Zdravlje
01.02.2023. 19:05
R. E.

Povremeni post

Da li ishrana u određeno vreme zaista doprinosi gubitku težine?

Autofagija, povremeni post
Izvor: Shutterstock

Autofagija ili povremeni post, je sve popularniji način da se izgubi na težini. Najčešće se radi o dijeti 16:8, što znači da sve obroke treba pojesti u okviru osam sati dnevno, dok se preostalih 16 sati ne uzima hrana.

Rezultati jedne studije sugerišu da je najbolje vreme za konzumiranje hrane, između 7h i 15h, a istraživači su zaključili da, pored toga što dovodi do gubitka kilograma, ovaj način ishrane takođe poboljšava raspoloženje i daje više energije, kao i da snižava krvni pritisak.

Ispitanici su zahvaljujući ovom režimu, izgubili u proseku 7,6 kg za 14 nedelja. Pored toga što su postili 16 sati, unosili su i 500 kalorija manje.

"Ono što je najzanimljivije u ovoj studiji je vreme restrikcije. Pokazalo se da su rezultati bolji ukoliko se sa postom počne ranije tokom dana. Ovo ima smisla jer na taj način nivo insulina može ostati niži tokom dužeg vremenskog perioda, što dovodi do sagorevanja više kalorija", rekao je za Healthline dr Mir Ali, barijatrijski hirurg i direktor "Memorial Care" hirurškog centra za mršavljenje u Kaliforniji.

"Osobe koje pokušavaju da izgube na težini mogu imati koristi od povremenog posta ili vremenski ograničene ishrane. Nedostaci ove dijete su to što osoba može osećati glad u periodu kada nije dozvoljeno jesti i može joj biti teško da se pridržava plana“, dodao je Mir.

Međutim, važno je imati na umu da su u studiji učestvovali ljudi koji su gojazni, što znači da im je Indeks telesne mase veći od 30. Dakle, u pitanju su osobe kojima prekomerna težina ugrožava zdravlje.

Ne postoje podaci kako ova dijeta deluje na ljude koji žele da izgube samo nekoliko kilograma iz estetskih razloga. Zbog toga je važno da ne pokušavate ništa na svoju ruku, već je potrebno da se posavetujete sa lekarom, pre nego što radikalno promenite način ishrane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brojke koje su za zdravlje važnije od cifre na vagi
vaga, merenje

Nije samo težina bitna

14.12.2022. 07:10

Brojke koje su za zdravlje važnije od cifre na vagi

Održavanje optimalne telesne težine je veoma važno kada je zdravlje u pitanju. Prekomerni višak kilograma može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su, između ostalog, dijabetes i problemi sa kičmom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve