Vesti
28.03.2023. 13:24
Beta

Ne menja stav

Kurti: "Za Srbe na Kosovu nema autonomije"

Kurti
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Aljbin Kurti rekao je da za Srbe na Kosovu nema autonomije niti samouprave, već da postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije.

"Za Srbe na Kosovu nema autonomije. Oni su građani naše republike, a ja sam i njihov premijer. Član 7. sporazuma govori o adekvatnom nivou samouprave. To znači da se pozivamo samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Nema samouprave, postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije", rekao je Kurti prištinskim medijima. 
 

Dodao je da na Kosovu ne može biti "privilegija na nacionalnoj osnovi". 

"Nisam za diskriminaciju, ugnjetavanje, eksploataciju ili marginalizaciju Srba. Mi Albanci smo čitav vek pod srpskom vlašću, ništa slično nećemo ponoviti, ali isto tako ne možemo da imamo supermanjinu na Kosovu", rekao je kosovski premijer i naglasio da "ne možemo imati privilegovane ljude na osnovu etničke ili verske pripadnosti, jer privilegija za nekoga postaje diskriminacija za nekog drugog".

"Stoga vam garantujem da neće biti netransparentnih rešenja koja narušavaju našu ustavnost i republički i demokratski poredak", naglasio je Kurti, preneo je Kosovo onlajn.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Petković o tome šta "žulja" Kurtija
1

"Upire se da pobegne"

23.03.2023. 17:14

Petković o tome šta "žulja" Kurtija

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je u četvrtak izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati izvršna ovlašćenja, navodeći da se on "upire da pobegne" od obaveze formiranja ZSO, onako kako je to predviđeno u potpisanim sporazumima iz Brisela 2013. i 2015. godine.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve