Svet
08.02.2023. 15:10
Marko R. Petrović

"Doktrina oktopoda"

Iran i Izrael: Rat u senci izlazi na videlo

Iran izrael 7.2.2023
Izvor: EPA / MOHAMMED SABER

Sukob između Izraela i njegovog arhineprijatelja Irana kao da ulazi u novu fazu, a sve u skladu sa novom izraelskom strategijom nazvanom "Doktrina oktopoda“, pri čemu im je cilj da udare direktno u "glavu oktopoda“ u Teheranu, umesto što se bave "pipcima“ u vidu raznih proiranskih milicija na Bliskom istoku.

Da li je "rat iz senke“ koji vode Izrael i njegov arhineprijatelj Iran počeo da izlazi na svetlost dana? I da li je ovaj sukob koji traje godinama i decenijama, zapravo, mogući zametak novog rata koji bi pretio da zahvati ceo svet?

Eksplozije koje su u subotu uveče odjeknule u gradu Isfahanu nisu, uslovno rečeno, nikakva novost. Ovaj grad u centralnom Iranu, oko 440 kilometara južno od Teherana, već je u nekoliko navrata bio mesto dešavanja ozbiljnih incidenata. To i nije čudno ako se ima u vidu da se u njemu nalazi nuklearni kompleks Natanc, ključno mesto za iranski program obogaćivanja uranijuma.

Projekat za sada služi samo civilnoj svrsi, ali bi, kako procenjuju stručnjaci, u krajnjem slučaju mogao da se prebaci i u "vojni režim rada“. Nuklearni eksperti veruju, naime, da bi Iran vrlo brzo mogao da napravi "nuklearno punjenje“, ali i da bi mu bile potrebne godine da proizvede upotrebljivu nuklearnu bojevu glavu.

Po čemu se, međutim, ovaj poslednji incident razlikuje od prethodnih? Najpre po tome što je, očigledno, napad izveden uz pomoć kvadkoptera, relativno jeftinih dronova koji se praktično mogu naći u slobodnoj prodaji. To pak ukazuje na to da su dronovi lansirani sa teritorije Irana, a ne iz, recimo Azerbejdžana.

Iran zapretio Izraelu

Zbog napada dronom

Iran i Izrael

Zbog napada dronom

02.02.2023. 21:05

Iran zapretio Izraelu

Druga specifičnost je ta da je, pre svega iz američkih izvora, došla potvrda da je napade izveo Izrael. I "Volstrit žurnal“ i "Njujojk tajms“ objavili su, pozivajući se na američke zvaničnike i ljude upoznate sa operacijom, da iza napada stoji Izrael.

"Njujork tajms“ citirao je visokorangirane zvaničnike iz obaveštajnog sektora SAD koji su bili upoznati sa razgovorima između SAD i Irana nakon incidenta, ali nijednog od njih nisu imenovali.

Portparol američkog Ministarstva odbrane izjavio je za CNN da SAD nisu sprovele nikakve napade, niti su izvele bilo kakvu operaciju u Iranu.

"Videli smo medijske izveštaje, ali možemo da potvrdimo da vojska SAD nije izvela nikakav napad, niti operaciju u Iranu. Nastavićemo da pratimo situaciju, ali ništa drugo ne možemo da kažemo“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane SAD.

Izraelsko Ministarstvo odbrane nije javno davalo bilo kakve informacije o tome ko je izveo napad. A Izraelske odbrambene snage, što je zvanično ime za vojsku Izraela, odbile su da komentarišu slučaj.

Treća "slučajnost“ u vezi sa poslednjim napadom u Isfahanu mogla bi da se veže za izjavu ministra odbrane Izraela Benija Ganca, koju je dao nepunih mesec dana pre incidenta, na promociji novih oficira izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

"Za dve do tri godine možda ćete baš vi leteti ovim nebom prema istoku i učestvovati u napadima na nuklearne objekte u Iranu“, rekao je Ganc, najavivši, praktično rat sa Iranom u narednom periodu.

Da li je, onda, neko malo požurio, lansiravši dronove na nuklerani centar Natanc? Ili je sve samo deo priprema za ono što Ganc najavljuje?

Zanimljivo je i to da je do napada došlo nekoliko dana pre nego što je Iran preko Katara primio poruke od zemalja uključenih u pregovore o nuklearnom pitanju, o čemu je javnost obavestio šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdulahijan.

"Dobili smo poruke od drugih strana uključenih u pregovore o nuklearnom sporazumu. Poruke smo dobili preko ministra spoljnih poslova Katara“, rekao je Amir-Abdulahijan posle sastanka s katarskim kolegom Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem.

Iranski ministar nije izneo nikakve detalje o sadržaju poruka, ali je pozdravio napore Katara da ponovo pokrene nuklearne pregovore koji su prekinuti već nekoliko meseci.

Iran i velike sile započeli su, naime, pregovore u aprilu 2021. godine u Beču s ciljem oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine nakon jednostranog povlačenja SAD 2018. godine. Ti pregovori, međutim, nisu doveli do napretka. SAD i Izrael su inače od početka kritikovali sporazum iz 2015. insistirajući da će bez zabrane iranskog programa razvoja balističkih raketa nuklearni sporazum definitivno propasti.

U smirivanje situacije uključio se odmah i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je doputovao u Izrael kako bi sa tamošnjim premijerom Benjaminom Netenjahuom razgovarao i o napadu u Isfahanu, ali i o jednom od najkrvavijih terorističkih napada koji se poslednjih godina dogodio u samom Izraelu. Reč je, naime, o ubistvu sedmorice jevrejskih vernika dok su izlazili iz sinagoge u Nev Jakov kvartu u Jerusalimu.

U analizi koju je juna prošle godine objavio Vašingtonski institut za bliskoistočnu politiku, novinar i analitičar Neri Zilber ocenio je da dve zemlje koje su se dugo sukobljavale – Izrael i Iran – iskušavaju sudbinu stvarajući mogućnosti da taj sukob uskoro izađe van njihovih granica.

"Tekući rat između Izraela i Irana širom Bliskog istoka odavno je izašao iz senke i izašao na svetlost dana. Ali sada, posle nekoliko sumnjivih izraelskih napada unutar samog Irana, smrtonosna borba preti da eskalira – verovatno i izvan regiona“, pisao je Zilber.

A sve to je deo strategije koju izraelske vlasti nazivaju "Doktrina oktopoda“, koja predstavlja novo i prilično riskantno širenje kampanje napada na iranske nuklearne kapacitete. Ako je prethodnih godina Izrael i izvodio napade u samom Iranu, činio je to manje-više prikriveno, preko špijuna i sajber-napadima, gotovo uvek ciljajući nuklearne naučnike i postrojenja. Gotovo čitavu deceniju, takođe, Izrael je neskriveno iz vazduha napadao ciljeve pre svega u Siriji, pri čemu si ti ciljevi uglavnom bile snage koje podržava Iran, kao i oružje koje je Teheran slao.

Sada se, međutim, mogu čuti i izraelski zvaničnici koji otvoreno govore o "novoj odbrambenoj strategiji“, usmerenoj ka "glavi oktopoda“, koja se nalazi u Iranu, a ne samo na njegove pipke koji se šire regionom od Sirije, Libana i pojasa Gaze do Iraka.

Osnovno je pitanje, sada, da li će se ti udari završiti samo na "glavi oktopoda“ ili bi "pipci“ mogli da uzvrate, što bi neminovno moglo da proširi sukobe i van granica Bliskog istoka.

Prema izjavama zvaničnika izraelskih bezbednosnih službi, naime, raste pretnja od iranskih bespilotnih letelica koje bi potencijalno mogle da probiju izraelsku protivvazdušnu odbranu. I baš zbog toga baze iranskih dronova jedna su od meta izraelskih napada, baš kao što je bio i pukovnik Revolucionarne garde Hasan Sajad Hodai, za kojeg se veruje da je bio zadužen za planiranje terorističkih napada na Izrael.

Ono na šta izraelski stratezi računaju jeste i to da će Iran sada razmišljati o tome da će direktno platiti cenu za svaki napad koji izvede bilo koja od njihovih "ispostava“ u regionu.

Pitanje je, međutim, i da li sve to odgovara glavnom izraelskom savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama, koje se zajedno sa evropskim partnerima sve više uvlače u rat između Rusije i Ukrajine, i još jedan otvoreni sukob koji bi, potencijalno, zahtevao njihovo angažovanje, makar logistički, svakako nije nešto sa čime bi se rado susreli.

Sumnjivi incidenti

U proteklih nekoliko godina dogodilo se više incidenata, eksplozija i požara u blizini iranskih nuklearnih kapaciteta i vojnih objekata.

Februar 2019. – Kamion napunjen eksplozivom eksplodirao je pored autobusa u kojem su bili pripadnici iranske elitne Revolucionarne garde u jugoistočnoj provinciji Sistan-Balučestan. Poginula su najmanje 23 vojnika, a ranjeno ih je 17. Separatistička grupa "Jaiš al-Adl“ (Armija pravde) preuzela je odgovornost za ovaj samoubilački napad.

Oktobar 2019. – Tanker u vlasništvu Iranske državne naftne kompanije pogodile su dve rakete. Portparol kompanije na početku je sugerisao kako je moguće da su projektili ispaljeni sa teritorije Saudijske Arabije, ali je to kasnije demantovano. Vlada Irana nije davala nikakva druga obaveštenja i zaključke.

Jul 2020. – Požar je izbio u iranskom nuklearnom kompleksu Natanc koji je ključan za program obogaćivanja uranijuma. Kompleks se nalazi u provinciji Isfahan, južno od Teherana. Iranske vlasti odlučile su da ne objave javno rezultate istrage o tome šta je izazvalo požar iz "bezbednosnih razloga“.

izrael 7.2.2023
Izvor: EPA / ALAA BADARNEH

April 2021. – Na dan kada se obeležava Nacionalni dan nuklearne energije nestalo je struje u Natancu. Iranska organizacija za atomsku energiju ocenila je da je reč o "terorističkom aktu“. Načelnik Generalštaba izraelske armije natuknuo je da je Izrael možda bio umešan u incident.

Februar 2022. – Dronovi su napali bazu iranskih bespilotnih letelica u Kermanšahu na zapadu zemlje.

Jun 2022. – Nekoliko kvadkoptera napalo je iransko nuklearno postrojenje u Parčinu. Jedan inženjer je poginuo.

Jun 2022. – Dvojica ubica na motociklima usmrtila su pukovnika iranske vojske u centru Teherana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Putin me je uverio da neće ubiti Zelenskog"
1

Bivši premijer Izraela

05.02.2023. 19:00

"Putin me je uverio da neće ubiti Zelenskog"

Bivši premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da ga je predsednik Rusije Vladimir Putin uverio, na samom početku rata u Ukrajini, da neće ubiti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve