Vesti
12.03.2023. 10:17
R.E./Beta

Godišnjica

Ovako o Zoranu Đinđiću govore 20 godina kasnije

Zoran Đinđić
Izvor: EPA / Sasa_Stankovic

Današnji dan biće u znaku Zorana Đinđiča jer se navršava tačno 20 godina od njegovog ubistva. Ovim povodom oglasile su mnogobrojne javne ličnosti koje su govorile o ubijenom premijeru, ali i o Srbiji 20 godina posle njegovog ubistva.

"Ako bih opisao Zorana Đinđića - on je znao da gleda unapred. Bio je jedinstven u toj svojoj odlučnosti, energiji i u tome što je video cilj, kako se nešto može okončati. Mislim na 5. oktobar. Ne znači da je on to učinio sam, ali on je uglavnom trasirao put do tog cilja, da se izađe iz zarobljene države, na način koji je podrazumevao najmanje žrtava", rekao je advokat Božo Prelević.

Prelević je podsetio da je prvi komentar u medijima, nepun sat posle ubistva Đinđića, bio njegov, kada je izjavio da je to nesaglediv gubitak za Srbiju.

"Način na koji je on streljan je sramota za ovu državu i za njene službe bezbednosti", rekao je za agenciju Beta advokat Prelević, koji je na suđenju za atentat na Đinđića zastupao člana njegovog obezbeđenja Milana Veruovića, teško ranjenog u tom događaju.

Zoran Đinđić
Izvor: EPA FILES / SASA STANKOVIC

Sudija Apelacionog suda Milimir Lukić ocenio je da je ubistvo premijera Zorana Đinđića "zajednička tragedija", ali da je izostalo neophodno preispitivanje i niko nije smatrao da snosi ikakvu odgovornost.

"Nesumnjiva ostavština i legat premijera doktora Zorana Đinđića su zakon i organi uspostavljeni kao pravni instrument za borbu protiv organizovanog kriminala. Međutim, kada je tražio njihovo usvajanje, nije mogao videti dubinu ove pošasti. Ona je, kakva ironija, isplivala u svoj veličini tek tokom suđenja i to u postupku za njegovo ubistvo", rekao je Lukić za agenciju Beta.
 

Lukić je upozorio da "iz ove zajedničke tragedije, koju zovemo ubistvo premijera doktora Zorana Đinđića izgleda nismo naučili ništa, posebno da između jednog demokratskog i naprednog društvenog sistema i provizorijuma toga, postoji jasna vododelnica, koja se zove - moral".

"Bojim se da smo zbog nemanja odgovornosti, kao društvo osuđeni na ponavljanje grešaka i to dokle god ne shvatimo da smo lično odgovorni za sistem, ljude i realnost u kojoj živimo, a o čemu je na sebi svojstven način, ubedljivo i za sva vremena govorio doktor Zoran Đinđić", naglasio je Lukić, koji je bio i predsednik veća u Specijalnom sudu koje je osudilo zemunski klan.

Nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića zadužen za resor urbanizma i građevine Dragoslav Šumarac ocenio je da bi Srbija danas bila deo Evopske unije i spadala u red srednje razvijenih evropskih zemalja da Đinđić nije surovo ubijen na radnom mestu.

Šumarac je povodom 20 godina od ubistva srpskog premijera, kazao agenciji Beta da je vlada Zorana Đinđića za manje od dve i po godine koliko je trajala, vratila Srbiju u sve međunarodne institucije iz kojih je bila izbačena za vreme Slobodana Miloševića i radikala.

"Posle bombardovanja 1999. uspela je da rekonstruiše preko 100 porušenih mostova i popravi ili izgradi na hiljade kilometara puteva. Inflaciju od 1.000 odsto je u najkraćem vremenskom periodu svela na razumnu meru, uspela je da otpiše dug prema Pariskom klubu, da vrati sve zaostale penzije i socijalna dugovanja najugroženijim građanima Srbije i da počne da vraća opljačkanu deviznu štednju", rekao je Šumarac.
 

Zoran Živković nekadašnji premijer i lider Demokratske stranke istakao je da se Srbija 20 godina od ubistva Zorana Đinđića vratila dva veka unazad.

Po njegovim rečima, ubistvo Đinđića kao "lidera promena", ostavilo je "dubok i veliki trag na Srbiju".

"Već godinu dana nakon njegovog ubistva krenulo je usporavanje reformi, komplikovanje procesa tranzicije i odustajanje od hrabrih poteza, planova i ciljeva koje je Zoran postavio", naveo je Živković koji je obavljao funkciju premijera posle ubistva Đinđića.

Živković je ocenio da bi Srbija "već desetak ili više godina bila član EU" da nije bilo atentata na Đinđića.

"Standard u Srbiji bio bi duplo veći nego što je sada, iza nas bi po standardu bilo desetak država EU. Imali bi apsolutno sigurno snabdevanje strujom, čistom vodom i svim drugim što danas nemamo. Ne bi nam ispadale cisterne i vagoni sa pruga", naveo je Živković.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Katastrofa je počela kod "Limesa“
Zoran Đinđić 21.2.2023.

Atentat na Zorana Đinđića

21.02.2023. 14:05

Katastrofa je počela kod "Limesa“

Pre tačno dve decenije, u februaru 2003, niz propusta i nerazumevanja jasnih signala da se sprema atentat na srpskog premijera proizveo je tragediju koja se desila nepune tri nedelje kasnije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve