Vesti
18.01.2022. 07:05
Marko R. Petrović

Tri meseca do izbora

Kada ćemo saznati ko su kandidati za predsednika?

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

Ispipavanje pulsa birača, tumaranje u magli ili nešto treće, tek priča o opozicionom kandidatu koji bi trčao predsedničku trku na izborima u aprilu ponekad više podseća na onu narodnu poslovicu – mnogo babica, kilavo dete.

Imena potencijalnih kandidata ređaju se kao na traci. Njihovog odgovora, međutim, nema, ili je pak on negativan. Štaviše, nejasno je da li je te ljude iko uopšte i kontaktirao sa takvom ponudom.

Poslednji u nizu je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, čija se kandidatura, prema saznanjima Istraživačko-izdavačkog centra "Demostat“, razmatra zbog činjenice "da se dobro kotira u istraživanjima javnog mnjenja, uvaženi je ekonomista i da se za njegovo ime nikad nisu lepile koruptivne "etikete“.

Neki su, poput predsednika SANU Vladimira Kostića, reagovali na priče da mu je nuđeno da bude predsednički kandidat opozicije.

"Iskreno nameran da u zimu svoga života ne stvaram zabune ili da bar ne budem iskorišćavan za lažne vesti i mućenje vode, bio sam iznenađen člankom u listu ’Danas’ od 11. januara 2022. godine u kome se navodi da mi je ’deo opozicije uputio molbu da se moje ime nađe na izbornom listiću, kao i rok da se o tome izjasnim’. To me prisiljava da kažem da ’nezvanični izvor’ cenjenog časopisa jednostavno izmišlja – niti me je ko kontaktirao, niti bih ja pristao, a pogotovu ne bih bio oduševljen bilo čijim davanjem rokova.

Da je bilo ko iz ’Danasa’ pokušao da me pita o ovim navodima, dobio bi jasan i nedvosmislen demanti. Ali, nije! Jedino što je ostalo nepromenjeno svih ovih godina moje nesrećne javne izloženosti je ’kategoričko odbijanje’ scenarija senilnog i malo izvesnog ’proboja’ moje malenkosti do ’željenog’ političkog vrha. I činjenice, na koju me ne treba podsećati, da mi mandat u SANU ističe u aprilu 2023. godine“, navodi se u reakciji Kostića, koju je potpisao kao "lekar u penziji“.

Uz ta nova imena, u igru se vraćaju i neki stari kandidati, poput Zdravka Ponoša, koji, bar prema pisanju medija, više nije u tolikoj nemilosti predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića. Činjenica je, međutim, da "iako Srbi vole vojnike“, nijedan general koji se u poslednjih 30 godina, od obnavljanja višepartizma u Srbiji, okušao na predsedničkim izborima, nije doživeo ništa osim manje ili više časnog poraza.

Njemu nasuprot javlja se potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. Spekulisalo se svojevremeno i sa imenom profesora u penziji Miodraga Zeca, koji je te spekulacije nedvosmisleno odbacio, dok je nekadašnji potpredsednik DSS-a i bivši ambasador u Londonu Vladeta Janković mogućnost svoje kandidature praktično odbacio isticanjem uslova pod kojima bi se tog posla prihvatio. A ključni je onaj da bi trebalo da bude 10 godina mlađi.

Kandidature iz redova opozicije, ali one sa desnog političkog spektra, za sada su istakli samo Boško Obradović, lider Dveri, i Miloš Jovanović u ime koalicije NADA koju čine DSS i POKS.

S druge strane, ni vlast ne žuri sa time da, iako je do izbora ostalo manje od tri meseca, javno obznani ime svog favorita, mada je nerealno očekivati da to bude iko drugi osim Aleksandra Vučića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Političke kampanje: Kako pretvoriti lajk u glas
Onlajn glasanje

Društvene mreže

08.01.2022. 06:05

Političke kampanje: Kako pretvoriti lajk u glas

Nedavno održani ekološki protesti u Srbiji i kampanja koja je bila zastupljena najvećim delom baš na društvenim mrežama učinili su da se zapitamo kako bi u budućnosti mogle da izgledaju političke kampanje u Srbiji. Da li će postati više online... Možda već pred naredne izbore u aprilu
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve