Vesti
26.06.2022. 09:53
Marko R. Petrović

Završni ispit

Mala matura kao vojna operacija

Škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Kraj školske godine je i ranije bio naročito stresan period za svršene osnovce i njihove roditelje. Frka najpre oko polaganja završnog ispita, posle kojeg sledi panika oko upisa u srednju školu ovde godine, međutim, dobija i novu dimenziju.

Zbog dojava o postavljenim bombama koje su poslednjih meseci stizale na adrese škola u Srbiji, pripreme za polaganje male mature ove godine podsećaju u najmanju ruku na pripreme za nekakvu vojnu operaciju poput, recimo, "Pustinjske oluje“ ili "Overlorda“.

Potpuna konspiracija, tajni planovi i rute transporta ispitnih testova, držanje u tajnosti do maltene poslednjeg trenutka lokacija škola u kojima se polažu ispiti... Sve više podseća na organizaciju ilegalnog otpora protiv okupatora nego na nešto što bi trebalo da bude kruna osmogodišnjeg školovanja dece.

I prethodnih godina, doduše, policija je bila angažovana na obezbeđivanju štampanja ispitnih pitanja i njihovog transporta do školskih uprava, a potom i škola.

Danas je, međutim, to samo deo, kako je nedavno izjavio ministar prosvete Branko Ružić, operativnog plana za završni ispit, koji se održava 27, 28. i 29. juna.

"Činimo sve da predstojeći završni ispit protekne u najboljem redu i da deca budu bezbedna, da to ne bude traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama“, istakao je ministar Ružić.
 

On je istakao da je Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja samog završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit.

"Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1260 koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova“, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka osnovna škola će obavestiti svoje učenike, kao i njihove roditelje, u kojim će se školama polagati završni ispit.

On je dodao je da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

"Želimo da unapred zahvalimo svima na razumevanju, pre svega roditeljima, a da učenicima poželimo da se u mirnom duhu pripreme za taj test i da upišu ono što su želeli“, naveo je Ružić.

Nije rečeno još samo da li će u svim školama koje budu određene za polaganje mature biti preventivno urađena i kontradiverziona provera. A nakon nje bi, možda, pred svaki objekat trebalo staviti i po par policajaca koji bi kontrolisali i pretresali sve koji ulaze u školu. Tako bi se dodatno smanjila mogućnost da neko unese bilo šta što bi moglo da poremeti tok ispita.

Pa i da se sve to uradi, opet se postavlja pitanje – šta ćemo ako dojave ipak stignu?

Kako god bilo, kraj školovanja ove generacije malih maturanata biće onakav kakve su im bile i poslednje dve godine – blago haotičan. Prvo zahvaljujući pandemiji virusa korona, a potom i neslanim šalama sa dojavama o postavljenim bombama.

U takvoj atmosferi teško da išta može da bude regularno i teško da se deca "mirnog duha“ pripreme za test i upišu ono što žele.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je motiv lažnih dojava o bombama?
Haker, krađa podataka

Srbija na meti hakera

20.05.2022. 12:15

Šta je motiv lažnih dojava o bombama?

Preteće dojave o postavljenim bombama po Srbiji, otkako je Rusija vojno napala Ukrajinu, ne prestaju. Na sreću, sve dojave do sada su bile lažne, ali sa velikim uznemirenjem javnosti i materijalnom štetom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve