Svet
27.01.2024. 20:00
Beta

Milorad Marković

Izabran novi Vrhovni državni tužilac Crne Gore

1
Izvor: Shutterstock

Skupština Crne Gore je u subotu izabrala Milorada Markovića za novog vrhovnog državnog tužioca Crne Gore (VDT) posle četiri godine rada Tužilaštva u v.d. stanju.

Milorad Marković (46) je magistar pravnih nauka, s dugogodišnjim iskustvom rada u civilnom sektoru, konsultrantskim poslovima na projektima EU, Saveta Evrope, zatim OEBS u oblasti zaštite ljudskih prava, i reforme pravosuđa.

Od novog VDT se očekuje iskorak ka poštovanju vladavine prava i u reformama neophodnim za članstvo Crne Gore u EU.

Marković je ranije obećao da će unaprediti rad Tužilaštva koji će biti zasnovan na "nezavisnosti, profesionalnosti i nepsistrasnosti", te da će jedan od prioriteta biti procesuiranje starih predmeta ratnih zločina što je jedan od uslova za zatvaranje pregovarčkog poglavlja sa EU o vladavini prava.

Marković je izabran u drugom krugu među tri kandidata i dobio je podršku 61 od 74 prisutnih poslanika koji su glasali tajno. Njega podržavaju partije vlasti i dela opozicije.

Markovićeve protivkandidatkinje su bile bivša v.d državne tužiteljke Maja Jovanović i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Jovanović nije dobila podršku nijednog poslanika, a za Mugošu ih je glasalo 13.

Za izbor VDT, u drugom krugu, bila je neophodna tropetinska podrška Skupštine, odnosno 49 od ukupno 81 poslanika.

Tužilaštvo je u prethodne četiri godine bilo u v.d stanju, sa učestalim promenama na toj funkciji. Mandat VDT traje pet godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ministar pravde Crne Gore o uvođenju recipročnih mera Srbiji
Crna Gora

Zbog slučaja Marović

28.12.2023. 09:53

Ministar pravde Crne Gore o uvođenju recipročnih mera Srbiji

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović izjavio je da ta država neće potezati pitanje reciprociteta prema Srbiji jer joj, uprkos zahtevima, nije izručila bivšeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, nekadaŠnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore, osuđenog 2016. zbog višemilionskih malverzacija u Budvi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve