Svet
22.06.2023. 18:05
Beta / AP

Čitanje i matematika

Nikad gori rezultati: Korona "uništila" đake u Americi

1
Izvor: Beta / Republican-Herald / Lindsey Shuey

Američki trinaestogodišnjaci imaju najlošije rezultate iz matematike i čitanja u poređenju s nizom proteklih decenija, a u oblasti matematike rezultati su im nikad gori, pokazuje američki savezni test "Nation's report card".

Rezultati, objavljeni u sredu, još jedan su pokazatelj koliko je opao nivo znanja tokom pandemije kovida-19.

Dok su ranija testiranja pokazala meru u kojoj je opadalo znanje, najnoviji test baca svetlo na postojanost tih neuspeha, umanjujući nade u brz oporavak.

Više od dve godine pošto se većina učenika vratila nastavi u učionicama, i dalje postoje "zabrinjavajući znaci u vezi sa postignućima učenika", rekla je Pegi Kar, poverenica Nacionalnog centra za obrazovnu statistiku u sklopu Ministarstva obrazovanja SAD.

"'Izdanci' akademskog oporavka kojima smo se nadali, nisu se ostvarili", izjavila je ona.

Na nacionalnom uzorku 13-godišnjaka, prosečni rezultati iz matematike đaka ovog godišta pali su za devet bodova između 2020. i 2023. godine, a rezultati iz čitanja za četiri boda.

Test, službeno nazvan "Nacionalna procena obrazovnog napretka", sproveden je od oktobra do decembra prošle godine, i u njemu je učestvovalo 8.700 učenika iz oba predmeta.

Slični neuspesi zabeleženi su prošle godine kada je isto telo objavilo opsežnije rezultate koji pokazuju uticaj pandemije na američke učenike četvrtih i osmih razreda.

Rezultati iz matematike i čitanja padali su i pre pandemije, ali najnoviji rezultati pokazuju sunovrat.

Rezultati na ispitu iz matematike koji se mere od 1973. godine, sada su na najnižim granama od 1990. godine.

Rezultati čitanja najslabiji su od 2004. godine.

Zvaničnike posebno zabrinjava ogromno smanjenje znanja među učenicima s najlošijim uspehom u školi.

Kod svih učenika je zabeležen pad, ali dok su bolji đaci imali pad od šest do osam bodova, učenici s lošijim uspehom zabeležili su pad od 12 do 14 bodova, pokazuju rezultati.

Postoje i razlike po rasi. Učenicima iz gotovo svih rasa i etničkih grupa rezultati iz matematike su lošiji, ali najveći pad zabeležen je među učenicima iz redova američkih Indijanaca (20 bodova) i crnih đaka (13 bodova). Kod đaka bele kože pad iznosi šest bodova, dok se kod azijskih đaka nije promenio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Roditelji zabrinuti: Da li će veštačka inteligencija raditi i domaći deci?!
škola, đaci

Šta vi mislite?

21.04.2023. 07:05

Roditelji zabrinuti: Da li će veštačka inteligencija raditi i domaći deci?!

Može da napiše predavanje, novinski tekst, komponuje i za kratko vreme je dospeo do najšire javnosti - ChatGPT odavno više nije samo za eksperte i štrebere. Roditelji u Nemačkoj brinu zbog mogućeg korišćenja tog programa veštačke inteligencije u školama.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve