Vesti
14.06.2022. 12:09
Beta

Aleksandar Vučić

"Budimo racionalni. Možemo li bez Evrope i njihovih investicija?"

Srbija i Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Beogradu da evreskepticizam raste svakog dana, ali da Srbija ostaje na evropskom putu, napominjući da racionalno mora da bude ispred emocija.

"Moramo stvari da postavimo racionalno. Možemo li bez Evrope i njihovih investicija. Da li smo emocionalno presrećni zbog njihovih izjava o Kosovu i pritisaka povodom vođenja spoljne politike? Pa nije niko, ali moramo da budemo dovoljno razumni da naše emocije ne prevladaju", rekao je Vučić, prilikom polaganja venca na Spomenik junacima sa Košara.

Predsednik Srbije takođe je izjavio da u pregovaračkom okviru sa EU zvanično stoji "puna normalizacija" odnosa Beograda i Prištine ali da se nigde ne pominje međusobno priznanje.

Upitan za nastavak pregovora sa Prištinom posle izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca o priznanju Kosova, Vučić je kazao da je "naše da pregovaramo".

"Mi nemamo problem oko teme nestalih osoba ali svako pravo koje dajemo drugoj strani tražimo i za sebe. Što se tiče zadiranja u državnost i teritorijalni integritet, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet toliko poziva. Mi samo ponavljamo ono što na Zapadu stalno govore kada se pozivaju na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", kazao je Vučić.

Dodao je da u narednom periodu očekuje "žestoke" kritike na račun Srbije u vezi Kosova i Metohije i "neuvođenja restriktivnih mera" protiv Rusije.

Upitan šta očekuje od sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu, Vučić je kazao da će "biti interesantno" u sedištu Unije.

"Prvi put da niko ne zna šta će se desiti, ja mogu samo da nagađam. Sad čekam da Prištinu nagrade viznom liberalizacijom i da obrazlože kako će njih da nagrade a druge neće", kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući učestale napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji, Vučić je ocenio da vlasti u Prištini "spremaju mnoge stvari protiv našeg naroda".

"Oni podnose krivične prijave protiv ljudi koji su im se suprotstavljali na severu, njima je jedini cilj čišćenje severa a svi se prave kao da se ništa ne dešava", rekao je Vučić.

Dodao je da su Kosovo i Metohija jedino mesto gde se odigrao vojni sukob a gde je stopa povratka raseljenih niža od tri odsto.

"Manje od tri odsto raseljenih Srba se vratilo, ne postoji slična situacija bilo gde u svetu. Veliki kad naprave grešku neće da je priznaju već svoju politiku uvek pravdaju. Mi to smatramo najgorom agresijom ali oni svoj stav neće da promene", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o Šolcu: "Bio je decidan i jasan"
Western Balkans Scholz

Beograd

10.06.2022. 17:53

Vučić o Šolcu: "Bio je decidan i jasan"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je nemački kancelar Olaf Šolc, u Beogradu zatražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da "podrži restriktivne mere koje je EU donela protiv Ruske Federacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve