Vesti
27.10.2022. 12:32
Beta

Situacija je napeta

Vučić o registarskim tablicima na KiM: "Nećemo dozvoliti progon"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su ga predstavnici Srba sa Kosova obavestili da će pružiti demokratski otpor ako Priština krene da im oduzima registratske tablice na vozilima i poručio je da "Srbija neće dozvoliti progon i ubistvo Srba".

"Nadam se da će u Prištini i oni koji ih podržavaju imati dovoljo pameti da ne idu protiv naroda koji želi da živi u svojoj državi Srbiji", rekao je Vučić, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je, podsećajući na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da NATO nije na Kosovu da bude "skretničar i da se bori protiv Srba koji jedini, uz državu, poštuju odluku UN".

Upitao je međunarodnu zajednicu "po kom aktu se pravi vojska Kosova i kada će se dozvoliti povratak osoblja srpske i jugoslovenske vojske", citirajući odredbe te rezolucije.

Njihov odgovor je da je rezolucije na snazi ali je i nju faktičko stanje demantovalo, jer je "iznad" odluka UN, rekao je Vučić. 

On je takođe rekao i da je Srbija, prema ranijim sporazumima, spremna da ukine KM tablice, ali da bude dozvoljeno da Srbi sa Kosova i Metohije koriste statusno neutralne KS tablice, a ne isključivo RKS koje traži Priština.

Vučić je kazao je da svi raniji sporazumi predviđaju korišćenje ili statusno neutralnih KS ili RKS tablica, ali da se sada insistira isključivo na preregistraciji na RKS tablice.

"Ljudi su izmislili sve. Oni su izmislili legitimitet i legalitet nepostojeće odluke nepostojećeg papira, nepostojećeg paragrafa. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne postoji nigde, to što ne piše nigde. Ukazao sam im na to, nisam ni dobio odgovor. Baš ih briga", rekao je on.

Istakao je da je ove godine predviđeno ponovno razmatranje produženja statusa RKS i KS tablica, ali da se sada svi pozivaju na odluku Prištine iz 2020. godine kojom su ukinuli KS tablice.

Vučić je kazao da je Srbiji dostavljeni stavovi zemalja Kvinte i EU, koji su usaglašeni, gde se od Srbije traži da treba da razume da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna, ali da možda nije pravi trenutak za to, zbog čega su tražili odlaganje od 10 meseci.

Predsednik je objasnio da na Kosovu i Metohiji ima oko 7.000 ili 9.000 vozila sa KM tablicama, a da je do sada ukupno 18 lica, od kojih troje sa severa Kosova i Metohije, "prihvatilo promenu (na RKS) i uradilo ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Savet bezbednosti UN: Kosovo ključna tačka tenzija na Balkanu
1

Rasprava

19.10.2022. 08:58

Savet bezbednosti UN: Kosovo ključna tačka tenzija na Balkanu

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) su na sednici o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) izneli različite stavove o rešavanju kosovskog pitanja i o situaciji na Kosovu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve