbalski svet neko ko u ovom trenutku obavlja funkciju direktora FK Čukarički i potpredsednika FS Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve