Vesti
10.05.2023. 15:45
RTS

Šta i kako dalje

Roditelji đaka iz "Ribnikara" izneli zahteve

1
Izvor: BETAPHOTO / BRANISLAV BOZIC

Posle tačno sedam dana nakon tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”, đaci su se vratili u klupe.

Nastava nije u prvom planu, već podrška deci, roditeljima i nastavnicima. Podršku im pružaju stručni timovi psihologa i psihijatara, koji bi trebalo da pomognu pre svega deci da nastave školsku godinu i da se vrate redovnim aktivnostima. 

Dan pre povratka u OŠ "Vladislav Ribnikar" održana su dva sastanaka Saveta roditelja, na kojim je izneseno da većina roditelja ima stav da deca treba da se vrate u školu što pre, međutim ne postoji saglasnost oko toga na koji način treba da se organizuje njihov povratak, kao i da li treba da se vraćaju u tu zgradu ili da se nađe neko drugo rešenje.

Roditelji dece iz odelenja VII/2 u kojem se dogodila tragedija, saglasili su se oko nekoliko zahteva. Savet roditelja ih je u potpunosti podržao, preneo je RTS.

Prvi zahtev roditelja je da je potrebna rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se sve dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi.

Drugi zahtev je da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom (K. K. osumnjičenim za ubistva) i u kom statusu su njegovi roditelji, jer kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

Roditelji, zatim, traže tim eksternih psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII/2 odeljenja bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđenja nepristrasnosti.

Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz VII/2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz i da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu, navodi se kao četvrti zahtev roditelja.

Takođe, u petom zahtevu, predložili su kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine.

Kao šesto, naveli su da pružaju svu podršku kompletnom nastavničkom kadru, a traže i da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz VII/2 odeljenja, koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece i da isti za taj postupak budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Škola straha
Pucnjava u školi vladislav ribnikar 5.5.2023

Tragedija u "Ribnikaru"

05.05.2023. 17:05

Škola straha

Kosta je tog jutra spakovao stvari u svoj ranac i, kao mnogo puta do tada, krenuo u školu. Niko nije kontrolisao da li je spremio sve knjige. Ipak je on sedmi razred. A da jeste, pored ili umesto udžbenika i svezaka našao bi dva pištolja, tri okvira municije i četiri Molotovljeva koktela.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve