Vesti
26.08.2021. 17:15
Tanjug

Posle 40 godina

Na staroj deponiji u Vinči više nema odlaganja otpada

Goran vesić i Irena Vujović
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Deponija u Vinči, na kojoj se odlagao otpad u poslednjih 40 godina, u potpunosti je zatvorena, izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i navela da će nakon završetka radova, koji su u toku, stara deponija, na kojoj je nedavno izbio požar, biti u potpunosti sanirana.

Vujović je sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem obišla radove na izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije i sanitarnu deponiju za odlaganje komunalnog otpada.

Deponija u Vinči
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Ona je istakla da je važno da se stara deponija, koja je zatvorena, što pre sanira i rekultiviše, kao i da će se potruditi da to bude pre dogovorenog roka 2023. godine.

"Imali smo požar, takve stvari se dešavaju i širom Srbije i sveta, to se dogodilo na staroj deponiji usled odlaganja 40 godina otpada na način koji nije propisan, nadam se da se to više neće ponavljati", rekla je ona novinarima u Vinči.

Ministarka je pojasnila da se zbog požara na deponiji svakodnevno prati kvalitet vazduha i da je u trenutku požara izmerena povećana koncentracija štetnih čestica, kao i da se nakon požara emisija štetnih materija smanjila.

"Merimo vazduh po svim evropskim standardima i nastavićemo da pratimo sve evropske trendove i postupamo po direktivama Evropske unije", kaže Vujović.

Ona je najavila da će u narednom periodu graditi regionalne i reciklažne centre u osam regiona, a da će se početkom godine raspisati tender za četiri regiona u Srbiji.

"Krećemo sa prvom fazom u Kolubari, Novoj Varoši, Somboru i Dubokom u Užicu", navela je ona.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se na staroj deponiji komunalnog otpada u Vinči svake godine taloži oko 500.000 tona otpada i da će se njenim zatvaranjem to promeniti.

deponija u vinči
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

On je podsetio da je 2018. godine na deponiji Vinča izgrađena brana kojom je sprečeno da se cela deponija, kako kaže, "sruči" u Dunav.

"Zaustavili smo klizanje deponije prema Dunavu, čime je sprečena, možda i najveća evropska ekološka katastrofa", rekao je Vesić.

Naveo je da se zahvaljujući francuskoj kompaniji "Suez" i japanskoj "Itoču", koje prema njegovim rečima spadaju u vodeće kompanije u svetu kada je reč o rešavanju upravljanja otpadom, gradi sanitarna deponija za odlaganje otpada, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda i građevinskog otpada.

Takođe gradi se i elektrana na komunalni otpad i deponijski gas, za koje je rekao da će biti završene u julu, a u kojima će se se proizvoditi toplotna energija za grejanje Beograda, kao i električna energija.

I dalje se trujemo

Ništa bez uglja

Ugalj

Ništa bez uglja

26.04.2021. 10:07

I dalje se trujemo

Podsetio je da je do sada izgrađeno više od 20 kilometara toplodalekovoda od Konjarnika do Vinče, a u cilju da se toplotna energija transportuje do Konjarnika kako bi se Beograd grejao delimično i na toplotnu energiju koja nastaje iz otpada.

"Tu će se prerađivati 340.000 tona otpada i na taj način će sav otpad koji imamo u Beogradu biti tretiran pravilno", rekao je on.

Katalizator ili život

Kontrola izduvnih gasova

Automehaničar, vozilo

Kontrola izduvnih gasova

17.06.2021. 18:10

Katalizator ili život

Istakao je da je za 44 godine, koliko je odlagan otpad na deponiju, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Beograda u atmosferu emitovano oko četiri milijarde kubika metana.

Najavio je da će u narednom periodu započeti izgradnja 17 transfer stanica, objekata u kojima se otpad kratko zadržava i sortira prema vrsti, nakon čega se prevozi na deponiju.

vesić i vujović
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

"Možemo da počnemo da odlažemo otpad onako kako se odlaže u svim drugim razvijenim zamljama i to je posao koji nas čeka u narednim godinama", kaže Vesić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gori Vinča, dim nad Beogradom
dim, požar, vatra

Zapalila se deponija

08.08.2021. 09:23

Gori Vinča, dim nad Beogradom

U subotu uveče u beogradskom naselju Vinča izbio je požar u deponiji, a crni dim mogao se videti iz pojedinih delova Beograda, kao i iz Pančeva. I tokom nedelje u mnogim delovima grada i dalje se oseća miris dima.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve