Vesti
30.07.2021. 10:19
R.E.

Institut Batut

Manje od tri odsto vakcinisanih dobilo koronu

korona, grip, nazeb
Izvor: Shutterstock

Od početka vakcinacije u Srbiji pa do kraja aprila, svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzerovom vakcinom i 0,5 odsto Sputnjik V, zarazilo se virusom korona, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Doktor Vladan Šaponjić navodi da je istraživanje pokazalo da je među obolelima 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto prvom dozom AstraZeneke.

"Kod AstraZeneke, Fajzera i Sputnjika pokazalo se da je među zaraženima bilo malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima", rekao je Šaponjić za "Novosti".

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović poručuje da još nema dovoljno pouzdanih istraživanja koje bi vakcine mogle biti najdelotvornije kod novog delta soja i dodaje da će ljudi iz osetljivih grupa verovatno primiti treću dozu vakcine od proizvođača kojom su već vakcinisani.

Ona kaže da je i dalje prioritet davanje prve i druge doze, a da će, ukoliko bude nekih preporuka u vezi sa proizvođačem pri eventualnom davanju treće doze, građani biti blagovremeno obavešteni.

Krizni štab je treću dozu preporučio obolelima od autoimunih bolesti, pacijentima na hemodijalizi, nakon transplatacije, onkološkim pacijentima, ljudima sa hroničnom upalom jetre, bubrega i pluća.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treća doza: Koju vakcinu ćemo moći da primimo u Srbiji
vakcinacija

.

23.07.2021. 22:28

Treća doza: Koju vakcinu ćemo moći da primimo u Srbiji

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je sve četiri vrste vakcine kao treću dozu vakcinacije protiv korona virusa, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve