Vesti
05.08.2022. 08:16
R.E./ Diplomacy and Commerce

Lepa vest

Zastava princa Pavla Karađorđevića vraćena u Oksford

oksford
Izvor: Shutterstock

Od kraja jula, zastava princa Pavla Karađorđevića, ponovo se vijori na koledžu "Christ Church", poznatog Univerziteta u Oksfordu.

Nakon što je pre nekoliko godina znatno oštećena, na zahtev princeze Jelisavete Karađorđević doneta je u Beograd na restauraciju. Lična zastava poslednjeg jugoslovenskog regenta prešla je uzbudljiv put.

Naime, zastava koja se nekada nalazila u pogrebnoj kapeli engleskih kraljeva u Vindzoru, posvećenoj Svetom Đorđu, u znak toga da je princ Pavle član najelitnijeg viteškog reda Britanije - reda podvezica, nakon prinčeve smrti, bila je, odlukom njegove porodice donirana Oksfordu, mestu gde je princ studirao i dobio počasni doktorat.

Pola veka kasnije, prinčeva ćerka Elizabeta donela je zastavu u Beograd na restauraciju. Restaurator Nataša Skrinik Cvetković učinila je čudo jer je zastava okačena na otvorenom u crkvi znatno oštećena.

U međuvremenu, kopija je prikazana na izložbi "Jelisaveta Karađorđević - dugo putovanje kući" u Istorijskom muzeju Srbije 2019.godine.

Princeza Jelisaveta je potom poklonila original Istorijskom muzeju Srbije, a kopiju naručenu u međuvremenu vratila je u Oksford.

Međutim, pandemija kovida odložila je prevoz zastave na dve godine. U jednom trenutku se čak pojavio strah da će ideja o vraćanju zastave biti neizvodljiva, piše "Diplomacy and Commerce".

Ipak, princeza Jelisaveta, nije odustala.

Na maloj ceremoniji povodom povratka zastave prisustvovali su rođaci kraljice Elizabete II, rođaci princeze Elizabete, vojvode Edvard i Majkl od Kenta, kao i njihova sestra princeza Aleksandra. 

Na poziv princeze Jelisavete, 12 srpskih studenata koji trenutno studiraju na Oksfordu učestvovalo je u prenošenju zastave.

"Sada mogu mirno da spavam, jer je važna misija ostvarena", rekla je princeza sa osmehom po povratku u Beograd.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zlatna bajka Kraljevine Jugoslavije
Zlato

84,5 tone zlata

16.02.2022. 07:05

Zlatna bajka Kraljevine Jugoslavije

Jedna od bajkovitijih priča o zlatu svakako je i ona o ukradenom zlatu Karađorđevića, koje je, navodno, netragom nestalo 1941. godine.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve