Zdravlje
15.06.2022. 12:10
R.E

Saveti

Kako da izbegnete stres pri povratku na posao

Posao, zabrinuta žena, stres
Izvor: Shutterstock

Ukoliko ste tokom pandemije radili od kuće, znate da je period ponovne adaptacije na rad u kancelariji težak. Rutine su se promenile, potrebno je više vremena da se dođe do radnog mesta, a mnogima je stres koji prati ovu promenu ogroman problem za mentalno zdravllje. Pročitajte šta kažu stručnjaci o tome kako se najlakše ponovo prilagoditi radu iz kancelarije.

Prvi korak - prihvatite nastalu anksioznost

Ako odbacujete stres kao faktor i krivite sebe za lošije rezultate na poslu, samo ćete pogoršati svoje mentalno stanje. Naomi Tores Maki, klinički psiholog, kaže da je od velike važnosti dopustiti sebi anksioznost, jer kada je prepoznamo i imenujemo, krećemo u rešavanje problema. Oan takođe kaže da je dobra praksa objasniti sebi da je situacija samo privremena, kao i da je smanjena produktivnost normalna u periodima stresa i promena.

Ukoliko vam poslodovac to dozvoli, postepeno se vraćajte u kancelariju. "Strah i anksioznost se najbolje rešavaju malim koracima i postepenim navikavanjem na novu situaciju“dodaje Maki.

Drugi korak - napravite novu rutinu

Odredite tačno vreme tokom svog radnog dana kada ćete otići na pauzu, na primer, kada ćete popiti kafu ili ručati. "Rutina umanjuju stres jer znamo šta nas otprilike čeka svakog dana u određeno vreme", kaže Nataša Bouman ekspert za poslovne odnose i mentalno zdravlje.

Napravite listu obaveza, odredite koliko vam okvirno za koji zadatak treba vremena i tako smanjite osećaj stresa.  

Treći korak - dajte sebi dovoljno vremena da se naviknete

Ukoliko vam treba vremena da se ponovo naviknete na prevoz do posla, gužve u saobraćaju ili stvari u kancelariji koje odvlače pažnju, niste jedini. Mnogi ljudi su se odvikli od direktnog kontakta sa kolegama, pa je potrebno vreme da se ponovo osetite opušteno u ovakvim situacijama.

Pokušajte da svojim hobijem, sportom vremenom provedenim u prirodi nakon posla, umanjite stres. 

Četvrti korak - postavite jasne granice

Sebi, ali i kolegama, postavite jasne granice kako ne biste bil zatrpani poslom, pre svega tuđim.

Ukoliko osećate pritisak nadređenih otvoreni im recite kako se osećate, savetuje Healthline.

Ukoliko se anksioznost nastavi, ili utiče značajno na druge delove života, razmislite o kontaktiranju profesionalca koji će vam pomoći da prebrodite te probleme. Ponekad, stres ostavlja veći trag na psihu nego što mislimo, zato ne treba čekati da "izgorimo" pod pritiskom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Navike koje vas sprečavaju da živite zdravije
Stres, briga, glavobolja

Saveti

18.04.2022. 20:10

Navike koje vas sprečavaju da živite zdravije

Promenili ste ishranu, počeli ste da vežbate ili ste uneli neku važnu promenu u svoj život, a još uvek se ne osećate bolje? Moguće je da nekim postupcima "sabotirate" svoj trud. Pročitajte koje su to najčešće samodestruktivne navike koje vas sprečavaju da živite zdravije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve