Vesti
02.02.2023. 14:22
Beta/R. E.

Sednica o Kosovu

Šta je Vučić pričao u Skupštini i zašto je izbio haos

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije o kojoj se raspravlja o Kosovu i Metohiji je izneo plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o francusko-nemačkoj inicijativi, ne navodeći tačno njen sadržaj, a kao posebno tešku istakao je tačku 4 i to drugi stav u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Vučić je izjavio je da će ako dodje do pitanja da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije ili ne, "on znati šta da radi" jer je za njega "Ustav sveto pismo" a kapitulacija i predaja nisu opcija.

Ukoliko bude morao da bira između svog ostanka na vlasti i Kosova u UN, on je kazao da "zna šta mu je činiti" jer ne postoji pitanje "Vučić ili Srbija jer je Vučić na strani Srbije".

Prethodno je Vučić rekao da će Srbija nastaviti da pregovara o svakom, pa makar i najlošijem predlogu o Kosovu i Metohiji jer ne sme da ponovi loša iskustva iz prošlosti.

Vučić je u parlamentu rekao da ne misli da će neko bombardovati Srbiju, ali da bi Srbija bila izolovana i ne bi imala pristup nikakvim fondovima, kao i da ne bi imala saveznike.

On je rekao da Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština na KiM iako je to predviđeno Briselskim sporazumom još 2013. godine, već samo da izazovu ratni sukob i Srbiju sukobe sa NATO i celim svetom, a sebe predstave kao žrtvu i balkanskog Zelenskog.

Naveo je da je prištinski režim počeo da maltretira Srbe na KiM samo sa ciljem da ih unizi i izazove sukob. Dodao je da je cela igra bila u tome i tada su zato počela hapšenja Srba.

Vučić je rekao da je Priština, nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija, zakazala izbore u decembru u četiri srpske opštine na severu KiM i onda, iako su obećali da će ih odložiti, samo 12,5 sati pre ozvaničenje te odluke, koju su već znali, poslali specijalce da zauzmu prostorije opštinskih izbornih komisija na severu KiM.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, Vučić kaže da je 90 odsto onoga što je izašlo u javnost – tačno.

Navodi i da su taj plan u javnost pustili "neki iz međunarodne zajednice koji su to želeli".

"Plan koji sam ja dobio nije objavljen, male su razlike. Dakle, neko drugi ko je želeo da to izađe u javnost i naravno sa prištinske strane ne bi li izazvali histeriju u Beogradu, ne bi li opet oni ispali dobri momci, a Srbi krivi za sve", rekao je Vučić.

"U tom planu u samoj preambuli možda je jedina dobra stvar, u kojoj se kaže: 'Polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta strana na fundamentalna pitanja, uključujući i statusna pitanja'. Gde nam po prvi put omogućavaju da drugačije gledamo na statusno pitanje Kosova u odnosu na ono što oni nazivaju Kosovom, a mi Prištinom", navodi Vučić.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ukazuje da sve kasnije u tom planu derogira i tu odredbu na koju bismo mi mogli da se pozivamo.

Posebno je istakao tačku 4 i to drugi stav, u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

"Protivili se ili ne protivili Savetu Evrope, u trenutku kada oni odluče, imaće većinu. Protivili se ili ne protivili za NATO, imaće većinu. Protivili se ili ne protivili za Evropsku uniju, to je njihova odluka", rekao je Vučić.

Kaže da je čuo priče da ne mogu da budu primljeni u NATO.

"Ne, nego ćete vi da sprečite NATO da primi Kosovo u NATO. Toliko besmisleno, samo je važno da ljudi to čuju", navodi Vučić.

Ističe da je najveći problem upravo taj član plana.

"Čim sam ovo pročitao, jasno je o čemu se radi – postavljeni ste pred izbor, šta su posledice i šta je naš izbor", rekao je Vučić.

Ono što je dogovoreno, dodaje, jeste da se unapred ide sa onim što je obaveza iz Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština, koju Albanci ne žele da sprovedu u delo.

"ZSO ne može biti model neke nevladine organizacije, ZSO mora da bude ono što je potpisano u Briselu", poručio je Vučić.

On je izneo deset tačaka kojima će se rukovoditi u narednom periodu, od kojih se nisu sve odnosile na Kosovo i Metohiju, već i na razvoj Srbije uopšte.

Kao prvu tačku naveo je da se "na svaki način i po svaku cenu sačuva mir i stabilnost", drugo da se istraje na formiranju Zajednice srpskih opština, a kao treću tačku naveo je bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kao četvrtu tačku plana istakao je bolji život za narod, a kao petu, da će Srbija da pregovara.

"Za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole i da budu na tuđi račun junaci, ja sam rekao da će Srbija da pregovara čak i o najlošijim papirima jer nema pravo da ponovi iskustva prošlosti", rekao je Vučić i osvrnuo se na Rambuje i na pregovore u Beču, 1999. godine.

Vučić je kao smernice naveo i očuvanje državnih i nacionalnih interesa, ostanak Srbije na evropskom putu, stvaranje zaliha hrane i energije, pa ponovo nastavak razgovora zbog toga što su mladima potrebne investicije i na kraju da će prosečna plata 2025. biti veća od 1.000 evra.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije nekoliko puta je reagovao na dobacivanja iz redova opozicije i optužio ih da "prave cirkus" jer su doneli transparente na kojima piše "izdajnik" kao i slike Olivera Ivanovića na kojima piše "odgovaraćete".

Vučić se opoziciji obratio povišenim tonom i rekao da mu o izdaji pričaju oni koji u svoje vreme ništa nisu učinili.

"Kao da su na stadion došli, ne ultimatumu, ne kapitulaciji, to mi vi kažete, vi koji ste pustili 1.800 albanskih terorista na čelu sa braćom Mazreku", rekao je Vučić.

U Skupštini Srbije nakratko je i prekinut rad, jer je nakon verbalnog sukoba dela opozicije i predsednika Srbije, umalo došlo i do fizičkog obračuna.

U jednom trenutku poslanici Novog DSS i Narodne stranke ustali su, a ispred njih su stali poslanici Srpske napredne stranke pa je došlo do međusobnog koškanja.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić optužio je lidera novog DSS Miloša Jovanovića da je hteo fizički da napadne Vučića, a nekoliko puta je pozvao poslanike Narodne stranke, Nove DSS, Dveri i Zavetnika da se vrate na svoja mesta, dok poslanike SNS-a nije opominjao.

Posle nekoliko minuta Vučić je nastavio da govori i da poziva Srbe s Kosova da čuju kako opoziciji nije stalo do njih, dok su opozicionari nastavili da izvikuju parole o izdaji.

Vučić ih je nekoliko puta nazvao kukavicama i huliganima, i dodao da je sreća što "takve kukavice ne vode Srbiju".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Formiranje ZSO je pravna obaveza Prištine"
1

Kristofer Hil

31.01.2023. 04:05

"Formiranje ZSO je pravna obaveza Prištine"

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je da je "veoma zadovoljan s tim kako se Srbija nosi" sa francusko-nemačkim planom za Kosovo, a da je formiranje Zajednice srpskih opština pravna obaveza Prištine i da to "mora da se uradi".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve