Vesti
05.09.2021. 12:38
Tanjug

Ustoličenje

Joanikije: "Ovo je biblijski događaj"

Joanikije, 4. 9. 2021.
Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA / SPC

Upravo ustoličeni mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja da je ovo, kako je kazao, bio biblijski događaj na koji je došlo oko 40 arhijereja iz SPC i drugih sestrinskih pravoslavnih crkava.

Istakao je da se Crkva u tom iskušenju molila Bogu i nismo, kazao je, istom merom vraćali - mtžnjom.

"Znamo da su ove podele u Crnoj Gori veštačke izazvane, što je opterećivali sve vernike i celu zemlju uoči uostoličenja", rekao je mitropolit.

Istakao je da nije lepo da Crna Gora i Cetinje u ovom trenutku šalju poruke da neko nije dobrodošao - ni gosti iz inostranstva.

To je opterećivalo i vladu Crne Gore, rekao je mitropolit i pozdravio prisutnog premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je usledio aplauz.

On je poželeo da se razdor u narodu smanji što više i dodao da vlasti imaju svoja iskušenja, kao i Crkva, ali je, poručio je, preovladao razum i osećaj poštenja.

Predstavnici pravoslavnih crkava iz cele vaseljene, koji zbog nereda na Cetinju nisu mogli da prisustvuju ceremoniji, takođe su se obrtili vernicima čestitajući današnji dan - dan ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Dobro da je vlada Crne Gore promenila odluku
Aleksandar Vučić

Ustoličenje Joanikija

05.09.2021. 10:32

Vučić: Dobro da je vlada Crne Gore promenila odluku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve