Vesti
09.07.2021. 11:19
R.E.

"Pozoronost je sada veća"

Ministarka turizma o gostima iz Indije

Indija, korona, Indijci, 9. 7. 2021.
Izvor: EPA / DIVYAKANT SOLANKI

Ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić izjavila je da bi delta soj korona virusa mogao da ugrozi turističku sezonu, a da se svi koji nisu vakcinisani izlažu riziku. Kada je reč o strancima koji ulaze u Srbiju, kao i velikom broju Indijaca u našoj zemlji, kaže da postoje procedure i protokoli koji se poštuju.

Matićeva je za RTS rekla da se svi strani državljani sa čijim zemljama ne postoje protokoli, podvrgavaju kontroli i testiranju prilikom ulaska u Srbiju i boravka u zemlji. 

Sa određenim zemaljama potpisani su sporazumi o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, ali Indija nije jedna od tih zemalja.

"Mi nemamo sa njima međusobno priznate sertifikate, što znači da oni podležu, kao i svi drugi strani građani, proveri. Oni moraju imati PCR test. Takođe se od njih zahteva da se test prilikom ulaska u zemlju uradi i četiri dana nakon evidentiranja ulaska u zemlju", rekla je Tatjana Matić.

Dodala je da se rigorozne mere, poput zabrane ulaska u Srbiju iz određenih zemalja, ne primenjuju, pošto je epidemijska situacija u našoj zemlji stabilna i da postoji zdravstveni protokol koji se poštuje.

"Naravno da je pozornost sada još veća. Vidimo da se delta soj brzo širi, što je najveća opasnost iako su posledica, izgleda, manje pogubne, ali je pozornost na visokom nivou i pratićemo razvoj situacije", navela je Matićeva.

Dodala je da je situacija sa Grčkom, u kojoj se beleži porast novih slučajeva korona virusa ne iznenađuje, pošto to može da se dogodi sa većim prilivom ljudi, naročito nevakcinisanih.

"Grčka menja, kao i sve druge zemlje, kako pravila ulaska, tako i pravila boravka, zato što sve zavisi od epidemiološke situacije. Mi smo zemlja koja je stabilna, sigurna, zelena i mislim da je ipak najbolje i najsigurnije biti ovde", navela je Tatjana Matić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"To nije indijski soj, to je B.1.617"
Koronavirus u indiji

Indija apeluje

23.05.2021. 14:05

"To nije indijski soj, to je B.1.617"

Vlada Indije naložila je kompanijama društvenih medija da uklone sav sadržaj koji se odnosi na formulaciju "indijska varijanta" kovid-19.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve