Vesti
15.10.2021. 11:39
Tanjug

Dušan Bajatović

"Sve nam zavisi od susreta Vučića i Putina"

Vučić i Putin
Izvor: SPUTNIK POOL / ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji se upravo vratio iz Moskve sa pregovora o gasu, izjavio je da nam sve po pitanju gasa u narednom periodu zavisi od susreta predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Upravo sam se vratio iz Moskve i podneo sam raport predsedniku i vladi i želim javno da kažem da sam za sve što smo pitali, tražili i pregovarali, s obzirom da smo imali zahteve da zaista dobijemo najpovoljnije uslove, dobio odgovor da naše zahteve i molbe može da odobri samo predsednik Putin", rekao je Bajatović eksluzivno za Tanjug.

Istakao je da će konačan dogovor u vezi sa snabdevanjem Srbije gasom biti postignut na sastanku Vučića i Putina.

"U dužem nizu pregovora koje smo imali sa snabdevačima, posebno sa Gasprom eksportom, možemo da kažemo da je Srbija u veoma teškoj situaciji što se tiče energenata, a u teškoj situaciji smo i po pitanju snbdevanja gasom i cenom gasa. Trenutno su kotizacije na tržištu između 1.000 i 1.200 dolara (za 1.000 kubnih metara gasa), mi trenutno plaćamo 270 dolara, ali količine kojima trenutno raspolažemo odnosno koje uvozimo i koje imamo u Banatskom dvoru jednostavno nisu dovoljne, jer imamo rast tražnje i počeli smo proizvodnju električne energije u svim gasnim postrojenjima, gde je to moguće", kazao je Bajatović.

Dodaje da ako pogledamo situaciju u regionu, vidimo da su Hrvati i Slovenci već najavili od 1. novembra podizanje cene za tri puta, bez obzira što ugovori nisu takvi.

"Dakle, mi smo uslovno bezbedni do Nove godine, a očigledno da će sudbina budućeg dugoročnog ugovora između Srbije i Rusije odnosno Gasproma i Srbijagasa bukvalno zavisiti od predstojećeg susreta Putina i Vučića, koji će biti u relativno skorom periodu", naglasio je Bajatović.

Kako je dodao, bukvalno će sudbina naše zemlje u energetskom smislu, kada je u pitanju snabdevanje gasom, zavisiti od predstojećeg susreta dvojice predsednika, gde će biti definisani dugoročni elementi saradnje na planu isporuke gasa.

Na pitanje da li očekuje da Srbija tom prliikom dobije dobru cenu gasa, Bajatović je rekao Tanjugu da je trenutno nezahvalno pričati o očekivanjima, ali da postoje uslovi da taj razgovor bude dobar za interese Srbije odnosno za interese Gasproma i Srbijagasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve