Život
22.05.2022. 17:05
R. E. / Healthline

Problem modernog radnika

Napraviti balans između posla i privatnog života je sve teži zadatak

Posao
Izvor: Shutterstock

Postaviti granicu između posla i privatnog života postaje sve teže.

Do ovoga dolazi delom zbog novih tehnologija koje nas čine konstantno dostupnim, a delom zbog pritiska da ne propustimo nijednu priliku za napredak.

Takođe, pandemija je donela još jedan otežavajući aspekt - rad od kuće, zbog kojeg je sve teže razgraničiti profesionalni i privatni život.

Posao je mnogim ljudima postao glavni izvor stresa, a neka istraživanja pokazuju da poslodavci postaju sve zahtevniji. Sa ovom promenom dolazi i "burnout" sindrom, koji donosi pregršt drugih mentalnih problema.

Posebno su pogođeni roditelji dece školskog uzrasta, koji osim svojih obaveza, moraju da prate i školske obaveze svoje dece.

Ipak, mnogi kažu da im je rad od kuće pomogao u produktivnosti, pre svega zbog fleksibilnosti radnog vremena. Stručnjaci smatraju da će rad od kuće postati sastavni deo modernog radnog odnosa, za one kojima taj model odgovara.

Sociolog Filis Moen, rekla je za Healthline:

"Mogućnost da se kontroliše kada, gde i kako radimo je od ključnog značaja, jer se tako uspostavlja najbolja produktivnost pojedinca."
 

Još jedna novina modernog doba je radna nedelja od 4 dana, koja je isprobana u mnogim kompanijama širom sveta, pokazujući obećavajuće rezultate kada su u pitanju produktivnost i zadovoljstvo zaposlenih.

Stručnjaci kažu da je od velike važnosti uspostaviti jasnu komunikaciju između poslodavca i zaposlenih, ali i među zaposlenima. Komunikacija je ključna u odstranjivanju nesporazuma koji mogu kulminirati formiranjem loših međuljudskih odnosa na poslu.

Još jedna važna stavka koju Moen pominje je postavljanje jasnih granica u odnosu sa poslodavcem, odnosno jasno ograničavanje radnog i neradnog vremena, jer "to što smo uvek dostupni na telefonu, ne znači da treba da radimo 24/7" pojasnila je.

Fokus treba da bude na produktivnosti, a ne na strogo određenom radnom vremenu, slažu se stručnjaci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ne šetate ujutru? Možda bi trebalo da počnete
patike

Saveti

21.05.2022. 13:05

Ne šetate ujutru? Možda bi trebalo da počnete

Možda vam šetnja nije prva pomisao kada ustanete ujutru, ali ova navika vam može doneti mnoge benefite. Bilo da je u pitanju deo puta do škole ili posla, ili jedan krug oko bloka, jutarnja šetnja će vaš organizam spremiti za dan koji dolazi. Pročitajte 10 razloga zašto treba da uključite jutarnju šetnju u svoju rutinu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve