Sport
11.06.2021. 16:34
Tanjug

"Trijumf upkos nedaćama"

Svetski mediji o Beogradskom maratonu

maraton, 11. 6. 2021.
Izvor: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Na zvaničnom sajtu Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), kao i na onlaj izdanju časopisa "Distance Running", koji izdaje ovo udruženje, objavljen je tekst o održanom 34. Beogradskom maratonu, u kojem se ističe "trijumf trke, uprkos nedaćama".

Tekst naovid da je maraton u Beogradu održan 34. put ali sada uz posebne uslove - uz primenu svih mera zaštite od širenja virusa korona, zbog čega je i broj učesnika bio ograničen na 5.000 - od toga 1.000 u maratonu i 4.000 u polumaratonu, uz mali broj stranih učesnika.

Umesto grupnog starta, kako je to uobičajeno, sada su organizovani etapni startovi, sa 300 do 500 učesnika, kao i uz primenu distance od 1 do 1,5m između trkača.

U tekstu se dalje navodi da su organizatori odustali od organizacije mnogih tradicionalnih delova i aktivnosti u sklopu ovog događaja, kao što su Dečiji maraton i Trka zadovoljstva - kako bi ispunili uslove za održavanje maratona u ovim uslovima.

Jedan od vrlo važnih zaključaka je da su “obični ljudi održavanje Beogradskog maratona videli kao jaku poruku da se život vratio u normalnu ili da je u najmanju ruku dao nadu u tako nešto”.

Mnogobrojne značajne svetske medijske agencije i ugledni trkački portal, od Kine do SAD, izveštavali su o načinu na koji je 34. Beogradski maraton organizovan, na odgovoran i bezbedan način, u uslovima COVID19 pandemije.

Neki od najvećih svetskih maratona koji će biti održani u narednom periodu, kao i Svetski institut za trkačku medicinu, zatražili su od Beogradskog maratona detaljnije izveštaje i protokole o načinu organizacije 34. Beogradskog maratona, kako bi ih primenili u sopstvenoj organizaciji.

Pogledajte fotografije:

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve