Svet
07.04.2022. 15:53
Beta-AFP

Poseta Nensi Pelosi

Ponovo "varnice" između Kine i SAD zbog Tajvana

Tajvan i SAD
Izvor: Shutterstock

Kina je upozorila da će preduzeti "oštre mere" ako predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, poseti Tajvan što mediji pominju.

"SAD treba da se usklade sa principom jedinstvene Kine i odmah otkažu plan posete Nensi Pelosi Tajvanu", rekao je novinarima portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Lidijan.
 

On je dodao da će Kina preduzeti "snažne mere" u "odbranu svoje bezbednosti i državnog integriteta".

Japanski i tajvanski mediji javili su danas da će Pelosi posetiti Tajvan iduće nedelje, posle posete Japanu predstjećeg vikenda. To nije potvrđeno ni u Tajvanu, ni u kancelariji Pelosi, ali se Peking koji se protivi tome da zemlje održavaju odnose sa Tajpejom, izjasnio protiv te potencijalne posete.

Poseta Pelosi bila bi od diplomatskog značaja za Tajpej, ali nije prva na tom nivou: Njut Gingrič posetio je Tajvan 1997. kada je bio predsednik Prestavničkog doma SAD.

Odnosi Tajvana s Pekingom su hladni od dolaska na vlast 2016. godine predsednice Tsai Ing-ven, koja smatra da je to ostrvo suverena država i da nije sastavni deo Kine koja to tvrdi.

Tajvan i Kina imaju odvojene vlade od kada su komunisti preuzeli vlast u Pekingu 1949, a nacionalistička vlada pobegla u Tajvan. Kineske komunističke vlasti smatraju Tajvan jednom od svojih provincija koja treba da se vrati pod njihovu vlast, ako je potrebno i silom.

Kao i većina zemalja, SAD diplomatski priznaju Peking po pitanju njegovih međunarodnih prava, ali takođe održavaju veze, de fakto diplomatske, s Tajpejom i, po zakonu usvojenom u Kongresu SAD, zadužene su da se staraju da Tajvan može da se brani.

Prodaja američkog oružja i diplomatske posete Tajvanu povećale su pod bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, a i pod njegovim naslednikom Džozefom Bajdenom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina Tajvanu: Ako pređete crveni liniju - katastrofa velikih razmera
kina, tajvan

Poruke upozorenja

01.01.2022. 19:10

Kina Tajvanu: Ako pređete crveni liniju - katastrofa velikih razmera

Tajvanska predsednica Tsai Ing-ven poručila je Kini da vojni konflikt nije odgovor, ali je Peking uzvratio oštrim upozorenjem da ako Tajvan bude prešao bilo kakvu crvenu liniju to će dovesti do "katastrofe velikih razmera".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve