Vesti
05.08.2022. 20:35
R. E.

Novi saziv Skupštine

Juriš opozicije na fotelje

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Na samom početku meseca avgusta Srbija je dobila novi saziv Narodne skupštine i započet je proces institucionalnog zaokruživanja vlasti nakon završetka izbornog procesa.

Konstitutivnu sednicu obeležilo je, pored potvrđivanja mandata narodnim poslanicima, i nekoliko političkih performansa opozicionih predstavnika, kao i izbor predsednika i potpredsednika Skupštine. Početkom zasedanja radom ovog tela rukovodio je najstariji poslanik, u ovom slučaju Vladeta Janković, ujedno i nekadašnji predsednički kandidat.

Naravno, sa demostenskim ambicijama održao je uvodnu besedu sa ambicijom da sa visine natrlja nos poslanicima vladajuće stranke i da se na vrlo direktan način obrati i kritikuje nosioca druge grane vlasti, u ovom slučaju predsednika Srbije. Verovatno u duhu parlamentarizma.

Sam početak zasedanja nagoveštavao je mogućnost da situacija eskalira u nepoželjnom pravcu s obzirom na to da je "guru“ opozicione scene, akademik Dušan Teodorović, pred početak zasedanja na svom tviter nalogu objavio da zahteva od poslanika opozicije da se iz hola Narodne skupštine ukloni portret ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

"Zahtevam od izabranih poslanika opozicije da danas, pre početka zasedanja Skupštine, uklone veliki portret Sergeja Lavrova sa ulaza u našu skupštinu. Ukoliko je potrebno, uđite i u fizički sukob, ali odbranite dostojanstvo Srbije“, napisao je Teodorović.
 

Na sreću, opozicioni poslanici nisu bili radi poslušati uvaženog akademika pa je obračun uglavnom bio verbalne prirode koji nije sadržao nijedan element ozbiljne i argumentovane parlamentarne borbe. Najveća prepirka odvijala se oko toga kome je Viola fon Kramon pisala govor.

Poslanik Radomir Lazović rekao je da je Vladimir Orlić odgovoran za "ubijanje dijaloga“ kako bi se sakrila odgovornost vlasti za afere i štetne poteze, zbog čega bi očekivao od Ane Brnabić "jači aplauz kad se već trudio da sakrije šta su radili“.

Ana Brnabić odgovorila je šefu poslaničke grupe pomalo grotesknog naziva "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo“ da pouzdano zna da mu je Viola fon Kramon pisala govor.

"Tu koaliciju napravila je Viola fon Kramon, i to je javno rekla. Fon Kramon ih je ugurala u parlament, zahvaljujući tome što je Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka bila dovoljno demokratična da spusti cenzus sa pet na tri odsto. Pa su se jedva dokopali parlamenta, da bi onda ona njima pisala govore i ovde diktirala šta treba da kažu, koga da napadnu i koju politiku da promovišu. Politika koju promovišu, kada kažu da se bore da u Srbiji bude bolje, odnosno da Srbija bude bolje mesto za život, jeste ta da pod tačkom jedan priznamo republiku Kosovo kao nezavisnu državu, što su rekli tokom kampanje“, rekla je Brnabićeva.

U danima koji su prethodili konstitutivnoj sednici opozicija se bavila pre svega – sobom. Odnosno ko će od zaslužnih opozicionara zasesti u potpredsedničke fotelje novog saziva parlamenta čime su samo još jednom pokazali kako oni posmatraju prirodu političke borbe i njene ciljeve.

Inače za potpredsednike Skupštine izabrani su Sandra Božić iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Evira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara, Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja, Božidar Delić iz koalicije NADA, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić obrazložio je pre glasanja da je dogovoreno da se o potpredsednicima glasa bez rasprave pošto je postignut konsenzus, te da će svi poslanici glasati o svim potpredsednicima.

Za reč se ipak javila poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić koja je rekla da je Zorana Lutovca predložilo 35 poslanika Narodne stranke, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno i Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, kako poslovnik i nalaže, a da se oni nisu mešali u to što je većina rešila da doda i sedmog potpredsednika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su sve obećali poslanički klubovi
1

Skupština Srbije

01.08.2022. 19:22

Šta su sve obećali poslanički klubovi

U Skupštini Srbije posle polaganja zakletve, u holu su se novinarima predstavili pojedni poslanički klubovi i saopštili šta će biti njihovi prioriteti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve