Zdravlje
31.07.2023. 07:05
R.E

Saveti

Hrana koju treba jesti ukoliko imate povišen krvni pitisak

Hipertenzija, povišen krvni pritisak
Izvor: Shutterstock

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je najčešći faktor rizika za razvoj ozbiljnijih srčanih oboljenja, ali i onaj koji se relativno lako tretira.

Promene u načinu života i ishrani mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Uključivanje određenih namirnica u ishranu, posebno onih koje sadrže kalijum i magnezijum, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Evo na koje namirnice treba obratiti pažnju.

Citrusi mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Puni su vitamina, minerala i biljnih jedinjenja, koji pomažu u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika za srčana oboljenja poput visokog krvnog pritiska. Među citrusima posebno se ističu narandža, grejpfrut i limun.

Masne ribe su odličan izvor omega-3 masti, koje imaju značajne koristi za srce, jer mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska smanjenjem upalnih porcesa u organizmu. U ovoj grupi posebno se ističe losos, kao jedna od najmasnijih riba, ali i druge vrste imaju pozitivan uticaj na organizam, posebno ako se jedu redovno kao deo uopšteno balansirane i zdrave ishrane.

Blitva i spanać su dva primera povrća koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Odličan su izvor hranjivih materija poput kalijuma i magnezijuma, koji podržavaju održavanje optimalnog nivoa krvnog pritiska. Na primer, oko 175 grama kuvane blitve obezbeđuje 20 odsto potrebe za kalijumom i 36 odsto potrebe za magnezijumom na dnevnom nivou.

Orašasti plodovi i semenke imaju blagotvorno dejstvo na krvni pritisak. Treba ih jesti kao deo uravnotežene ishrane, a odlični su kao dodatak drugim jelima i kao užina ili grickalica sami za sebe. U ovoj grupi se ističu seme bundeve, lan, čia seme, pistaći, orasi i bademi.

Mahunarke su bogate hranljivim materijama koje pomažu u regulisanju krvnog pritiska, kao što su magnezijum i kalijum. Brojne opservacijske studije pokazuju da mahunarke mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, a među njima su hranjivim materijama najbogatiji pasulj, grašak i sočivo.

Bobičasto voće nudi impresivne zdravstvene prednosti, uključujući potencijal da smanji rizik od povišenog krvnog pritiska. Bogat je izvor antioksidanasa, uključujući antocijanine, pigmente koji ovom voću daju živu boju. Antocijanini mogu povećati nivoe azotnog oksida u krvi i smanjiti proizvodnju molekula koji ograničavaju protok krvi. U ovoj grupi treba birati: borovnice, maline, aroniju, jagode, grožđe i brusnice.

Paradajz i proizvodi od paradajza su bogati mnogim hranljivim materijama, uključujući kalijum i karotenoidni pigment likopen, koji je povezan sa korisnim efektima na zdravlje srca, a jedenje hrane bogate ovim hranljivim materijama može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Brokoli je poznat po mnogim blagotvornim efektima na zdravlje, uključujući i zdravlje cirkulatornog sistema. Brokoli je pun flavonoidnih antioksidansa, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska poboljšavajući funkciju krvnih sudova i povećavajući nivoe azotnog oksida u vašem telu.

Među mlečnim proizvodima, ističe se jogurt, koji je bogat hranjivim materijama i prepun minerala koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska, uključujući kalijum i kalcijum.

Kivi je izuzetno bogat vitaminom C i sadrži druge hranljive materije zadužene za regulaciju krvnog pritiska, uključujući vlakna, kalijum i magnezijum. Takođe obezbeđuje razna polifenolna i antioksidativna jedinjenja. Zato naučnici veruju da bi kivi mogao pomoći u smanjenju krvnog pritiska, piše Healthline.

Od mesa treba birati ono manje masno, u kategoriji "posnog mesa“, što znači da sadrži manje od 10 grama masti 4,5 grama ili manje zasićenih masti i manje od 95 miligrama holesterola na 100 grama. Tu se ističu pileće belo meso, nemasno goveđe i svinjsko meso, kao i ćuretina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jedete noću? Postoji rešenje
hrana, dijeta

Saveti

03.07.2023. 04:45

Jedete noću? Postoji rešenje

Pojava noćnog jedenja je sve češći - o ovome se sve više priča na društvenim mrežama, u svakodnevnom životu, ali i u ordinaciji na psihoterapiji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve