Vesti
24.10.2023. 19:49
Beta

Vučić i Kurti

Vučić i Kurti u Briselu: Poznato šta će biti tema sastanka

evropska unija, eu
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti pozvani su da se sastanu u Briselu 26. i 27. oktobra na marginama samita lidera EU, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On nije mogao da potvrdi da li će doći do zajedničkog susreta lidera, ali je podvukao da je poziv liderima upućen kako bi oni prvo obavili razgovore sa evropskom stranom "u znak podrške dijalogu", kao i o putu napred u procesu primene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Vučić i Kurti bi trebalo da imaju odvojene razgovore sa predstavnicima EU, bez zajedničkog sastanka u četvrtak, a mediji izveštavaju da su lideri prihvatili poziv.

Briselski portparol je takođe potvrdio da je takozvana "velika petorka", prilikom posete 21. oktobra u Prištini i Beogradu, izašla sa novim predlogom o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Razgovori tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma. Nema namere da se on zameni. Razgovarano je o različitim predlozima i idejama, neki od njih u pisanoj formi, i ove diskusije će se nastaviti. Ovo takođe, uključuje moderan evropski predlog (statuta) Zajednice opština sa srpskom većinom", potvrdio je Stano.
 

On je poručio da Evropska unija očekuje "brzo delovanje strana", koje će pokazati da su posvećene nastavku procesa normalizacije – ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio ranije da očekuje da će se u naredna dva-tri dana sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o izborima, kampanji i "mladosti ludosti"
1

"Sledeći izbori tek 2027"

22.10.2023. 13:25

Vučić o izborima, kampanji i "mladosti ludosti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su predstojeći izbori važni jer posle njih, četiri godine ih neće biti i da će posle toga svi izbori zajedno biti održani 2027. godine.
Close
Vremenska prognoza
shower rain
12°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve