Svet
14.10.2021. 14:45
Tanjug

Princ Vilijam

"Prvo popravite ovu planetu pre nego što počnete da tražite drugu"

Princ Vilijam 14.10.2021.
Izvor: Tanjug / Ian Vogler/Pool Photo via AP

Britanski princ Vilijam poručio je da bi rešavanje ekoloških problema planete Zemlje trebalo da bude prioritetnije od svemirskog turizma.

Vojvoda od Kembridža govorio je za BBC i indirektno kritikovao Džefa Bezosa, Ilona Maska i Ričarda Brensona, koji se proteklih meseci takmiče u razvoju komercijalnih svemirskih letova.

Princ je predložio da se preduzetnici fokusiraju na spasavanje Zemlje, a ne na svemirski turizam, i da bi veliki umovi trebalo da pokušavaju da poprave našu planetu, pre nego što započnu potragu za sledećim mestom gde bi ljudski život bio moguć.
 

"Potrebni su nam neki od najvećih svetskih umova da pokušavaju da poprave ovu planetu, a ne da se trude da pronađu sledeće mesto za život ", rekao je Vilijam o svemirskoj trci.
 

Njegovi komentari dolaze nakon što je u sredu holivudski glumac Vilijam Šatner postao najstariji čovek u svemiru nakon što je odleteo u suborbitalnoj kapsuli "Blu oridžina“, kompanije u posedu najbogatijeg čoveka na svetu Džefa Bezosa,a direktor kompanije "Virdžin“ ser Ričard Brenson i Ilon Mask, osnivač "Tesle“ i "Spejs-Eksa“, takođe su u trci za razvoj komercijalnih letova u svemir.

Ilon Mask govorio je o misijama na Mars, a Bezos opisao svoj prvi kosmički let u julu kao deo izgradnje puta u svemir na kome bi buduće generacije gradile budućnost.

Vilijam je rekao da je njegov otac, princ Čarls, prošao težak put kada je upozoravao na klimatske promene, kao i da je njegov rad bio inspirisan razgovorima sa njegovim pokojnim ocem, vojvodom od Edinburga, koji je o klimatskim promenama govorio mnogo više i vrlo rano, pre nego što je iko drugi pomislio da je to aktuelna tema.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

Vojvoda od Kembridza je dodao i da bi bila apsolutna katastrofa da njegov sin princ Džordž, kao i on sada, na istom mestu priča o spašavanju planete za 30 godina.

Princ je takođe je upozorio na porast "klimatske nervoze" među mlađim generacijama čija je budućnost ugrožena, u razgovoru za BBC, uoči dodele prve “Ertšot“ nagrade (Earthshot prize) za doprinos ekologiji.

Princ Vilijam 14.10.2021.
Izvor: Tanjug / Ian Vogler/Pool Photo via AP

Pet dobitnika nagrade Ertšot, koju su kao deceniju akcije na popravci planete Zemlje, ustanovili Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton, svake godine od 2021.do 2030. dobiće po milion funti, a imena nagrađenih za ovu godinu biće saopštena na ceremoniji kasnije ovog meseca.

Princ Vilijam i Kejt Midlton 14.10.2021.
Izvor: Tanjug / Ian Vogler/Pool Photo via AP

Naziv nagrade je referenca na ambicije SAD u svemiru iz 1960-ih kada je tadašnji predsednik Džon Kenedi obećao da će ljudska noga kročiti na Mesec u roku od jedne decenije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko nas koštaju klimatske promene
zagađenje, vazduh, fabrike

"Razlog da radimo"

14.09.2021. 18:10

Koliko nas koštaju klimatske promene

Direktna šteta od klimatskih promena u Srbiji od 2000. godine do danas prelaze sedam milijardi evra, izjavio je predstavnik Privredne komore Srbije na onlajn konferenciji "Klimatske promene i zelena tranzicija" koju su organizovali u saradnji sa Svetskom oragnizacijom za zaštitu prirode (WWF).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve