Vesti
14.09.2022. 12:27
Beta

Sednica Skupštine Srbije

Vučić o Kosovu: "Razgraničenje ipak nije rešenje"

aleksandar vučić
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć izjavio je da jeste mislio da je razgraničenje rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da to više ne misli jer su se prilike promenile.

On je odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje koje je njegovo rešenje, kazao da gleda kako da na realan način sagleda poziciju, jer se politička situacija u poslednjih 28 godina menjala, "ne samo našom voljom, već i voljom velikih sila".

"Ne može pozicija da bude ista pre i posle 1999. godine, kao ni posle 2008, ali ni 2010, sve to nosi nešto sa sobom", rekao je Vučić i dodao da su neki potezi doveli do usložnjavanja pozicije.

"Ne krijem ništa, ja sam mislio da je razgraničenje rešenje, shvatio sam da je to nemoguće, jer ste mi svi skočili na glavu", rekao je on.

Odgovarajući na konstataciju poslanika Moramo-Zajedno Aleksandra Jovanovića da je Vučićeva politika prema Kosovu prvo bila "sveta srpska zemlja", pa razgraničenje i podela a da "danas imamo ovo što imamo".

"Ja vas pitam koje je tačno vaše rešenje za Kosovo", rekao je Jovanović i naveo da se "Kosovo dešava svuda po Srbiji" i da nema velike razlike između Kosova 1999. i Gornjih Nedeljica 2022.

On je rekao da Nedeljice izgledaju kao da su bombardovane, jer su kuće srušene u korist stranog investitora.

Jovanović je podsetio na raniji projekat kada su Srbi i Albanci zajedno sadili jagode, zajedno branili svoju reku i najavio da će u Goradždevcu postaviti solarni panel na srpsku i albansku kuću.

Vučić je odgovorio da podržava ideju zajedničkog gajenja jagoda jer je to ideja Otvorenog Balkana.

"Ali bez zastave nezavisnog Kosova, to je razlika u odnosu na vas", kazao je Vučić i za to dobio višeminutni aplauz poslanika iz vladajuće koalicije.

Kada je reč o Nedeljicama, Vučić je ponovio da je najveća greška što se odustalo od projekta iskopavanja litijuma.

"Napravili smo grešku, uništili smo budućnost Loznice i Jadra slušajući vas. Ja sam kriv što smo slušajući vas srušili budućnost Zapadne Srbije", rekao je Vučić.
 

Takođe je ponovio da je ponosan na projekat u Boru i Smederevu i da su kineski investitori spasili srpski budžet.

"A kad govorite da se u Nedeljicama dešava Kosovo, tu je moja lista osvojila 109, a vi dva glasa, tek da vidite šta misle ljudi u Gornjim Nedeljicama", rekao je Vučić.

Prihvatio je poziv da krajem oktobra sa Jovanovićem obiđe područja u kojima, kako je rekao poslanik "zbog iskopavanja rude, ljudima pucaju kuće".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U državu Kosovo niko više ne veruje
Kosovo

Dijalog

30.08.2022. 14:52

U državu Kosovo niko više ne veruje

Što se grbavo rodi, to ni vreme ne ispravi! Ova sentenca mogla bi da bude najpreciznija definicija suštine odgovora na pitanje – šta je tzv. država Kosovo danas?
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve