Vesti
21.05.2024. 16:45
Beta

Zaoštravanje tenzija

Šta Hovenijer kaže o upadu kosovske policije u Poštansku štedionicu

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da policijska operacija u filijalama Poštanske štedionice Srbije u ponedeljak na severu Kosova nije bila koordinisana s međunarodnim partnerima.

Ta operacija je "povećala napetost i podrila percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU" - kazao je Hovenijer ponavljajući stav Stejt departmenta SAD.

"Vlada SAD dosledno poziva na koordinaciju naših vlada da bi podržala napredovanje Kosova na evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom Kurtijem 19. maja" - naveo je Hovenijer.
 

Američki ambasador je naveo da koordinacije vlada juče nije bilo i da su SAD zabrinute i pozivaju Vladu Kosova da se vrati dijalogu i pozabavi "osnovnim potrebama svih svojih građana", naročito onih koji su direktno pogođeni odlukom Centralne banke Kosova o obustavljanju upotrebe dinara.

I zamenica pomoćnika sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čulik, je izjavila da jučerašnja akcija kosovske policije i Poreske službe nije bila koordinisana sa SAD.

"Manjinske zajednice imaju pravo na specijalna prava i zaštitu, ...a posao SAD je da se potrude da se to osigura" - kazala je Čulik.
 

Povodom akcije policije danas su ambasade država "Velike petorke" u Prištini ocenile da je to bila nekoordinisana akcija koja može povećati napetost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve