Zdravlje
14.12.2022. 07:10
R. E.

Nije samo težina bitna

Brojke koje su za zdravlje važnije od cifre na vagi

vaga, merenje
Izvor: Shutterstock

Održavanje optimalne telesne težine je veoma važno kada je zdravlje u pitanju. Prekomerni višak kilograma može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su, između ostalog, dijabetes i problemi sa kičmom.

Međutim, iako je održavanje težine važno za dobro opšte stanje organizma, cifra koju vidite na vagi nije najvažniji pokazatelj dobrog zdravlja.

Pročitajte na koje brojke, osim ove, bi trebalo da obratite pažnju.

Indeks telesne mase

Index telesne mase (Body Mass Index - BMI) je metoda računanja stepena uhranjenosti. Što je indeks više iznad okvira urednih vrednosti, to je veći rizik od oboljevanja od raznih srčanih bolesti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska.

BMI pokazuje da li se nalazite u okviru normalne težine ili se približavate prekomernoj ili smanjenoj telesnoj težini. Ako su vaše vrednosti daleko ispod ili iznad proseka, potrebno je da se konsultujete sa lekarom, kako biste smanjili rizik za vaše zdravlje.

Ovaj indek zavisi od više faktora, kao što je, na primer, odnos mišića i masti u telu. Ukoliko počnete da redovno vežbate, verovatno ćete dobiti na težini jer ste povećali mišićnu masu, pa će i BMI biti viši.

Svoj BMI lako možete da odredite tako što ćete ukucati u pretraživač "kalkulator indeksa telesne mase". Izaberite neku od desetina stranica koje imaju ovaj kalkulator i na istom mestu možete proveriti šta vaš broj znači, tj. da li ste gojazni, previše mršavi ili imate normalnu težinu.

Obim struka

 

Bez obzira na visinu i građu, ukoliko vam je obim struka veći od 100 centimetara, verovatno imate višak masnih naslaga oko srca, jetre, bubrega i drugih organa, a ovo može dovesti do problema sa srcem, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, apneje u snu i drugih oboljenja, piše WebMD.

Krvni pritisak

 

Normalnim pritiskom se smatraju vrednosti ne više od, za "gornji" (sistolni) 120, a za "donji" (dijastolni) 80. Kada su ove brojke veće, to znači da imate povišen krvni pritisak.

Čak iako nemate nikakve simptome, što je čest slučaj, povišen pritisak može da ošteti srce i krvne sudove, a ukoliko se ne leči, može da dovede do bolesti bubrega, očiju...

Šećer u krvi

 

Nivo šećera se odnosi na koncentraciju glukoze u krvi. Normalne vrednosti šećera u krvi, u jutarnjim časovima i na prazan stomak, kreću se između 4.0 mmol/L i 5.6 mmol/L.

Bez odgovarajuće terapije i primene higijensko-dijetetskog režima, povišen nivo šećera u krvi može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija i trajno oštetiti srce, krvne sudove i bubrege.

Svakodnevno vežbanje i zdrava ishrana može pomoći da se novi šećera u krvi svede na normalan nivo.

Koliko sati provodite sedeći

 

Čak i svakodnevno vežbanje od sat vremena, neće preokrenuti negativne efekte dugog sedenja. Kada više sati provedete u stolici ili fotelji, metabolizam se usporava i sagoreva se manje kalorija. Takođe, mišići i zglobovi se zgrče, a kičma počinje da boli.

Ukoliko ste zbog posla vezani za radni sto tokom celog dana, svakih pola sata ustanite i istegnite se i kratko prošetajte. Ovo je dobar način da sprečite negativne posledice po zdravlje, koje mogu nastati kada se ne krećete dovoljno.

Koliko dugo spavate

 

Odraslom, zdravom čoveku je potrebno između 7 i 9 sati sna svake noći. Naš organizam tokom noći regeneriše pojedina tkiva, luči važne hormone i gradi mišiće. Takođe, tokom noći mozak obrađuje informacije i pretvara ih u sećanja.

Ukoliko niste spavali dovoljno, dremanje tokom dana neće biti na odmet, ali, kako kaže izreka, noćni san ne može ništa da nadoknadi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve