Vesti
23.11.2021. 18:05
Tanjug

Redovno će se proveravati

Dečja igrališta će biti bezbednija: Pravilnik stupio na snagu

Deca, igralište, park
Izvor: Shutterstock

Sva javna dečija igrališta moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta koji je od utorka u punoj primeni, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pravilnik kojim se propisuju zahtevi za bezbednost dečijih igrališta u pogledu opreme, materijala, projektovanja i izrade zasnovani na evropskim standardima donet je 2018. a unapređen 2019. godine, objavilo je ministarstvo.

Proveru usaglašenosti kompletnih dečjih igrališta sa propisanim zahtevima kao što su prvi pregled, redovni godišnji i vanredni pregled, kao i usaglašenosti opreme za dečja igrališta sprovode tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Deca, igralište, park
Izvor: Shutterstock

Do sada je Ministarstvo privrede imenovalo šest tela, za ukupno osam postupaka provere.

Kod Ministarstva vodi se javni registar imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti koji je dostupan i preko interneta.

Pravilnikom su jasno definisane odgovornosti vlasnika, proizvođača, lica koja postavljaju dečja igrališta i drugih aktera u odnosu na ta igrališta.

"Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta je na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava. U cilju praćenja sprovođenja Pravilnika, Ministarstvo privrede je u poslednjih nekoliko meseci započelo prikupljanje podataka od svih jedinica lokalne samouprave o stanju dečjih igrališta čije održavanje je u njihovoj nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se očekuju i podaci o broju igrališta koja su usaglašena sa zahtevima.

Kontrolu ispunjenosti zahteva za zaštitu zdravlja i bezbednosti dečjih igrališta u skladu sa dokumentom sprovode tržišna i komunalna inspekcija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve