Svet
22.04.2022. 09:06

Rat u Ukrajini

I kavijar pod sankcijama

kavijar
Izvor: Shutterstock

Velika Britanija uvela je sankcije ruskim ratnim vođama koje, kako kaže "imaju ruke uprljane krvlju" i najavila nove zabrane za uvoz posebno za rusko srebro i kavijar, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Među osobama na spisku sankcija je komandant jedinice koja je okupirala Buču i drugi pojedinci i firme koji podržavaju Putinovu vojsku, napisala je u tviter poruci britanska minsitarka spoljnih poslova Liz Tras.

Nove sankcije pogađaju 26 osoba među kojima je potpukovnik Aztbek Omurbekov, zbog uloge u masakru u Buči, na severozapadu Ukrajine u kome je prema Londonu ubijeno 350 ljudi, i koji spada među ratne zločine za koje Rusiju optužuju. Rusija demantuje da je ona počinila te zločine.

Pored drugih visokih vojnih zvaničnika kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak na britansku teritoriju na meti su i oni koji podržavaju rusku vojnu mašinu kao što je šef železnice Oleg Belozirov, i više kompanija medju kojima JSC Kalashnikov Concern, koja proizvodi puške AK-12, koje koriste ruski vojnici.

Britanija je takođe proširila spisak trgovinskih sankcija zabranjujući uvoz srebra, drvenih proizvoda i kavijara i podgila za 35 procentna poena carine na neke proizvode iz Rusije i njenog saveznika Belorusije kao što su dijamanti i kaučuk.

London navodi da je od početka rata u Ukrajini uveo sankcije za 1.400 pojedinaca i firmi povezanih sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brnabić o sankcijama Rusiji...
Ana Brnabić 20.4.2022

Rat u Ukrajini

20.04.2022. 11:06

Brnabić o sankcijama Rusiji...

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da "želi da demantuje" špekulacije da je već dogovoreno da Srbija uvede sankcije Rusije, i to čini, kako je naglasila, "potpuno jasno i odlučno, ništa nije obećano i dogovoreno".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve