Vesti
02.01.2024. 04:25
R.E.

"Ekspres"

Zbog ovih intervjua ste nas čitali u 2023. godini - I deo

novine, štampa
Izvor: Shutterstock

Prethodnih godina smo vas navikli da u prvim danima Nove godine, objavljujemo kompilaciju intervjua koji su obeležili godinu koja je iza nas.

To nikada nisu razgovori koji su po našem, skromnom, mišljenju bili najbolji već isključivo oni intervjui na koje ste vi pozitivno reagovali, koje ste komentarisali i o kojima ste pričali.

U nastavku za vas izdvajamo intervjue zbog kojih ste nas čitali u 2023. godini i za koje smo sigurni da biste ih pročitali ponovo.

POLITIKA, DRUŠTVO, SPORT...

Dragan Šutanovac: "Svaki sukob u svetu je interes Moskve"

Sa Draganom Šutanovcem smo razgovarali neposredno nakon incidenta u Banjskoj

Predsednik Nevladine organizacije Savet za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, jedan je od onih koji je bio zabrinut zbog svega što se dogodilo i koji se nadao da posledice po Srbiju neće biti onakve kakve su se pominjale u nekim najcrnjim prognozama.

Zoran Milekić:  "Bitka na Kozari je najveće etničko čišćenje Srba u Drugom svetskom ratu"

Književnik i istoričar Zoran Milekić u novom romanu "Deca rata“ u izdanju "Lagune“ pažnju posvećuje upravo žrtvama bezumlja naše ne tako davne prošlosti i pokušava da dodatno rasvetli tamne strane tragičnih ljudskih sudbina iz vremena NDH.

O romanu "Deca rata“, Jasenovcu, Bici na Kozari i nasleđu koje i dalje čini ogromno breme na ovim prostorima u intervjuu za nedeljnik "Ekspres“ govori književnik i istoričar Zoran Milekić.

Olivera Dragišić: "Jugoslavija je tretirana kao ratni plen"

Ni skoro osam decenija od završetka Drugog svetskog rata na prostoru Srbije ne prestaju razmirice i podele na "četnike i partizane". Ko nas je "prodao Titu i komunizmu", ko je "izdao Dražu", te "da li su Srbi bili i ostali žrtve britanske geopolitike…"

Sve su to pitanja koja i dalje čekaju na odgovor istorije i vremena. Istoričarka i naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, Olivera Dragišić, novom knjigom “Komunističko osvajanje vlasti na Balkanu 1944 - 1947“ pokušala je da osvetli dešavanja u Srbiji i na Balkanu neposredno po završetku okupacije i u intervjuu za nedeljnik “Ekspres“ između ostalog govori o tome jesmo li kao narod i nacija mogli da krenemo nekim drugim putem u osvit rađanja nove Evrope i sveta.

Dr Srđan Verbić: "Upotreba veštačke inteligencije mora da se reguliše zakonom"

Da li je veštačka inteligencija neprijatelj ljudi, kakve će tačno promene proizvesti u budućnosti i da li treba da je se plašimo razgovarali smo sa prof. dr Srđanom Verbićem, bivšim ministrom prosvete koji je magistrirao i doktorirao veštačku inteligenciju na Univerzitetu u Beogradu. 

Toma Piketi: "Moramo se boriti protiv egocentrizma"

Beograd i Srbija su osam godina čekali dolazak Tome Piketija, čuvenog francuskog ekonomiste, profesora i pisca čije knjige imaju milionske tiraže širom sveta, naročito njegovo delo "Kapital u 21. veku“, koje je prodato u dva i po miliona primeraka, što je apsolutni rekord za jedno naučno delo.

Njegov, kao i doprinos njegove supruge Žilije Kaže, teoriji analize ekonomije, mnogi porede sa postignućima koji su u naučnom radu imali Pjer i Marija Kiri pre sto godina.

Ivan Obradović: "Ivana je stogodišnje dete" 

O njemu se malo zna uprkos tome što je neko ko pred sobom i svetom ima čime da se pohvali. Goran Čele Obradović, rođeni Novosađanin, zapravo je najbolji srpski atletski trener svih vremena.

U dugom i zanimljivom razgovoru pričali smo o sportu, atletici, Ivani Španović, ali i mnogim drugim temama zahvaljujući kojima smo ga bolje upoznali. 

Svetislav Pešić: "Biti trener u Srbiji baš i nije lako"

Sa Svetislavom Pešićem je uvek čast i zadovoljstvo razgovarati. Bez obzira na rezultate reprezentacije za "Ekspres" je uvek rado viđen gost. 

Razgovor sa Svetisalvom Pešićem desio se nekoliko meseci nakon što se košarkaška reprezentacija Srbije vratila sa Svetskog prvenstva sa osvojenom srebrnom medaljom. 

Pričali smo o košarci, Olimpijskim igrama u Parizu, ABA ligi, ali dotakli smo se i toga da li je bolji trener od Pepa Gvardiole. 

Igor Duljaj: Sport sportistima, politika političarima

Navijači Partizana su u 2023. godini (ne)očekivano, pored Željka Obradovića, dobili još jednog heroja. Njegovo ime je, naravno, Igor Duljaj koji je, verovatno, najzaslužniji za to što je FK Partizan osvojio jesenju titulu. 

Sa gospodinom Duljajem smo razgovarali u trenutku kada se Partizan nalazio u teškoj situaciji i kada su ga mnogi, u njegovoj, okolini pitali šta mu je trebalo da sedne na klupu crno-belih. 

O Partizanu, stanju u srpskom fudbalu, rivalstvu sa Crvenom zvezdom...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog ovih intervjua ste nas čitali u 2022. godini - I deo
novine

Hvala na poverenju.

01.01.2023. 07:40

Zbog ovih intervjua ste nas čitali u 2022. godini - I deo

Iz drugačijeg ugla bio je moto koji smo sledili i tokom 2022. godine. Bili smo informativni, precizni, drugačiji, brzi... Ali tačnost nikada nismo žrtvovali zarad brzine. Ekipa "Ekspresa" je, tokom cele prošle godine, dala sve od sebe vam pruži vesti iza vesti, sagovornike koji se nisu ustručavali da govore na najrazličitije teme, ali i ekskluzivne intervjue po kojima ćete nas pamtiti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve