Vesti
25.09.2021. 23:15
Tanjug

Patrijarh Porfirije

"U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata"

Patrijarh Porfirije
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićm, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedisntvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

"Kao što nepostoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio", naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistoćvati ni sa jednom državnom granicom.

"Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država", naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne intereresuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog sveta koja može promeniti ustrojsko crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

"Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i prpada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi", kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje moltivene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da blo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovde na ovim prostorim.

"Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom", poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egiozam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet".

"U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata. Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebeOnaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voleti sebe", poručio je patrijarh.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije napustio Crnu Goru (FOTO)
Patrijarh Porfirije 3.9.2021.

"Srećann sam i tuža"

05.09.2021. 18:59

Patrijarh Porfirije napustio Crnu Goru (FOTO)

Patrijarh Porfirije završio je dvodnevnu posetu Crnoj Gori sa rečima da tu zemlju napušta dvostrukih osećanja - srećan što su izvršili delo Crkve i ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda, i ''tužan jer su taj čin pojedini želeli da spreče snajperskom puškom''.
Close
Vremenska prognoza
light rain
0°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve