Vesti
06.12.2021. 11:17
Tanjug

Siniša Mali

Oko 5,8 miliona građana čeka 20 evra državne pomoći

novčanik
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra penzioneri, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiti po 20 evra novčane podrške države, dok će ostalim punoletnim građanima taj novac biti isplaćen 8. i 9. decembra.

"Ukupno će oko 5,8 miliona građana Srbije dobiti po 20 evra novčane pomoći države, koje isplaćujemo u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa. Novac će sutra biti isplaćen za 1.743.929 penzionera, primalaca socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija", rekao je Mali.

Zatim će, u sredu, 8. decembra, precizirao je ministar, novac biti isplaćen za 2.328.123 građana, a u četvrtak 9. decembra novac će dobiti još 1.729.707 građana Srbije, navedeno je u saopštenju.

"Za ovu meru podrške ukupno je opredeljeno 13,6 milijardi dinara, a isplatom tog novca završavamo isplate u okviru trećeg paketa podrške u ovoj godini", rekao je ministar Mali.

Podsetio je da su do sada uspešno realizovana tri paketa podrške privredi i građanima Srbije koja su ukupno vredna oko osam milijardi evra odnosno oko 17 odsto BDP-a.

Ministar Mali je podsetio da je u maju i novembru 5,7 miliona građana dobilo 30 plus 30 evra, da su vakcinisani u junu dobili po 3.000 dinara, a nezaposleni po 60 evra.

"Podsećam vas i da su penzioneri u septembru dobili po 50 evra novčane podrške, a naši najstariji sugrađani mogu da očekuju još po 20.000 dinara u februaru, kao što smo i predvideli budžetom za 2022. godinu", naveo je ministar finansija.
 

Mali je dodao da sve ove mere pokazuju da je podrška države kontinuirana, te da se pokazalo da država brine o svojim građanima, njihovom životnom standardu i kvalitetu života.

"Stabilne javne finansije i jaka ekonomija omogućile su nam da sve što smo obećali isplatimo bez dana kašnjenja. Merama koje smo sproveli zadržali smo optimizam građana, koji nisu smanjili potrošnju zbog pandemije korona virusa. Pokazali smo da je Srbija jaka i stabilna i da je tu za svoju privredu i građane, kao i da odlični ekonomski rezultati koje postižemo nisu slučajni", dodao je Mali.

On je podsetio da je Srbija u trećem kvartalu ostvarila stopu privrednog rata od 7,7 odsto, a da će u ovoj godini imati stopu rasta veću od sedam odsto.

"Ako se tome doda prošlogodišnji rezultat od tek minus 0,9 odsto, jasno je da ćemo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je kumulativni rast BDP-a u pitanju. Takođe, naš javni dug je pod kontrolom i ostaće na nivou ispod 60 odsto, a nezaposlenost je na silaznoj putanji, uprkos pandemiji. Sve su to odlične vesti za naše građane, i sjajan pokazatelj ekonomske snage naše zemlje“, zaključio je ministar Mali.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan
Siniša Mali

"Bolji nego ikada"

22.10.2021. 11:16

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji bolji nego ikada i da je on zadovoljan njime i izrečenim pohvalama na račun vođenja ekonomije u našoj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
07.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve