Svet
19.01.2024. 21:00
Mihailo Paunović

Svetski ekonomski forum

Davos: Da li će poverenje biti obnovljeno

davos
Izvor: Shutterstock / Rumir

Tokom većeg dela godine, Davos mirno leži pod snežnim pokrivačem predstavljajući idiličan švajcarski gradić poznat po slikovitim pejzažima i skijalištima koja mame zaljubljenike u zimske sportove.

Međutim, kada dođe januar, ova turistička destinacija na nedelju dana doživljava transformaciju koja je čini nezaobilaznom tačkom na svetskoj mapi.  

Tada Davos postaje nešto više od skijaškog raja. Postaje epicentar globalnih razgovora, domaćin Svetskog ekonomskog foruma.

Više od pola veka, tačnije od 1971. godine, u gradu od nešto više od 11.000 stanovnika jednom godišnje se okuplja ekonomska i politička elita kako bi razgovarala o budućnosti sveta, aktuelnim problemima i izazovima.

Put Davosa i ove godine krenuli su brojni svetski lideri, među kojima je i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

“Obnova poverenja“, kako glasi ovogodišnji slogan Svetskog ekonomskog foruma, zvuči kao neslana šala kroz prizmu brojnih ratova koji se trenutno vode i zaoštrenih odnosa najvećih svetskih sila. Međutim, ukoliko je svetskim liderima zaista stalo do obnove poverenja, na ovom forumu će morati mnogo više da razgovaraju o politici nego o ekonomiji.

Baš o tome je, između redova, govorio Antonio Gutereš koji je u svom obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu istakao da geopolitičke podele u sadašnjem svetu sprečavaju rešavanje globalnih izazova i da su neophodne reforme globalnog upravljanja da bi se čovečanstvo izborilo sa pretnjama.

“Verujem da možemo da izgradimo novi multipolarni globalni poredak, sa novim mogućnostima za liderstvo i sa ravnotežom i pravdom u međunarodnim odnosima“, rekao je Gutereš i dodao da jedino rešenje predstavlja “reformisani, inkluzivni, umreženi multilateralizam“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija naglasio je da moto ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu “Obnova poverenja“ nije slogan ili PR kampanja, već da prava obnova poverenja zahteva temeljne reforme globalnog upravljanja.

Davos će od 15. do 19. januara ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1000 partnera SEF, kao i lidere civilnog društva, brojne stručnjake… Među najistaknutijim učesnicima foruma naći će se premijer Kine Li Ćijang, državni sekretar SAD Entoni Blinken, savetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Salivan, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander de Kro i Pedro Sančez, kao i predsednik Argentine Havijer Milej. Učestvovaće i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi.

Ključne teme foruma u biće “postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu“, “stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru“, “veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo“ i “dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju“.

Dinamičnu nedelju u Davosu obeležiće upravo brojni razgovori, od kojih će najzanimljiviji biti oni koji će se voditi iza zatvorenih vrata. Da će ratne teme biti u fokusu ovogodišnjeg ekonomskog foruma mogli smo da zaključimo već posle prvog dana. Očekivano, jer ukoliko ne dođe do prestanka trenutnih sukoba nemoguće je govoriti o bilo kakvom pomirenju, ali ni o poverenju.

Jedan od ključnih govornika prvog dana ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma bio je Volodimir Zelenski.

Predsednik Ukrajine zatražio je kontinuiranu međunarodnu vojnu i finansijsku podršku u borbi sa Rusijom. Zelenski se sastao sa predstavnicima Sjedinjenih Država, EU, NATO-a, čelnicima korporacija – apelujući na brži prijem Kijeva u Uniju i vojnu alijansu.

“Primio sam pozitivne signale da će Evropska unija dati novu finansijsku pomoć Ukrajini i nadam se da će u narednim nedeljama i Sjedinjene Države odobriti Kijevu novu pomoć. Potrebne su najstrože moguće sankcije Rusiji da bi se blokirala njihova proizvodnja oružja“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da su oklevanje Zapada u podršci Kijevu i strah od eskalacije rata sa Rusijom koštali vremena i da bi zbog toga borbe mogle da potraju godinama.

Predsednik Ukrajine pozvao je Zapad da pokaže jedinstven front protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i da pojača podršku Kijevu kako bi se osiguralo da Moskva ne pobedi u ratu. Takođe je istakao da Ukrajinci nikada neće oprostiti Putinu njegove postupke i dodao da moral i duh ukrajinskog stanovništva ne održava osveta, već pravda.

“Ukrajinski narod nikada neće oprostiti Putinu svoje patnje, kao ni onima koji su sponzorisali ovaj terorizam, koji su oduzeli živote našem narodu, našoj deci... On neće mirno počivati ni na ovom, ni na onom svetu. Ni njegova deca, ni njegovi unuci. Da, mi nismo teroristi, i zato će biti krivičnih, sudskih procesa i sigurno će biti odgovornosti“, istakao je Zelenski.

Nemoguće je govoriti o sukobima u svetu, a ne spomenuti rat Hamasa i Izraela.

Zbog toga je svetska javnost sa puno pažnje ispratila izjavu Entonija Blinkena, kao predstavnika Amerike na ovom važnom forumu, koji je istakao da je Palestincima potrebna država “koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom“. Američki državni sekretar je takođe naveo da patnja ljudi u Gazi “slama srce“ i insistirao na tome da Amerika izvrši pritisak na Izrael u vezi sa odgovornostima koje ta zemlja ima.

Blinken nije bio jedini koji je govorio o palestinskoj državi. Antonio Gutereš podržao je rešenje izraelsko-palestinskog konflikta zasnovano na “dve države“ i istakao da je to jedini način da se na tom prostoru postigne trajni mir.

On smatra da je potrebno učiniti nešto drastično kako bi dve zajednice, Izraelci i Palestinci, mogle da žive zajedno.

“Jedini način da ove dve zajednice žive zajedno u miru i bezbednosti jeste da svaka od njih ima državu“, naglasio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Ovo rešenje je, prema mišljenju Gutereša, jedino koje može da očuva minimum mira i stabilnosti u regionu Bliskog istoka. Upozorio je da bi konflikt mogao da se prelije u druge oblasti, što bi, prema njegovim rečima, bila “katastrofa koja se mora izbeći po svaku cenu“.

Tokom drugog dana ekonomskog foruma u Davosu mogao je da se čuje i glas iranskog ministra spoljnih poslova.

Hosein Amir-Abdolahjan rekao je da njegova zemlja želi da “zaustavi rat u Gazi“ i da je saradnja SAD sa Izraelom “koren nesigurnosti u regionu“.

“SAD ne bi trebalo da vezuju svoju sudbinu sa sudbinom Netanjahua“, rekao je Amir-Abdolahjan.

Kada je reč o Srbiji, Davos predstavlja još jednu priliku za razgovor o Kosovu. Na marginama Svetskog ekonomskog foruma sastali su se Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak. Predsednik Srbije je tom prilikom ukazao Lajčaku da “Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa“.

Vučić je na svom instagram profilu napisao da je imao “otvoren razgovor“ sa Lajčakom o situaciji na Kosovu i “pretnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona“.

Na Balkanu je podjednako važno obnoviti poverenje među državama. I to nije nikakav slogan, već poziv na akciju.

Pitanje koje ostaje u vazduhu jeste hoće li “obnova poverenja“ biti samo slogan ili će poslužiti kao temelj za održive promene koje će oblikovati svet u godinama koje dolaze. Nećemo dugo čekati odgovor na ovo pitanje jer ćemo ga dobiti sa događajima koji će u bliskoj budućnosti uslediti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kada se Nemačka zakašlje, mi dobijemo upalu pluća"
1

Vučić iz Davosa

18.01.2024. 14:35

"Kada se Nemačka zakašlje, mi dobijemo upalu pluća"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, u okviru debate "Novo evroazijsko svitanje", istakao da je Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana potrebna jača Nemačka.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
20°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve